Muškarci su češća meta za rak kože
Muškarci su češća meta za rak kože
15. novembar 2018.
Nega kože iz prirode urea
Nega kože iz prirode: urea
28. novembar 2018.
Muškarci su češća meta za rak kože
Muškarci su češća meta za rak kože
15. novembar 2018.
Nega kože iz prirode urea
Nega kože iz prirode: urea
28. novembar 2018.

Da li kreme protiv bora stvarno uklanjaju bore?

Bore su neizbežna posledica starenja. Kako godine prolaze, tako naša koža stvara sve manje kolagena (proteina koji je zaslužan za čvrstinu kože), gubi elastičnost, a posledica su prvo fine, pa sve dublje linije, a kreme protiv bora su naša prva odbrana.

Dva faktora naročito ubrzavaju ovaj proces: UV zraci i pušenje. Zato su prva dva koraka u održavanju mladolike kože zaštita kvalitetnim SPF preparatima i ostavljanje cigareta.

Dakle, jasno vam je da je ključ u prevenciji. Međutim, može li se šta učiniti ako je šteta već nastala? Tu na scenu stupa anti-age pokret kroz kozmetičke preparate, kompleksne tretmane, tzv. ‘super-hranu’, joga vežbe za lice

Pitanje je – da li ove stvari zaista pomažu?

Anti-age sastojci

Bore oko očijuU kremama protiv bora pronaći ćete nekoliko uobičajenih sastojaka:

  • Hidroksi kiseline – ovo su voćne kiseline koje uklanjaju površinski sloj kože, tj. mrtve i oštećene ćelije, pa se koža brže obnavlja, a ten deluje svežije.
  • Hidratišuće sastojke, na primer hijaluronsku kiselinu. Hidratacija je preduslov zdrave kože, bez obzira da li pričamo o starenju, suvoći, zaštiti od vremenskih elemenata
  • Peptide – ovo su gradivne jedinice proteina, pa se smatra da peptidi nadoknađuju proteine koje u koži gubimo starenjem.
  • Antioksidante – njih često pominjemo. Ovi sastojci neutrališu slobodne radikale (vrlo reaktivne čestice koje nastaju pod uticajem UV zraka, a koje mogu da oštete ćelije i našu DNK). Pronaći ćete ih u formi vitamina C i E, ekstrakta zelenog čaja, rezveratrola, itd.

Jedan sastojak koji se izdvaja od ostalih jeste retinol. Za razliku od prethodnih koji pre svega deluju preventivno, retinol zapravo umanjuje efekte starenja – on stimuliše obnavljanje ćelija, stvaranje kolagena i neutralisanje fleka i nepravilnosti na koži. 2008. godine Univerzitet u Mičigenu objavio je interesantnu studiju čiji nalazi tvrde da je retinol jedan od samo tri efikasna tretmana protiv starenja (preostale opcije su tretmani CO2 laserom i injekcije hijalurona). Zato ni ne čudi što je retinol postao prvi izbor dermatologa za borbu protiv bora.

Kako da znate šta da koristite?

Sada kada znate koji sastojci deluju preventivno, a koji podmlađuju oštećenu kožu, prvi korak je da obratite pažnju na spisak sastojaka na poleđini proizvoda koje koristite. Naravno, važna je i doza, pa će preparati koji sadrže višu koncentraciju aktivnih sastojaka biti efikasniji.

Međutim, i tu bi trebalo da budete oprezni. Više nije ujedno i bolje, pa natapanje kože kremom sa visokim sadržajem retinola neće učiniti da izgledate 20 godina mlađe, ali može dovesti do iritacije, osipa i povećanog rizika od opekotina od sunca.

Za koji god proizvod da se odlučite, imajte u vidu da je potrebno dosta vremena da se primete efekti – barem 4 nedelje. Postoje i sastojci koji će vam dati momentalan rezultat, kao što su hijaluronska kiselina ili kofein, ali njihovo dejstvo nije trajno. Zato na duže staze, pronađite proizvod koji vam odgovara i ne zaboravite – ni retinol nije svemoguć.

Ključ za mladoliki izgled i u poznim godinama jesu prevencija na vreme, od rane mladosti, i adekvatni tretmani kada bore počnu da se javljaju.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

2 Comments

  1. […] Već u ranim dvadesetim godinama, to savetuju dermatolozi. Tada je pravo vreme za prevenciju, kako bismo što kasnije ušli u borbu sa borama. […]

  2. […] smanjenja rezervi kolagena a samim tim i pogoršanja zategnutosti kože. Krajnji rezultat su bore, hiperpigmentacija i opuštena […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *