Kozmetički tretman
Redosled jeste bitan: kako da nanosite preparate za maksimalan efekat
16. oktobar 2018.
Minimalizam
Minimalizam u nezi kože: da li možemo da preteramo sa negom?
22. oktobar 2018.
Kozmetički tretman
Redosled jeste bitan: kako da nanosite preparate za maksimalan efekat
16. oktobar 2018.
Minimalizam
Minimalizam u nezi kože: da li možemo da preteramo sa negom?
22. oktobar 2018.

Zašto svi lude za koreanskim tajnama porcelanskog tena

Koreanke važe za žene sa savršenom kožom – bez akni i bora, skoro proziran, sa rozikastim tonovima i svežim izgledom. Kako im to polazi za rukom?

Savršen ten se ne postiže lako. Koreanke svojoj nezi prilaze vrlo ozbiljno, sa posvećenošću koja se graniči sa opsesijom. Za razliku od zapadnjačke kulture gde se mnogo polaže na šminku, na dalekom Istoku prioritet je zdrava koža. Pristup je holistički – porcelanski ten se gradi godinama, i iznutra i spolja.

Iznutra: sveža, kvalitetna, najčešće organska hrana koja sadrži pregršt probiotika; puno vode u toku dana; kvalitetan san i fizička aktivnost na otvorenom.

Spolja: kompleksan režim nege iz dana u dan.

Zanimljivo je da ovaj sofisticiran režim u 10 i više koraka Koreanke ne vide kao opterećenje, već kao ritual opuštanja i posvećivanja sebi.

Odakle potiče ova opsesija savršenim tenom?

Lepotica iz KorejeStotinama godina unazad, nega kože je za Koreanke značila više od lepote. Pažnja se poklanjala nezi kako spoljašnje, tako i unutrašnje lepote. Još od vremena Konfučija, čista i nežna koža lica se smatrala idealom lepote i simbolom skromnosti, što je poželjna osobina kod istočnjačkih žena. Žene iz viših slojeva su malo koristile šminku, uglavnom da iscrtaju obrve – ostatak lica je ostajao svež i čist, prirodnog izgleda. Teška šminka bila je rezervisana za žene nižeg staleža, one koje su zabavljale gospodu na dvorovima.

Osnovni principi koreanske nege

Žene u Koreji od nege očekuju da im pruži potpuno savršen ten, bez suvih ili masnih delova, akni, bora, itd. Kako to postići?

Princip br. 1 Bolje sprečiti nego lečiti

Osnov svega je prevencija. Umesto da se bore i akne sakrivaju šminkom, Koreanke provode mnogo vremena u sprečavanju nesavršenosti. Režim nege se usvaja još dok su devojčice, kako bi uživale u prelepom tenu i u srednjem dobu.

Princip br. 2 Hidratacija

Bez hidratacije svi ostali koraci su beznačajni. Hidrirana koža nije samo elastičnija, već i lakše upija aktivne sastojke, izgleda svežije, a bore su manje izražene. Skoro svaki proizvod koji se koristi ima hidratišuće sposobnosti, što samo poboljšava njegovu efikasnost.

Princip br. 3 Dvostruko čišćenje

Dana HongBez obzira koliko bile umorne, Koreanke nikada neće otići na spavanje sa šminkom. Štaviše, skidanje šminke maramicama ili brzo umivanje se takođe smatraju prečicom koja nije dozvoljena. Čišćenje lica se odvija u dva koraka:

 • najpre se šminka, prljavština, sebum, zagađenje, itd. uklanjaju uljanim sredstvom;
 • zatim se lice umiva penušavim sredstvom za čišćenje koje uklanja i poslednje tragove nečistoća.

Princip br. 4 Svakodnevna eksfolijacija lica i tela

Pilingu često prethodi boravak u sauni ili topla kupka kako bi se otvorile pore i koža pripremila za uklanjanje mrtvog sloja ćelija. Sličan efekat može se postići i toplim peškirom koji se drži na licu par minuta, a piling se vrši ili nežnim eksfolijantnim sredstvima, ili mehanički – posebnim rukavicama.

Princip br. 5 Visoka koncentracija aktivnih sastojaka

Koreanke svakodnevno koriste visoko koncentrisane proizvode, kao što su esencije, serumi, maske i ampule sa koncentratima. Ovi proizvodi omogućavaju efikasnu borbu protiv problema sa kojima se koža suočava, bila to dehidratacija, bore, pigmentacija, ili nešto četvrto.

Princip br. 6 Savesna odbrana od UV zraka

Žene na dalekom Istoku su, barem se tako čini, daleko svesnije negativnog uticaja UV zračenja na kožu u odnosu na nas u Evropi. Njima se nikada neće desiti da napuste kuću a da prethodno nisu pažljivo nanele proizvod sa SPF 50, koji obnavljaju na svaka 3 sata. Štaviše, SPF je obavezan čak i po lošem vremenu ili ako ceo dan provode u kući.

Kozmeticki tretmanPrincip br. 6 Redovni kozmetički tretmani

Kozmetički saloni u Koreji se mogu naći na svakom koraku, a mnogi od njih rade 24/7. Tretmani nisu preterano skupi, pa mnoge žene odlaze u salon svake druge nedelje.

Princip br. 7 Eksperimenti su dobrodošli

Iako se poštuju tradicionalni principi, Koreanke ne zaziru od eksperimentisanja i isprobavanja novih proizvoda i tehnologija. Zato se u ovom delu sveta često na tržištu pojavljuju novi sastojci (kao što je sluz puževa) i inovativni proizvodi (njima možemo da zahvalimo na BB kremama i maskama za lice koje se sastoje od ukrojenog papira impregniranog gelom).

Međutim, ovaj eksperimentalni duh sa sobom nosi i vreme posvećeno istraživanju. Koreanke dobro poznaju brendove koje koriste i sastojke koji se nalaze u proizvodima, kako bi se osigurale da dobijaju najbolju moguću negu za svoju kožu.

Šta su nedostaci ovakvog režima nege?

Ako se premišljate da li da isprobate koreanski režim, pročitajte neke od iskustava kako biste znale šta vas čeka (odabrali smo par primera za vas – pronaći ćete ih ovde i ovde), ali imajte u vidu i neke od nedostataka koje ovaj režim nosi:

 • Koreanski režim je prilagođen koreanskoj koži – njene glavne odlike su suvi tip, male pore i česti problemi sa hiperpigmentacijom. Zato će koreanski proizvodi uglavnom biti manje pogodni za žene sa masnijom kožom koja je sklona aknama i proširenim porama.
 • 10 koraka znači i 10 proizvoda – ne samo da će opteretiti vaš budžet i kozmetički ormarić, već je i komplikovano poneti sve te proizvode sa sobom kada putujete. Jedan savet jeste da u parfimeriji kupite prazne plastične bočice i kutijice u koje ćete preručiti proizvode, a koje će zauzeti daleko manje mesta u koferu.
 • Kao što smo spomenuli, režim se sastoji od oko 10 koraka (mada se neki od koraka mogu sprovoditi samo par puta nedeljno) što zahteva oko 15 minuta, dva puta dnevno. Ako nemate toliko vremena (ili strpljenja), možda ovakav režim nije idealan za vas. A ako želite više informacija o redosledu kojim bi trebalo nanositi proizvode, pročitajte naš vodič sa detaljnim smernicama.

Kako da spojite tradicionalne principe koreanske nege sa modernim životom?

Personalizovana - devojkaJedno rešenje jeste personalizovana kozmetika. Nakon testiranja parametara i potreba vaše kože u našoj laboratoriji, dobićete liniju proizvoda koji su prilagođeni baš vama i problemima sa kojima se vaša koža suočava.

Na taj način dobijate najbolje iz tradicije i moderne tehnologije – visoko hidrantni proizvodi sa targetiranim aktivnim sastojcima učiniće vašu kožu zdravom i sjajnom, a neće preopteretiti ni vaš budžet, ni vreme koje možete da provedete pred ogledalom svakoga dana.

Saznajte više o personalizovanoj kozmetici ovde ili nas pozovite na 011/243-35-85 ili 069/243-35-85, radnim danima od 9 do 15h, da zakažete svoj termin.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

3 Comments

 1. Ljiljana Poček kaže:

  Nikad nije preterano…preko potrebna nega

 2. Ljiljana Poček kaže:

  Sviđa mi se…

 3. […] maske su u poslednje vreme postale neverovatno popularne, a prvobitno su ih koristile Koreanke. Lako se nanose i još lakše skidaju, bez haosa koji uglavnom nastaje u kupatilu dok se osušene […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *