Devojka jede cokoladu

Kako vaše navike pogoršavaju akne, a da toga niste ni svesni

Kako vam ovo zvuči:

Već godinama se borite sa aknama. Isprobali ste sve moguće proizvode na koje ste naišli i ništa nije dovelo do rešenja. U paničnoj ste potrazi za najnovijim losionom, kremom, korektorom koji će vas rešiti bubuljica. Međutim, ništa se ne dešava – akne su još uvek tu.

Ako vam ova priča zvuči poznato, možda bi najbolje bilo da počnete od početka – i to kroz naše tekstove o tome zašto akne nastaju i kako ih sprečiti (i lečiti). Ipak, postoji još jedan veliki deo slagalice koji još uvek nismo obradili – a to su navike koje utiču na našu kožu.

Verovatno ste već mnogo puta čuli da treba da „držite ruke dalje od lica“ i „ne jedete čokoladu jer će vam izazvati bubuljice“. Zato ćemo vam u ostaktu teksta otkriti koje su to loše navike koje vam mogu izazvati probleme sa kožom.

Čačkanje lica

Prvo, prepustite kozmetičke tretmane – kozmetičarima. Ako pokušavate da istiskujete bubuljice sami, najverovatnije ćete samo učiniti da bubuljica izgleda još veće. Zato se držite svoje svakodnevne nege, a tretmane ostavite stručnim licima.

Drugo, nemojte uopšte dodirivati lice rukama. Ako malo razmislite, verovatno u toku dana dodirnete svoje lice desetinu puta – možda imate naviku da oslonite bradu ili obraz na ruku, ili običaj da trljate oči kada ste umorni. Razmislite samo šta ste sve dodirnuli pre nego što ste dotakli svoje lice – bravu, telefon, tastaturu, olovku... Idealne nosače bakterija. Zato pokušajte da se rešite ove loše navike ili barem često perite ruke.

Rešite se bakterija iz neposredne okoline

Nije dodirivanje lica rukama toliki problem, koliko su problematične bakterije iz naše okoline. Upravo one su odgovorne za stvaranje bubuljica, malih zapaljenskih procesa na našoj koži. Zato se fokusirajte na predmete iz vaše okoline za koje znate da nose na milione bakterija a koji dodiruju vašu kožu svakog dana – jedan od najvećih krivaca je vaš telefon. Ako ste primetili pojačano stvaranje bubuljica sa strane lica, ispred ušiju, telefon je najverovatnije glavni krivac.

Devojka sa telefonom

Deluje tako bezazleno, a krije na milione bakterija

Problem možete umanjiti tako što ćete dezinfikovati vaš telefon najmanje jednom nedeljno. To možete uraditi tako što ćete napraviti razblaženi rastvor alkohola i sipati ga u bočicu sa pumpicom. Raspršite ovo dezinfekciono sredstvo na mikrofiber krpu i nežno obrišite svoj telefon. Imajte jednu stvar u vidu – neki smartphone ekrani su osetljivi na alkohol, pa ćete biti sigurniji ako na ekran stavite zaštitnu foliju koju slobodno možete dezinfikovati na ovaj način. Nemojte koristiti antibakterijske maramice koje vrlo lako mogu ogrebati ekran.

Osim toga, menjajte jastučnicu na kojoj spavate najmanje jednom nedeljno, a ako imate ozbiljnijih problema sa aknama, možete je menjati i češće od toga. Peškire kojima sušite lice koristite isključivo u tu svrhu, i menjajte ih svakodnevno. I peškire i jastučnice perite na najmanje 60˚C i nemojte koristiti omekšivač ili prašak sa dodatim mirisom jer mogu iritirati osetljivu kožu.

Akne može izazvati i prostirka za vežbanje, naročito ako se bavite jogom (dečija poza je najčešći krivac). Ako se bubuljice jave na grudima ili leđima, možda je u pitanju vaša sportska oprema koju treba prati nakon svakog treninga.

Budite pažljivi kada pravite frizuru

Drugi razlog zašto vam se javljaju bubuljice na obrazima, ali i na čelu, mogu biti proizvodi za kosu, naročito lak, pena ili gel, koji zapušavaju pore. Zato pažljivo nanosite ove preparate kako ne bi dospeli na vašu kožu.

Još uvek ne skidate šminku pred spavanje

O ovome smo već pisali, pa nećemo dužiti – ostavljanje šminke na licu kada odete na spavanje dovodi do zapušenih pora, problema sa bubuljicama i bržeg starenja kože. Da li je zaista vredno preskočiti tih par minuta svake večeri?!

Higijena četkica i sunđera

Četke, sunđere i aplikatore za šminkanje ne bi trebalo da delite ni sa kim, jer su idealan način da razmenite bakterije sa sestrom, mamom ili drugaricom. Perite ih često, najmanje jednom nedeljno, i to nežnim sredstvom za čišćenje lica ili bebi šamponom. Nakon toga osušite ih na vazduhu, ali dalje od kupatila, gde lako dođe do prenosa bakterija sa okolnih površina.

Budite uporni sa tretmanima za bubuljice

ICHTYOL PASTA

Ichtyol pasta nanosi se ciljano na promene na licu, prekriva i isušuje bubuljice.

Kada počnete da koristite novi proizvod za kontrolu akni, verovatno očekujete rezultate koliko sutra. Razumemo vas. Kada se dugo borite se problematičnom kožom, normalno je da ste nestrpljivi da pronađete rešenje. Međutim, akne se leče napadom sa više frontova (saznajte više u našem tekstu na ovu temu) i potrebno je puno strpljenja i discipline. Zato se oduprite želji da isprobate sve preparate koje nađete u drogeriji, već se dajte tretmanu dovoljno vremena da deluje, što je obično dve do četiri nedelje. Ako nakon tog perioda ne budete videli nikakve rezultate, konsultujte se sa dermatologom.

Antisolar DD krem

Antisolar DD krem

Antisolar DD krem je multifunkcionalni dnevni krem sa anti-age efektom, UV zaštitom širokog spektra i optimalnim hidrirajućim efektom.

Zašto nastaju akne

Zašto nastaju akne?

Pojavu akni uglavnom vezujemo za pubertetlije, naročito za dečake-tinejdžere koji su naizgled skloniji ovom oboljenju kože od devojčica. Međutim, akne ne muče samo mladiće u pubertetu, već se često javljaju i kod odraslih, i to iz mnogih razloga.

Sun & Care

Proizvodi za sunčanje

Sun&Care proizvodi za sunčanje garantuju deklarisani stepen zaštite od sunčevog UVB i UVA zračenja, kao i visoku vodootpornost.

Kako leciti akne

Kako sprečiti (i lečiti) akne

S obzirom da je sezona golišave odeće i odlaska na bazene već počela, pričamo o tome kako da se izborite sa aknama, ali i kako da sprečite njihovu pojavu.

201702-bioon-fatured-v1

Bioon

BIOON Skin Care prirodna linija proizvoda za brži oporavak i regeneraciju kože Tim stručnjaka je pažlivo osmislio i kreirao kolekciju od pet proizvoda koji zajedničkim korišćenjem dovode do značajnog poboljšanja i potpunog oporavka kože za nekoliko nedelja. BIOON Skin Care kolekcija je namenjena za intenzivnu negu i regeneraciju kože nakon hirurških intervencija, kao i drugih […]

Greške u nezi kože

14 najvećih grehova prema vašoj koži

Ukazujemo vam na najčešće grehove koje svi mi barem ponekad činimo svojoj koži, a koji, ako pređu u svakodnevicu, mogu ozbiljno narušiti zdravlje i izgled našeg najvećeg organa.

Објављено у Blog и означено , , , , , .

3 Коментара

  1. Повратни пинг: Kako stres utiče na vašu kožu - Crystal Derma

  2. Повратни пинг: Zašto svi lude za koreanskim tajnama porcelanskog tena - Crystal Derma

  3. Повратни пинг: Viseće bradavice - Crystal Derma

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *