Šta nam sve obećavaju kozmetički proizvodi
Šta nam sve obećavaju kozmetički proizvodi
19. februar 2019.
Sve što bi trebalo da znate o maskama za lice
P&O: Sve što bi trebalo da znate o maskama za lice
4. mart 2019.
Šta nam sve obećavaju kozmetički proizvodi
Šta nam sve obećavaju kozmetički proizvodi
19. februar 2019.
Sve što bi trebalo da znate o maskama za lice
P&O: Sve što bi trebalo da znate o maskama za lice
4. mart 2019.

Svi mi želimo da naši nokti budu zdravi i lepi, ali kada to nije slučaj nemojte odmah okriviti manikir – pogledajte koji to simptomi na noktima zaslužuju pažnju lekara.

Simptom: obojenost noktiju

Žuti nokti:

Uzrok je najčešće starenje, a kod pušača svakodnevno držanje cigarete prstima. Žutilo se javlja i zbog preteranog korišćenja jakih lakova ili acetona (zato je bolje zameniti ga skidačem laka bez acetona, a pre nanošenja laka uvek prvo naneti podlogu). U ozbiljnijim slučajevima, žuta boja može biti znak gljivične infekcije ili dijabetesa.

Beli nokti:

Ako je polumesec u korenu toliko veliki da zahvata najveći deo površine nokta, to može biti znak problema sa jetrom, kao što je hepatitis.

Plavičasti nokti:

Uglavnom su znak manjka kiseonika u telu (najčešće zbog oboljenja pluća ili srca).

Bele tačkice:

Najčešće su znak blage povrede, da ste udarili ili prignječili prst.

Tamne trake, crn nokat:

Ako nokat nije u skorije vreme bio povređen (npr. udarili ste prst zatvaranjem fioke ili vratima od auta), ovo može biti vrlo ozbiljan simptom melanoma, tj. kancera kože. Što pre se javite dermatologu kako biste odagnali svaku sumnju.

Simptom: suvi nokti koji lako pucaju ili se listaju

Skidač laka za nokte

Ovakvi nokti su posledica čestog korišćenja acetona, deterdženata ili hemikalija (ako perete sudove ili ribate kupatilo bez rukavica), ako imate nadograđene nokte, redovno idete na plivanje ili živite u sredini sa vrlo niskom vlažnosti vazduha. Suvoća se može pogoršati i starenjem.

Ako problem dugo traje, konsultujte lekara pošto u retkim slučajevima može biti znak hipotireoidizma, odnosno usporenog rada štitne žlezde, ali i nedostatka određenih vitamina.

Simptom: zaobljeni nokti

Ako su vam vrhovi prstiju natečeni a nokti zakrivljeni i okruglastog oblika, to može biti znak problema sa jetrom ili bubrezima. Osim ako ovaj oblik noktiju imate od rođenja, vredelo bi da posetite lekara.

Simptom: horizontalna i vertikalna udubljenja

Poprečna udubljenja na noktima se često javljaju zbog udaraca ili nakon bolesti – telo fokusira svoju energiju na borbu protiv bolesti, pa nokti pate. Takođe mogu biti i reakcija na određene lekove.

Uspravna udubljenja su znak starenja – pročitajte ovde kako da pravilno negujete svoje nokte i ruke da bi što duže ostali zdravi i lepi.

Simptom: ulegnuti nokti

Izuzetno tanki nokti koji su ulegnuti i izgledaju kao kašika, najčešće su znak manjka gvožđa u telu – konsultujte lekara da li je potrebno da uvedete neki suplement ili korigujete ishranu.

Simptom: rupice

Konsultujte dermatologa – nokti koji izgledaju kao da su izbodeni iglama mogu biti znak psorijaze.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

1 Comment

  1. […] nokti takođe mogu biti znak nekog oboljenja (pisali smo o tome ovde), ali najčešći razlog dolazi spolja. To su hladno vreme, često pranje ruku, isušivanje […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *