Ruke ispucale od pranja? Evo kako da ih negujete
28. aprila 2020.
vitamin C
Nega kože iz prirode: vitamin C
1. juna 2020.

P&O: Šta da uradim ako povredim mladež?

Šta ako povredite mladež

Verovatno ste čuli, čak i kao mali, da ne treba češati i dirati mladeže. Da li je to samo bapska priča ili ima i istine? Istražili smo najnovije podatke da bismo došli do pouzdanog odgovora.

Pre svega, zašto su mladeži drugačiji od ostatka kože?

Mladeži su nakupine ćelija kože - melanocita - sa pojačanim pigmentom, i još jednom važnom karakteristikom. Skoro svi melanociti u mladežu imaju mutaciju u jednom genu koji se nalazi i u tumorima, a koji im omogućava da neograničeno rastu.

Naravno, kod velike većine mladeža ovaj gen je u stanju mirovanja i nikada se ne aktivira; ali u nekim slučajevima, kada se faktori okoline uklope tako da “probude” ove gene, ćelije mogu da mutiraju i tako nastaje melanom, odnosno rak kože.

Melanom brzo napreduje, ali ako se otkrije na vreme efikasno se leči; zato kroz naše tekstove toliko insistiramo na važnosti prevencije. Da vas podsetimo, tri osnovna koraka zaštite od raka kože su:

 1. Redovna zaštita od sunca, i to:
  1. Korišćenjem proizvoda sa najmanje SPF 30, sa UVA i UVB filterima;
  2. Zaštitom tokom cele godine, a ne samo na plaži;
  3. Nošenjem naočara, šešira, odeće dugih rukava i nogavica, i td.
 2. Izbegavanje UV zračenja, što znači:
  1. Bez solarijuma,
  2. Bez boravka na najjačem suncu (od 10 do 16h);
 3. Redovan pregled mladeža kod dermatologa, pogotovo ako se pojave neki od znakova upozorenja.

Šta uraditi ako povredite mladež?

Češanjem, odećom ili na neki drugi način možemo povrediti mladež, pa čak ga i otkinuti ako izviruje iznad površine kože. Svaka ranica na telu izaziva imuni odgovor našeg organizma, i to je slučaj i kod povređenog mladeža. Kada dođe do povrede, imuni odgovor tela šalje signal ćelijama da se dele i regenerišu kako bi “popravile” ranicu. Ali sličan impuls može aktivirati uspavane ćelije melanocita i prtevoriti ih u melanom.

Zato je naš savet da pre svega ne paničite - ništa se neće desiti preko noći; ali da svakako ubrzo posetite dermatologa, kako biste pregledali mladež i bili sigurni da nema opasnosti.


Maj je mesec posvećen borbi protiv melanoma, odnosno raka kože; zato ćemo iskoristiti ovu priliku da vas podsetimo na naš serijal tekstova o zaštiti kože od UV zračenja. Leto je iza ćoška, pa je sada još važnije da što pre počnete sa adekvatnom zaštitom.

Sunčajte se pametno, i uživajte u lepom vremenu koje nam predstoji.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top