Maslinovo ulje
Nega kože iz prirode: maslinovo ulje
6. februar 2019.
Šta nam sve obećavaju kozmetički proizvodi
Šta nam sve obećavaju kozmetički proizvodi
19. februar 2019.
Maslinovo ulje
Nega kože iz prirode: maslinovo ulje
6. februar 2019.
Šta nam sve obećavaju kozmetički proizvodi
Šta nam sve obećavaju kozmetički proizvodi
19. februar 2019.

Ispravite greške zbog kojih vaša koža pati tokom zime

Ako svake zime osetite isto tiho očajanje dok posmatrate svoju umornu, zategnutu i suvu kožu u ogledalu, ovaj tekst je baš za vas. Do proleća imamo još puno hladnih dana, pa proverite da li su neke od ovih grešaka krivci za probleme sa kojima se borite u zimskom periodu.

Kasnite sa hidratacijom

Ako čekate da vas koža zasvrbi da biste je namazali, već ste zakasnili – vaša koža je dehidrirana i sada će vam biti potrebno mnogo više truda da biste joj vratili zdrav sjaj.

Važno je da sa hidriranjem počnete pre nego što nastupe hladni dani, i definitivno pre izlaganja faktorima koji isušuju, kao što su suv ili hladan vazduh, vetar, niska temperatura, itd.

Čim se umijete ili istuširate, na još uvek blago vlažnu kožu nanesite krem, losion ili serum, da biste ‘zarobili’ vlažnost i sprečili je da pobegne iz kože.

Tuširate se vrućom vodom

Pretopla voda je još jedan faktor koji isušuje vašu kožu. Iako vas potpuno razumemo ako se protiv zime u kostima borite dugom kupkom pred spavanje sa aromatičnim uljima, ova navika će itekako štetiti vašoj koži. Tuširanje mlakom vodom na brzinu je mnogo bolji izbor.

Zaboravljate piling

Eksfolijacije se uglavnom setimo kada stignu topli dani i počnemo da nosimo sve manje odeće. Zimi, kada smo umotani u više slojeva debele garderobe, piling je poslednje što nam padne na pamet.

Ipak, ova navika će dovesti do toga da vam koža na licu i telu deluje sivkasto, umorno, bez onog zdravog sjaja. Uz to, preparati koje koristite će biti manje efikasni jer im je teže da se probiju kroz mrtve ćelije kože. Zato par puta nedeljno počastite svoju kožu nežnim pilingom.

Zaboravljate SPF

UV zraci umeju da budu vrlo nezgodni čak i zimi, pa obavezno nanesite SPF od barem 30 (naučno potvrđeno), a pogotovo ako izlazite na sneg ili idete na skijanje. Ne zaboravite da namažete i usne, uši, vrat i ruke, ako ne nosite rukavice.

Rukavice

Izlazite napolje bez zaštite za usne i ruke

Ovo su delovi tela koje najčešće zaboravimo da zaštitimo, a na njima se najlakše vidi naša nemarnost. Ponesite teglicu vazelina gde god da krenete i nanesite ga nekoliko puta tokom dana.

Niste zamenili proizvode koje koristite leti

Ma koliko vam odgovarali tokom lepih dana, kada temperatura padne ovi preparati neće biti dovoljni. Zimi je potrebno da obratimo pažnju na hidrataciju i sprečimo gubitak vode iz kože. Neki od sastojaka koji će biti od pomoći su ši puter, bademovo ulje, skvalen, ceramidi, ulje žutog noćurka, urea… Zaobiđite tonere sa alkoholom, a penušavo sredstvo za pranje lica zameniti nežnom, kremastom formulacijom (naš predlog su Atopik proizvodi – saznajte više o ovoj liniji ovde).

Ako vam je koža naročito suva, uz krem ili losion možete korisiti i neko od ulja koje ima visok sadržaj linoleinske kiseline. 

Ali pre nego što krenete u kupovinu za novi režim nege, pročitajte ovaj tekst da biste izbegli još jednu grešku koju često pravimo.

Zaboravljate voće i povrće

Već smo pričali o tome da se zdrava koža hrani iznutra kao i spolja. Ipak, zimi je lako ispasti iz koloseka, pogotovo kada je izbor svežeg voća i povrća pomalo ograničen.

Da se to ne bi odrazilo na vašu kožu, uvedite u svakodnevnu ishranu smrznuto povrće koje možete obariti na pari ili kratko prodinstati, zatim turšiju, konzervisano povrće, sušeno voće…

Opcije postoje, potrebno je samo malo kreativnosti i vaša koža će održati svoj sjaj.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *