7 koraka do savršene nege
24. novembar 2017.
Nega kože iz prirode: pantenol
15. decembar 2017.
7 koraka do savršene nege
24. novembar 2017.
Nega kože iz prirode: pantenol
15. decembar 2017.

Svi mi ljubitelji kozmetike ljubomorno čuvamo svoje kolekcije losiona, kremova i ulja. Volimo da ih ponosno prepakujemo s vremena na vreme i podsetimo se šta se krije u dubinama kozmetičkog ormarića. S nežnošću posmatramo nizove preparata svaki put kada otvorimo vratanca, i uporno čuvamo svaku bočicu bez obzira da li je koristimo ili ne. Da bismo se nekog proizvoda rešili, mora prvobitno itekako da nas razočara – da izazove alergijsku reakciju ili da nas iznenadi neprijatnim mirisom. U suprotnom, većina tih teglica i bočica osuđena je da svoje dane do isteka roka trajanja, a neretko i nakon toga, provede u našem kupatilu, često nekorišćena.

Da li se nekada zapitate u kom su stanju svi ti zaboravljeni proizvodi? Da li im uopšte odgovara život u mračnom, vlažnom ormariću?

Bez obzira da li su u pitanju proizvodi koje ste jednom isprobali i žao vam je da ih se rešite, ili vaš omiljeni preparat koji smatrate svojom tajnom večne lepote, kozmetika traži određenu pažnju i uslove čuvanja kako bi zadržala svoju efikasnost. Osetljivi sastojci u preparatima mogu se razgraditi ili oksidovati ako se ne čuvaju pravilno, a ako se te promene ne mogu uočiti golim okom, ponekad možete čak i naneti štetu sopstvenoj koži.

Kako čuvati kozmetiku?

Prvo pogledajte poleđinu ili dno pakovanja. Na etiketi bi trebalo da bude naznačeno ako proizvod traži posebne uslove čuvanja. Ukoliko takva napomena ne postoji, pridržavajte se generalnih preporuka – čuvanje na suvom i tamnom mestu, na temperaturi od 5 do 25°C.

Ako je tako, da li vaše kupatilo uopšte predstavlja idealno mesto za čuvanje kozmetike?

Ako iz praktičnog razloga insistirate da kozmetiku držite u kupatilu (što je razumljivo), onda se potrudite da smanjite količinu vlažnosti u vazduhu. Ovo se postiže redovnim provetravanjem, naročito nakon tuširanja. Otvorite prozor i vrata od kupatila čim izađete iz tuš kabine ili kade, čak i tokom zimskih meseci, kako biste se rešili suvišne vlage. Ovo neće pomoći samo vašoj kozmetici, već je zdravije i za vas i za vaš dom.

Takođe, držite kozmetiku podalje od svetlosti. Pritom ne mislimo da je potrebno čuvati je u zatamnjenoj sobi sa somotskim zavesama i prigušenim osvetljenjem. Dovoljno je da preparate držite zaštićene od direktnog uticaja svetlosti, naročito sunčeve jer UV zraci mogu dovesti do hemijskih promena u preparatu.

Osetljivi preparati

Proizvode koji sadrže osetljive sastojke kao što su na primer serumi sa određenim uljima (npr. konopljino ili ulje koštica kajsije) zaštitite od sunca tako što ćete ih preneti u pakovanje od tamnog stakla ili oblepite pakovanje papirom sa svih strana. Ovakve preparate ponekad je bolje čuvati u frižideru da bi se usporilo raspadanje ulja, ali imajte na umu da njihov rok trajanja svakako nije dug. Isto važi i za većinu organskih proizvoda čija je moć konzerviranja ograničena.

Kada je rok trajanja u pitanju, pogledajte etiketu – naći ćete simbol koji izgleda kao otvorena kutijica. Ovaj znak označava u kom periodu nakon otvaranja je najbolje iskoristiti proizvod. Za većinu proizvoda period iskoritivosti nakon otvaranja je 12 meseci, ali na primer maskare je najbolje iskoristiti 6 meseci nakon otvaranja (to je označeno simbolom 6M iznad kutijice), jer su oči osetljivije i veći je rizik od iritacije ako se proizvod koristi duže od naznačenog roka.Sa druge strane, puderi u prahu mogu da se koriste i do 3 godine nakon otvaranja, zato što je smanjena mogućnost kontaminacije.

Operite ruke

Pre korišćenja preparata operite ruke kako ne biste uneli nečistoće ili mikroorganizme u pakovanje. Ovo je naročito važno kod kremova pakovanih u teglice ili kutijice sa širokim otvorom. Ovaj problem se može rešiti i biranjem proizvoda koji su dostupni u tzv. airless pakovanjima sa pumpicom (kao što su naši Pantenol, Neven balsam, Dermocosmetics proizvodi, itd.) gde su preparati zaštićeni i od vazduha i od nečistoća, a i iskoristivost je poboljšana u odnosu na klasične bočice.

Za kraj, ne zaboravite da redovno perete četkice i sunđere kojima nanosite šminku – to je još jedan način ne samo da zaprljate svoje preparate, već i da iritirate svoju kožu.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *