Opasne bakterija koje vrebaju sa kože
5 opasnih bakterija koje vrebaju sa kože
1. februar 2019.
Greške zbog kojih vaša koža pati tokom zime
Ispravite greške zbog kojih vaša koža pati tokom zime
8. februar 2019.
Opasne bakterija koje vrebaju sa kože
5 opasnih bakterija koje vrebaju sa kože
1. februar 2019.
Greške zbog kojih vaša koža pati tokom zime
Ispravite greške zbog kojih vaša koža pati tokom zime
8. februar 2019.

Još jedan sastojak kojim ćemo se baviti u serijalu tekstova o prirodnoj nezi jeste maslinovo ulje. Verovatno znate da se ovo ulje dobija ceđenjem ploda masline, ali i da se koristi u ishrani, nezi kože i kose, sapunima…

Koje korisne sastojke sadrži maslinovo ulje?

Pre svega sadrži masne kiseline (oleinsku, palmitinsku, itd.), zatim skvalen koji je zaslužan za hidrantnost, i sterole. Ulje sadrži i tridesetak različitih fenola, od kojih su neki moćni antioksidansi, a imaju i protivupalno dejstvo (pogledajte ovu ili ovu studiju).

Od vitamina prisutni su E i K, a novije studije pokazuju i antibakterijsko dejstvo ovog ulja (pročitajte ovde i ovde).

Za šta se koristi?

Još su stari Egipćani koristili maslinovo ulje za negu kože, a u antičkoj Grčkoj je služilo za masažu i ublažavanje sportskih povreda.

Danas maslinovo ulje u kozmetičkim preparatima najčešće ima neku od ovih funkcija:

  1. Hidratacija – skvalen ima veliku moć hidratacije, pa se maslinovo ulje koristi u kremovima i losionima, a naročito je pogodno za suvu kožu.
  2. Nega nakon sunčanja – bogata hidratacija i antioksidanti idealna su kombinacija za negu kože nakon izlaganja UV zracima, a izgleda i da direktno smanjuje štetan uticaj UVB zraka(barem je to slučaj sa miševima).
  3. Anti-age proizvodi – i ovde hidratacija i antioksidanti igraju ulogu, pogotovo kad je u pitanju fotostarenje izazvano UV zračenjem.

Koje su loše strane?

Pre svega, maslinovo ulje je ‘teško’ u poređenju sa brojnim drugim uljima koja se koriste u kozmetici i ima umerenu komedogenost, odnosno potencijal da izazove akne, pa vam ne savetujemo da kožu direktno mažete uljem koje obično koristite za salatu.

Daleko je efikasnije da potražite preparate koji sadrže maslinovo ulje, a koji su formulisani tako da se izbegnu loše strane ovog sastojka. Čisto maslinovo ulje eventualno možete koristiti za negu ruku i noktiju, nežnom masažom.

Maslinovo ulje se ranije preporučivalo i za masažu novorođenčadi. Međutim, nove studije su pokazale da ovo ulje nije naročito nežno prema osetljivoj koži, i da čak može pogoršati određena stanja kože, pa se više ne preporučuje za bebe.

Zanimljivost: šta znači Extra vergine olive oil?

Kada kupujete maslinovo ulje, naići ćete na ova tri termina: Vergine, Extra vergine, Pomace. Šta oni uopšte znače i kako da znate šta kupujete?

Devičansko, tj. vergine ili virgin ulje se proizvodi isključivo mehaničkim ceđenjem maslina, bez hemijske obrade. Devičansko ulje visokog kvaliteta koje ima određen ukus (nisku kiselost, i sl.) dobija prestižni naziv Extra vergine, a taj kvalitet pre svega zavisi od berbe i klime te godine.

Kada se iz maslina iscedi devičansko ulje, komina koja preostaje se tretira hemijskim rastvaračima, i tako se dobija Pomace oil, odnosno ulje komine maslina. Ovo ulje je manje kvalitetno od devičanskog, pa je i jeftinije.

Pored ovih naziva, nekada ćete naići i na hladno ceđeno ekstra devičansko ulje (cold pressed extra virgin oil). To znači da se ceđenje maslina vršilo na temperaturi od maksimum 25°C da bi se očuvao ukus ulja.


Oliva krem

Intenzivno hidrantni i revitalizujući krem. Sadrži organske sastojke masline, ši butera i nevena koji deluju emolijentno na kožu.

U našim proizvodima maslinovo ulje ćete pronaći u Maslina kremu koji pored organskog maslinovog ulja sadrži i organski ši puter i vitamin E. Ovaj krem intenzivno hidrira kožu, ali je ne masti, i zato je idealan za svakodnevnu negu lica, tela i ruku.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

2 Comments

  1. […] Ši puter je pre nekoliko godina doživeo svetsku slavu – ovaj prirodni sastojak odjednom se našao u mnogim kremovima, losionima, sapunima… Zašto? Saznajte u nastavku serijala Nega kože iz prirode. […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *