Greške zbog kojih vaša koža pati tokom zime
Ispravite greške zbog kojih vaša koža pati tokom zime
8. februar 2019.
Nokti kriju tajne o vašem zdravlju
Nokti kriju tajne o vašem zdravlju
21. februar 2019.
Greške zbog kojih vaša koža pati tokom zime
Ispravite greške zbog kojih vaša koža pati tokom zime
8. februar 2019.
Nokti kriju tajne o vašem zdravlju
Nokti kriju tajne o vašem zdravlju
21. februar 2019.

Šta nam sve obećavaju kozmetički proizvodi

Kada sledeći put prođete pored polica sa kozmetikom u prodavnici, obratite pažnju na efekte koje preparati nude:

zateže, hidrira, neguje, oporavlja, ubrzava, usporava, štiti…

Tu su i proizvodi

sa prirodnim sastojcima, organskim sastojcima, tradicionalne recepture...

Onda dolazimo i do “bez” kategorije:

bez parabena, bez konzervanasa, bez parfema…

Koje kozmetičke tvrdnje se najčešće javljaju na preparatima širom Evrope i šta one znače, otkrivamo u nastavku teksta.

Na prvom mestu: prirodni i biljni proizvodi (22% preparata na tržištu)

Iako ćete možda pomisliti da ovi proizvodi sadrže samo prirodne sastojke, to najčešće nije slučaj. Da bi preparat upao u ovu kategoriju, potrebno je da sadrži jedan ili više prirodnih, tj. biljnih sastojaka. Zato ako vam je važno da je proizvod potpuno prirodan, potražite neki od preparata sa organskim sertifikatom.

Lekovito bilje

P.S. Imajte u vidu da prirodno nije uvek i bolje – u nekom od narednih tekstova objasnićemo i zašto.

Drugo mesto: hidratacija

Znamo da je dobra hidratacija ključ zdrave kože otporne na spoljne uslove, ali i kože koja duže odoleva starenju. Zato ni ne čudi što su se ovi proizvodi našli na drugom mestu.

Hidrantni preparati obično sadrže visok procenat sastojaka koji ili nadoknađuju vlažnost koži, ili sprečavaju njen gubitak. Takvi su urea, aloe vera, pantenol, mlečna kiselina, ši puter, razna ulja tipa maslinovog ili ulja žutog noćurka, skvalen, itd.

Treći po redu: dermatološki testirani

Preparati koji spadaju u ovu kategoriju su dobili odobrenje dermatologa, obično nakon njihove analize proizvoda, a nekada i nakon testiranja na pacijentima. Međutim, bez obzira na prethodno testiranje, uvek isprobajte nove proizvode na nadlanici ili koži iza ušiju, za slučaj da koža burno odreaguje na neki od sastojaka.

Četvrta pozicija na listi: brzina dejstva

Peščani satSvi smo mi u potrazi za preparatima koji će brzo dovesti do efekata – ko još ima vremena da čeka nedeljama ili mesecima na lep ten?! Pogotovo ako tražimo proizvod za uklanjanje akni ili oporavak suve i ispucale kože zbog hladnog vremena.

Kod svakodnevne nege imajte u vidu da je svakom proizvodu potrebno neko vreme da biste pouzdano znali da li prija vašoj koži ili ne, pa nemojte prečesto menjati svoju rutinu. Dajte proizvodima šansu od barem tri nedelje da se pokažu (ovo jedino ne važi ako koža odmah odreaguje crvenilom, svrabom ili zatezanjem).

Peto mesto dele proizvodi bez parabena i preparati koji nisu testirani na životinjama

Ovo su dve pomalo škakljive kategorije, pa ćemo ih ostaviti vama da presudite.

Parabeni su čitava grupa konzervanasa slične strukture koji došli na loš glas zbog jedne studije koja ih je povezala sa rizikom od kancera dojke; međutim, od tada pa do danas nijedna druga studija nije dobila slične rezultate. Iz tog razloga, parabeni su proučavani više nego bilo koja druga grupa konzervanasa i u upotrebi su već godinama. U međuvremenu, zahvaljujući istraživanjima, neki od njih, kao što je na primer izobutilparaben, izbačeni su iz upotrebe, dok se bezbednost drugih (npr. metilparaben i propilparaben, koji se najčešće i koriste) više i ne dovodi u pitanje. Detaljnije pročitajte o ovim konzervansima ovde.

Što se tiče proizvoda koji se testiraju na životinjama, sva kozmetika koja se proizvodi ili prodaje u EU ne sme biti testirana na taj način. Već smo pisali na ovu temu – tekst možete pronaći ovde.

Šta je vama najbitnije u odabiru proizvoda? Neka od ovih tvrdnji ili možda nešto sasvim drugo? Pišite nam u komentarima!

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *