Prijateljice

Koji SPF bi trebalo da koristim? Naučnici savetuju: barem SPF 30!

Da li vam se ikada desilo da izgorite iako ste koristili SPF proizvod? Nažalost, nije dovoljno samo odabrati pravi preparat - postoji nekoliko faktora koji utiču na to koliko smo zaštićeni, i baš to je bila tema nove studije koju je objavio Kraljevski koledž iz Londona.

Ovi naučnici su utvrdili da čak i kvalitetni preparati sa visokim SPF-om ne pružaju očekivanu zaštitu ako ne nanesemo dovoljnu količinu. Tako na primer, u njihovim testovima proizvod sa SPF-om 50 je pružio samo 40% očekivane zaštite. Dakle, manje od polovine. Što nikako nije dovoljno.

U ranijim studijama je pokazano da većina nas maže i do 80% manje sredstva za sunčanje nego što je potrebno. Rezultat je manjak zaštite, i veća verovatnoća da koža izgori na suncu, ali i da UV zračenje izazove ozbiljna oštećenja DNK kože.

I kvalitet i kvantitet

Zaključak studije bio je da nije dovoljno samo odabrati kvalitetan preparat sa dokazanim SPF-om - važno je i koliko preparata mažete na kožu.

Kako da znate koliko je preparata dovoljno? Evo naših smernica:

 • Po pola kafene kašičice za ruke,
 • Pola kafene kašičice za lice i vrat,
 • Po jedna kafena kašičica za noge,
 • Jedna kafena kašičica za grudi i stomak, i jedna za leđa.

Pritom ne zaboravite i uši, zadnji deo vrata, usne, dlanove i tabane. Ponovo namažite preparat svaka 2-3 sata, kao i posle znojenja, tuširanja, plivanja, itd.

Odakle preporuka za SPF 30?

Devojke sa sesirima

Teoretski, SPF 15 jeste dovoljan za svakodnevnu upotrebu tokom cele godine (za tople letnje dane i ležanje na plaži svakako vam je potreban viši faktor). Međutim, u praksi retko kad nanesemo dovoljno preparata da bismo bili adekvatno zaštićeni. Zato naučnici sve više menjaju svoje preporuke na SPF 30. I naravno, potrudite se da ravnomerno razmažete preparat.

Za osobe svetlog tena koje lako izgore, samo SPF nije dovoljan - čak 62% ljudi osetljivih na UV zrake izgori uprkos SPF-u, ako ne koriste druge metode zaštite. Zato tokom sunčanih i toplih dana ne izlazite bez šešira i naočara, i planirajte da dan provedete u hladovini.

antisolar-bottle

Uz DD krem konačno imam lepo preplanulo lice

Uvek sam imala problem sa neravnomernim dobijanjem boje na licu. Uz ovu dd kremu konačno imam lepo preplanulo lice bez tih tamnih momenata…sve pohvale.. Pri tom nije masna i kad se namaže lice ima kao neki blago zlatasti sjaj..

Објављено у Blog и означено , , , , .

7 Коментара

 1. Повратни пинг: Minimalizam u nezi kože: da li možemo da preteramo sa negom? - Crystal Derma

 2. Повратни пинг: Redosled jeste bitan: kako da nanosite preparate za maksimalan efekat - Crystal Derma

 3. Повратни пинг: Nega kože za minimaliste: jednostavna rutina u samo 3 koraka - Crystal Derma

 4. Повратни пинг: Nega ruku i noktiju: sve što bi trebalo da znate - Crystal Derma

 5. Повратни пинг: Akne utiču na naš kvalitet života - Crystal Derma

 6. Повратни пинг: 13 saveta koje morate znati pre nego što krenete na put - Crystal Derma

 7. Повратни пинг: SPF15, 30, 50... Šta se krije iza zaštitnog faktora? - Crystal Derma

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *