Antioksidansi: Da li ih dovoljno koristite?

Potkožne bubuljice: kako da ih se rešite
Potkožne bubuljice: kako da ih se rešite
5. maj 2022.
Ekcem kod dece
Ekcem kod dece: kako da ga prepoznate i držite pod kontrolom
13. februar 2024.
Potkožne bubuljice: kako da ih se rešite
Potkožne bubuljice: kako da ih se rešite
5. maj 2022.
Ekcem kod dece
Ekcem kod dece: kako da ga prepoznate i držite pod kontrolom
13. februar 2024.

Antioksidansi: Da li ih dovoljno koristite?

Svi ćemo jednog dana ostariti, od toga ne možemo pobeći. Ali niko ne želi da ostari prerano – a upravo u antioksidansima se krije ključ mladolike i zdrave kože.

Bez obzira da li ih unosite kroz hranu ili mažete na kožu, antioksidansi su najmoćniji saveznici u borbi sa zagađenjem koje je danas neizbežno. Zagađen vazduh, UV zraci, duvanski dim, mikrobi… Svi oni napadaju našu kožu maltene non-stop, pa joj je svaka pomoć u odbrani dobrodošla. Antioksidansi se opiru ovim napadima na ćelijskom nivou i tako ih štite od oštećenja, pa i od prerane smrti.

Zato se očekivanja naučnika širom sveta u raznim disciplinama, od dermatologa do onkologa, okreću ka antioksidansima kao potencijalnom ‘eliksiru mladosti’. Daleko od toga da će nam omogućiti da živimo večno, ali ćemo barem starost dočekati svežeg tena.

Kako antioksidansi deluju i zašto je to važno za negu kože

Kao što smo nagovestili u uvodu, antioksidansi štite kožu od slobodnih radikala koji je oštećuju na ćelijskom nivou.

Slobodni radikali su nestabilne čestice u potrazi za prvom žrtvom na kojoj će moći da iskale svoju reaktivnu prirodu. Naša prva linija odbrane su ćelije kože, pa slobodni radikali najpre nailaze na njih. U tom sudaru dolazi do oštećenja DNK lanca, zapaljenja, smanjenja rezervi kolagena a samim tim i pogoršanja zategnutosti kože. Krajnji rezultat su bore, hiperpigmentacija i opuštena koža.

Telo se bori protiv ovih zlikovaca, ali kada je borba neprestana a protivnik brojčano jači, potrebna mu je pomoć. Tu nastupaju antioksidansi koji neutrališu čestice slobodnih radikala i pretvaraju ih u bezazlene statiste. Ali ne samo to – antioksidansi mogu i da umire kožu, pa i da povećaju hidratisanost.

Kada se svi efekti saberu, rezultat je sporije starenje – ili barem prirodno starenje, nepoljuljano štetnim uticajima sa strane.

Najmoćniji antioksidansi u kozmetici danas

Jedan antioksidans, ma koliko efikasan bio, neće napraviti vidljivu razliku ni u vašem zdravlju, ni u izgledu vaše kože. Ali zato je tu čak osam predloga sastojaka koje bi trebalo da koristite svakodnevno – i u ishrani, i u nezi kože – kako biste pomogli svom telu da duže ostane mladoliko.

Najbolji efekat u kozmetici dobija se kombinovanjem hidrofilnih i lipofilnih antioksidanasa (odnosno onih koji se rastvaraju u vodi i onih koji više vole masti) jer se istovremeno štite i lipidne membrane, i vodene strukture.

Vitamin E

Tokoferol ili vitamin E je najpopularniji anti-age sastojak, pošto ga ima u 86% kozmetičkih proizvoda u ovoj kategoriji. Osim što sam deluje kao antioksidans, vitamin E stabilizuje druge borce protiv oksidativnog oštećenja i pomaže im da budu još efikasniji. Zato se često kombinuje sa vitaminom C, na primer.

Vitamin E je takođe odličan u nezi suve kože, tretmanu strija i ožiljaka.

Vitamin C

Ovaj vitamin je miljenik dermatologa, a i stručnjaka koji formulišu kozmetičke proizvode pošto ga sadrži svaki treći anti-age proizvod na policama. Vitamin C je jedan od najistraživanijih antioksidanasa na svetu. Dokazana je njegova efikasnost u stimulaciji sinteze kolagena i uklanjanju tamnih fleka sa kože.

Vitamin B3

Niacinamid ili vitamin B3 smanjuje vidljivost finih linija i bora, izbeljuje hiperpigmentacije i smanjuje zapaljenje. Zato se koristi kod bubuljica, kao i kod crvenila kože. Najčešće se nalazi u proizvodima za negu kože sa rozaceom ili za kontrolu akni.

Vitamin A

Retinol i njegovi derivati su takođe među najpopularnijim sastojcima u anti-age kategoriji, mada se često koriste i za kontrolu problematične kože. Retinoidi stimulišu ciklus obnavljanja kože (odbacivanja starih i mrtvih ćelija, i stvaranja novih), što pomaže koži da ublaži fine linije, reši se fleka i poboljša svoj tonus.

Rezveratrol

Ovaj antioksidans rogobatnog imena dobio je epitet ‘molekula dugovečnosti’, a osim što obnavlja oštećenja kože, pokazao se i kao koristan za zdravlje srca i krvnih sudova. Nalazi se u grožđu i bobičastom voću (otud preporuka za čašu crvenog vina dnevno kao recept za dugovečnost).

Koenzim Q10

Ovaj antioksidans telo može da stvara samo, ali sa godinama postajemo sve manje efikasni u tom zadatku, pa se i zalihe smanjuju. Koenzim Q10 stimuliše stvaranje kolagena i tako poboljšava elastičnost i teksturu kože.

Polifenoli

Flavonoidi ili polifenoli su grupa jedinjenja koja se dobijaju iz biljaka, a zajedničko im je anti-zapaljensko i antioksidativno dejstvo kojim sprečavaju oštećenje kože izazvano UV zracima (i rezveratrol je polifenol). U kozmetici su se pokazali kao veoma efikasni u borbi protiv oksidativnog stresa i fotostarenja.

Dermocosmetics baner 600x500px
Inovativni anti-age proizvodi formulisani u našoj laboratoriji. Upoznajte Dermocosmetics liniju ovde.

SymUrban™

Ako ste probali naš DD cream Daily Defense SPF20 ili High Daily Defense SPF 50, onda ste se već susreli sa ovim sastojkom. SymUrban je inovativno jedinjenje koje štiti kolagen od degradacije i tako sprečava nastanak bora; redukuje osetljivost kože (crvenilo i iritaciju), i sprečava prekomerno stvaranje melanina zbog kog nastaju fleke na koži. Konačno, ovaj sastojak štiti kožu od zapaljenja koje uzrokuju poznati zagađivači iz naše okoline.

Svi ovi efekti u jednom proizvodu nude zaštitu od urbanog zagađenja – vazduha i štetnog zračenja.

Antioksidansi kao recept za mladost?

Iako su antioksidansi veoma efikasni u zaštiti od slobodnih radikala, ipak nisu svemogući. Ako je šteta na koži već nastala, biće potrebno puno truda da se posledice ublaže, i vrlo je verovatno da nećete moći potpuno da ih uklonite. Zato je bitno da sa zaštitom kože počnete što ranije, već u dvadesetim godinama (a ako pričamo o SPF zaštiti, onda od najranijih, bebećih dana).

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

2 Comments

  1. Simona kaže:

    Vrlo korisno! Iz ove perspektive mi je samo zao sto nisam ranije krenula sa adekvatnom negom

  2. Dunja kaže:

    Ja slabo koristim antioksidanse jer nism mnogo zainteresovana zbog obima posla i malo slobodnog vremena. Ali zato pijem dosta hidrogenizovane vode obogacene vodonikom koje ubijaju sve slobodne radikale u organizam a pritom cuvaju nase zdravlje od mnogih bolesti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *