Smoothie od borovnice
Male navike za savršen ten
9. oktobar 2018.
Kozmetički tretman
Redosled jeste bitan: kako da nanosite preparate za maksimalan efekat
16. oktobar 2018.
Smoothie od borovnice
Male navike za savršen ten
9. oktobar 2018.
Kozmetički tretman
Redosled jeste bitan: kako da nanosite preparate za maksimalan efekat
16. oktobar 2018.

Nastavljamo serijal naših tekstova o prirodnim sastojcima koji imaju korisne efekte za kožu. Jedan od njih je i malo poznati, a izuzetno koristan ektoin.

Šta je ektoin?

Prirodno jedinjenje koje je pronađeno u određenim sojevima bakterija. U njima ovaj sastojak ima zaštitnu ulogu i pomaže im da se odbrane od ekstremnih i štetnih uslova životne sredine. Zahvaljujući njemu, ovi sojevi bakterija mogu da prežive i vrlo niske ili visoke temperature, deterdžente koji razaraju ćelijsku membranu, itd.

Bakterije

Ektoin je postao interesantan onog trenutka kada su naučnici utvrdili da se ove zaštitne osobine mogu preneti i na ljudsku kožu – i tako počinje njegova primena u kozmetici.

Kako deluje na našu kožu?

Kao što štiti membrane bakterija, slično deluje i na ljudsku kožu – stabilizuje proteine i druge ćelijske strukture, i čini ih otpornijim na spoljašnje uticaje. Studije pokazuju da ektoin smanjuje oštećenje izazvano UVA zračenjem i usporava fotostarenje kože, odnosno ubrzano starenje koje nastaje zbog DNK oštećenja sunčevim zracima.

Važno je naglasiti da ektoin nije UV filter i nema svoj SPF, već je potrebno koristiti ga zajedno sa UVA i UVB filterima širokog spektra. U toj kombinaciji, on doprinosi zaštiti i smanjuje oštećenje.

Sem toga, ektoin ima još jedno sjajno dejstvo – smanjuje TEWL, tj. transepidermalni gubitak vode. Drugim rečima, pojačava barijernu funkciju kože, vezuje za sebe vodu i sprečava dehidrataciju.

Ovo čini ektoin superiornim hidratišućim sredstvom sa dugotrajnim efektom, pa ima smisla koristiti ga u proizvodima za zaštitu od sunca i za usporavanje starenja, ali i za negu suve i atopične kože.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *