Kako da prepoznate opasan mladež
Kako da prepoznate opasan mladež
2. avgust 2019.
Umivanje ujutru - da ili ne?
Umivanje ujutru – da ili ne?
8. avgust 2019.
Kako da prepoznate opasan mladež
Kako da prepoznate opasan mladež
2. avgust 2019.
Umivanje ujutru - da ili ne?
Umivanje ujutru – da ili ne?
8. avgust 2019.

Ši puter je pre nekoliko godina doživeo svetsku slavu – ovaj prirodni sastojak odjednom se našao u mnogim kremovima, losionima, sapunima… Zašto? Saznajte u nastavku serijala Nega kože iz prirode.

Šta je ši puter?

Butyrospermum Parkii ili ši puter dobija se iz ši drveta (Vitellaria paradoxa) koje raste u centralnoj Africi. Ovaj puter u stvari i nije puter, već ulje koje je na sobnoj temperaturi čvrsto. Boje je slonovače (samo izbeljeni ši puter je čisto beo) i blagog mirisa.

Nazivi na pakovanju

Na etiketi se može naći pod različitim imenima: Shea Butter, Butyrospermum Parkii, Butyrospermum Parkii Butter, Karite Butter, Shea Butter Fruit, Shea Butter-From the Karite Tree, Butyrospermum Parkii.

Koje korisne sastojke sadrži?

Ši ulje, odnosno puter sadrži oko 45-50% oleinske kiseline, 30-41% stearinske, 5-9% plamitinske i 4-5% linoleinske kiseline; kao i vitamine A, E i F.

Za šta se koristi?

Pre svega, ši puter ima sledeće efekte na kožu:

  • Hidrira – zahvaljujući masnim kiselinama, ovaj puter ima visoku sposobnost hidratacije i zato se često koristi za negu i oporavak veoma suve kože, a i kao zaštita od spoljnih uticaja;
  • Umiruje – sadrži antiinflamatorne sastojke koji smiruju zapaljenje i zato se može koristiti i za oporavak kože posle sunčanja ili skijanja;
  • Podmlađuje – uslovno rečeno, ši puter umanjuje fine linije na koži tako što sprečava isušivanje i čini kožu nežnijom i glatkom.

Zbog ovih efekata, koristi se kao emolijens, u proizvodima za negu kose, kao okluzivno sredstvo (sprečava gubitak vode iz kože), za opekotine, iritaciju, suvu kožu, kožu sklonu ekcemima i atopijskom dermatitisu, osipe, ujede insekata, ožiljke, strije, itd. Možete ga koristiti u proizvodima (losionima, kremovima, kupkama, podlogama za lice, proizvodima posle sunčanja, puterima za prevenciju strija u trudnoći) ali i samog (za masažu, na nozdrvama tokom prehlade, kao podlogu za senku, za zaštitu usana i ruku tokom zime, za negu dece, ispucale pete, itd.) U kozmetici se koristi od 1-2% pa sve do 10%, zavisno od gustine preparata koju želimo da dobijemo.

Bezbednost

Ši puter se već dugo koristi i u kozmetici i u ishrani u određenim kulturama, pa ga i američka FDA (Food and Drug Administration) i CIR (Cosmetic Ingredient Review) Ekspertski panel smatraju bezbednim. Jedino morate obratiti pažnju ako ste alergični na druge koštunjave plodove (bademe, orahe, lešnike, itd.)

Koje su loše strane?

Ako koristite sirov ši puter, pazite da ne užegne, što ćete prepoznati po neprijatnom mirisu i promeni boje. Rok trajanja je između 12 i 24 meseca, ali će zavisiti od načina čuvanja. Čuvajte ga u neprozirnoj ambalaži na suvom i hladnom mestu, bez izlaganja suncu.

Postoji i priča da ši puter može da zaštiti kožu od sunca. Istina je da je njegov SPF oko 6 ili manje, što pomaže u odbrani ali samostalno nije dovoljno za zaštitu od UV zračenja. Zato ga koristite posle sunčanja da ‘nahranite’ kožu (na primer u našoj Maslini), a tokom dana uvek i obavezno odgovarajući SPF.

Proizvodi

Ako pogledate listu naših proizvoda koji sadrže ši puter, videćete da smo veliki obožavaoci ovog prirodnog sastojka. Moćnu hidrataciju i emolijentni efekat (ili kako se često kaže, ‘hranjenje kože’) iskoristili smo u našoj Atopik liniji (Atopik krem sadrži 5% ši putera). Organski ši puter naći ćete i u Neven kremu sa pantenolom i alojom i u Maslini, a za vas koji želite da se oprobate u pravljenju sopstvene kozmetike, nalazi se i u Green light bazi.


Istaknuta fotografija: silviarita sa Pixabay.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

1 Comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *