Minimalizam
Minimalizam u nezi kože: da li možemo da preteramo sa negom?
22. oktobar 2018.
Nega kože za minimaliste
Nega kože za minimaliste: jednostavna rutina u samo 3 koraka
13. novembar 2018.
Minimalizam
Minimalizam u nezi kože: da li možemo da preteramo sa negom?
22. oktobar 2018.
Nega kože za minimaliste
Nega kože za minimaliste: jednostavna rutina u samo 3 koraka
13. novembar 2018.

Da bi suva koža bila zdrava i lepa, potrebne su joj tri stvari:

  1. hidratacija
  2. zaštita od spoljnih uticaja
  3. prevencija daljeg gubitka vode.

Hidrataciju postižemo sastojcima kao što su urea ili glicerol; štitimo je SPF proizvodima ili vazelinom po hladnom vremenu; a gubitak vode sprečavamo tako što joj nadoknađujemo lipide, tj. masti. E, baš tu na scenu stupaju biljna ulja koja u sebi sadrže pregršt dragocenih sastojaka, a koje itekako možemo da upotrebimo za negu suve kože.

Danas smo napravili odabir 5 ulja koja suvoj koži daju baš ono što joj je potrebno (+ 1 bonus na kraju), pa kada budete birali krem ili losion, obratite pažnju da li se barem neko od ovih ulja nalazi među sastojcima.

1. Bademovo ulje

Bademovo uljeZa početak jedan klasik – ulje badema se široko primenjuje u kozmetici jer je vrlo nežno i ima delikatan, blag miris.

Šta sadrži?

Trigliceride, masne kiseline (oleinska, linoleinska, miristinska), vitamin E.

Kako deluje?

Ovo ulje je postalo toliko rasprostranjeno upravo zbog svoje blage, a efikasne prirode. Ne iritira čak ni osetljivu kožu, a deluje umirujuće, regenerišuće i zaštitno (vitamin E je moćan antioksidans).

2. Ulje žutog noćurka

Natural dry oil

Brzoupijajuće suvo ulje ublažava osećaj zatezanja i posledice preteranog izlaganja sunčevim zracima.

Ulje se dobija iz semena ovog prelepog cveta koji ćete u stranoj literaturi pronaći pod nazivom Evening primrose.

Šta sadrži?

Omega-6 masne kiseline (između ostalog i gama-linolensku kiselinu, GLA), vitamin E, vitamin C.

Kako deluje?

Ovom ulju se pripisuju razna dejstva, od suzbijanja PMS-a, preko tretmana preeklampsije u trudnoći, sve do artritisa. Međutim, za mnoge od ovih primena nedostaju klinički potvrđeni podaci, tako da ćemo na kompletan profil morati još malo da sačekamo. Ono što znamo jeste da se ulje uspešno koristi za negu suve kože jer nadoknađuje esencijalne masne kiseline, suzbija inflamaciju i poboljšava oporavak kože. Studije su pokazale moguću primenu za tretman atopijskog dermatitisa, akni, a oralnom primenom ovo ulje poboljšava brojne parametre kože.

Pronaći ćete ga u našem Natural Dry Oil, zajedno sa organskim nevenovim uljem i uljem koštica grožđa.

3. Ulje konoplje

KonopljaDobija se ceđenjem semena konoplje (Cannabis sativa), ali ne brinite – ovo ulje ne sadrži sastojke koji utiču na psihu, pa ga možete koristiti bez bojazni.

Šta sadrži?

Esencijalne omega-3 i omega-6 masne kiseline, vitamin A, vitamin E.

Kako deluje?

Masne kiseline oporavljaju suvu kožu, daju joj elastičnost i štite je od spoljnih uticaja. Omega-6 masne kiseline su deficitarne na koži koja pati od psorijaze i atopijskog dermatitisa, pa se misli da ovo ulje (kao i ulje žutog noćurka) mogu da pomognu u tretmanu. Ulje konoplje deluje umirujuće, smanjuje crvenilo i iritaciju.

4. Ulje koštica grožđa

Ovo ulje se koristi kako u kozmetici, tako i u ishrani.

Šta sadrži?

Masne kiseline kao što su linoleinska, oleinska, palmitinska, stearinska, kao i polifenole.

Kako deluje?

Vrlo lagano ulje koje se može koristiti na telu i licu jer neće dovesti do zapušavanja pora i stvaranja akni. Deluje regenerišuće na kožu, a polifenoli imaju antioksidantno dejstvo, pa usporavaju starenje kože. Pogodno je i za masnu kožu, ne samo suvu, pošto reguliše stvaranje sebuma.

5. Ulje pšeničnih klica

Ekstrahuje se iz proklijalog pšeničnog semena.

Šta sadrži?

Visok nivo vitamina E, masne kiseline (linoleinska, palmitinska, oleinska, linolenska).

Kako deluje?

Koža ga lako upija, pa je odlično za suvu i oštećenu kožu. Vitamin E usporava starenje i umanjuje dejstvo slobodnih radikala, a veruje se i da ovo ulje pomaže u tretmanu ožiljaka, prevenciji strija i drugih oštećenja.

Bonus: ši puter

Iako nije ulje, nije ni daleko – razlika između ulja i putera jeste u hidrogenizovanosti, tj. zasićenosti masnih kiselina koje ulaze u njihov sastav, a često se razlika primećuje i sa promenom temperature – tako će vaš kokosov puter leti sam preći u kokosovo ulje (i obrnuto).

Elem, ši puter sadrži esencijalne masne kiseline koje oporavljaju suvu kožu i daju joj elastičnost. Jedan od važnih sastojaka je i alantoin koji omekšava kožu, pa bilo kakva oštećenja lakše zarastaju. Idealan je za oporavak, ali i zaštitu kože oštećene vetrom, suncem ili hladnoćom.

P.S. Mnoge od ovih ulja pronaći ćete u našoj Atopik liniji koja je posebno formulisana za suvu kožu, i kožu koja pati od tzv. suvih dermatoza (ekcem, psorijaza, atopijski dermatitis)… Sem dragocenih ulja, Atopik linija sadrži i optimalan odnos sastojaka prirodnog vlažećeg faktora koji suvoj koži nedostaje. Saznajte više o liniji ovde.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *