Jeste li već odustali od svojih novogodišnjih odluka?
2. februar 2018.
Joga
Naučnici tvrde: joga podmlađuje lice! Ali po kojoj ceni?
28. februar 2018.
Jeste li već odustali od svojih novogodišnjih odluka?
2. februar 2018.
Joga
Naučnici tvrde: joga podmlađuje lice! Ali po kojoj ceni?
28. februar 2018.

5 saveta dermatologa za negu kože po hladnom vremenu

Ova zima je bila neobično blaga – mnogi bi rekli da pre podseća na proleće. Bez obzira na zubato sunce, ovih dana se temperature vrte oko nule. Zato smo odabrali najbolje savete profesionalaca koji će vam pomoći da vam koža ostane nežna i zdrava uprkos minusu.

Profi savet br. 1 Povećajte vlažnost vazduha

Ne, ne mislimo da bi trebalo da prizivate kišu i podsetite se dodolskih pesama sa časova muzičkog iz drugog razreda osnovne. Ali želimo da vas podsetimo da je koža ta koja reguliše količinu vode u našem telu. Zato kada je vazduh suv, a temperature napolju i u zagrejanim prostorijama se drastično razlikuju, koža gubi mnogo više vode nego obično. Tada nastupa dehidratacija, a koža postaje suva i gruba na dodir.

Rešenje leži u dvostrukom pristupu: spolja i iznutra. Spolja, koristite ovlaživače vazduha u sobama u kojima provodite najviše vremena – u kancelariji, spavaćoj i dnevnoj sobi (ili jednostavno postavite čanak sa vodom na grejno telo). Iznutra – pijte više vode. Neka vam cilj budu čaša ili dve više nego obično svakoga dana.

Profi savet br. 2 Nežno čišćenje…

Suva koža koja je izložena hladnoći izuzetno je osetljiva. Zato čistite kožu nežnim sredstvima – umesto mirišljavih gelova za tuširanje i kupki, koristite nežne emulzije ili pene za tuširanje koje neće skinuti površinske masnoće sa kože. Naša preporuka je Atopik mlečna kupka, sa uljem žutog noćurka i pšeničnih klica (pogledajte čitavu Atopik liniju ovde).

Sneg

Profi savet br. 3 …i još nežniji piling

Važno je redovno skidati mrtve ćelije kože, ali budite pažljivi sa pilingom. U ovom periodu koža je sklona pucanju, pa agresivan piling može pogoršati problem i oštetiti kožu. Izaberite nežan piling sa vrlo sitnim česticama koje neće stvarati osećaj grebanja po koži, i ne preterujte – jednom nedeljno je sasvim dovoljno. Čak i lufa rukavice mogu biti preterano grube za kožu tela, pa ih barem u ovom periodu ostavite po strani.

Profi savet br. 4 Tuš umesto kupke

Znamo koliko će vam ovo teško pasti – ko još ne voli da uskoči u toplu kupku nakon napornog dana?! Nažalost, vruća voda isušuje kožu, pa vam savetujemo da izbegavate dugotrajno tuširanje i tople kupke. Ako baš ne možete da im odolite, onda ne preskačite sledeći korak, a to je mazanje bogatog losiona ili krema. Čim izađete iz tuša, namažite čitavo telo, ruke i lice dok je koža još uvek blago vlažna i zagrejana.

Profi savet br. 5 Pojačajte režim nege

Zima zahteva tešku artiljeriju – lagane teksture krajem jeseni bi trebalo zameniti težim, masnijim proizvodima koji će sprečiti gubitak vode iz kože. Losioni, kremovi, puteri i ulja za kožu sa sastojcima koji obnavljaju barijeru (kao što su urea, laktati, hijaluronska kiselina, itd.) odličan su izbor za negu tela. Isto važi i za kožu lica, samo obratite pažnju da proizvod ne sadrži komedogene sastojke koji vam mogu izazvati bubuljice. Ulja koja naročito prijaju koži u ovom periodu su arganovo, ulje žutog noćurka, kao i ši puter.

Naročito je važno da odaberete hranljive proizvode koje ćete naneti na kožu pre odlaska na spavanje. Tada je idealno vreme da negujete i one često zaboravljene delove tela, kao što su ruke, stopala i laktovi. Jednostavno rešenje za ove delove tela jeste vazelin, idealan partner za hladne dane. Nanesite malu količinu vazelina na suve delove kože pre odlaska na spavanje i probudićete se sa nežnom i negovanom kožom.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

1 Comment

  1. […] lice od spoljašnjih uticaja – zimi od vetra i snega šalom od nežnih materijala (svila i akril će vam više prijati od vune), leti od sunca šeširom […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *