Fotostarenje
Nega kože iz prirode: ektoin
12. oktobar 2018.
Koreanke
Zašto svi lude za koreanskim tajnama porcelanskog tena
19. oktobar 2018.
Fotostarenje
Nega kože iz prirode: ektoin
12. oktobar 2018.
Koreanke
Zašto svi lude za koreanskim tajnama porcelanskog tena
19. oktobar 2018.

Redosled jeste bitan: kako da nanosite preparate za maksimalan efekat

Losion, toner, krem, serum, ulje… Sa toliko preparata na raspolaganju, lako je zbuniti se. Pitali smo dermatologa: da li je važno kojim se redosledom nanose preparati za negu kože?

Važno je.

Naša koža je dizajnirana tako da štiti unutrašnjost organizma od spoljašnjih uticaja. I vrlo je dobra u tome – koža odbija hemikalije, bakterije, gljivice, hladan vazduh, prašinu… Međutim, to ujedno znači i da preparati koje nanosimo zarad nege imaju težak zadatak da se probiju i ostvare svoj efekat. Vrlo mali udeo preparata zaista prolazi kroz površinski, mrtvi sloj kože, čak i kada su ti preparati vrlo pažljivo formulisani i sačinjeni od visoko kvalitetnih sastojaka. Ako ne nanesemo preparate na pravi način i pravilnim redosledom, još više umanjujemo njihovo dejstvo.

Kojim redosledom bi trebalo nanositi preparate?

Dalje u tekstu ćemo vam dati savete za konkretnu rutinu, ali zarad jednostavnosti zapamtite ovo pravilo: proizvodi se nanose od lakšem ka težem, to jest od onog sa laganijom konzistencijom sve do gušćih proizvoda, od tečnosti ka kremovima i uljima.

Drugo zlatno pravilo je da se uvek prvo nanose proizvodi koji sadrže aktivne sastojke za koje je vrlo važno da prodru do mesta delovanja – to mogu biti antioksidansi, tretmani za akne, i sl. dok se za kraj ostavljaju preparati čija je funkcija da “sede” na površini kože i štite je od spoljnih uticaja, isušivanja, UV zraka, i sl.

Treće i poslednje pravilo, jeste da ostavite dovoljno vremena da proizvodi deluju. Ako na brzinu nanesete 4 ili 5 proizvoda, nijedan od njih neće imati šansu da ostvari svoj maksimalan efekat. Uvek ostavite barem nekoliko minuta između nanošenja pojedinačnih preparata.

Jutarnja rutina

Svrha jutarnje nege jeste da zaštitimo kožu i pripremimo je za izazove koji je očekuju – sunčevi zraci, vetar, hladnoća, zagađenje…

Korak 1: čišćenje

Rutinu započnite čišćenjem lica mlakom vodom i nežnim sredstvom bez surfaktanata.

Korak 2: toner

Ovaj korak je opcioni. Ako ne koristite toner i zadovoljni ste svojim tenom, ne morate ni počinjati. Svrha tonera je da izbalansira pH vrednost kože nakon što su je sredstva za čišćenje poremetila – ali ako odaberete pravo sredstvo, onda neće ni biti poremećene pH vrednosti.

Korak 3: krem za predeo oko očiju

Već u dvadesetim godinama bi trebalo da uvedete ovaj korak u svakodnevnu negu. Koža oko očiju je vrlo tanka i osetljiva i brzo izgubi elastičnost, pa se na njoj najpre uočavaju bore. Zato je vrlo važno da počnete sa adekvatnom negom na vreme.

Korak 4: serum

Natural dry oil

Brzoupijajuće suvo ulje ublažava osećaj zatezanja i posledice preteranog izlaganja sunčevim zracima.

Kao što smo spomenuli, serumi su jedni od onih preparata za koje želite da što bolje i što efikasnije dopru do mesta delovanja. Ovi ultra-koncentrovani preparati najčešće sadrže antioksidanse koji umanjuju oštećenje kože i usporavaju starenje. Odaberite laganije serume za dan, a one sa nešto težom formulacijom ostavite za veče.

Korak 5: tretman protiv akni

Preparati za suzbijanje akni se nanose lokalizovano, samo na mesta gde su se akne pojavile – ne samo zato da bi se ostvario najbolji efekat, već i zato što ovi preparati često imaju isušujuće dejstvo po kožu, pa nije preporučljivo nanositi ih na celo lice. Sem toga, pažljivo pročitajte uputstvo – svaki preparat će imati definisano vreme i način delovanja, pa se strogo pridržavajte preporuka proizvođača.

Korak 6: hidrantni krem

Bez obzira koji tip kože imate, ne preskačite ovaj korak. I masnoj koži je potrebna hidratacija baš kao i suvoj, samo što je sastav preparata prilagođen za njene potrebe. Ako ste prethodno naneli tretman protiv akni, preskočite te tačke kada nanosite krem, da ne biste razblažili dejstvo tretmana.

Korak 7: SPF

Na samom kraju nanosimo proizvod koji će nas štititi od UV zračenja. Jedan od načina da pojednostavite svoj režim nege jeste da spakujete korake 6 i 7 u jedan, i koristite multifunkcionalni krem kao što je naš DD cream SPF 20 Daily Defense – on će vam pružiti i hidrataciju, i zaštitu od UV zračenja, i zaštitu od zagađenja okoline, i blago toniranje.

Večernja rutina

Uloga večernje nege jeste da oporavi kožu i pruži joj intenzivnu negu dok mi spavamo.

Korak 1: čišćenje

Večernje čišćenje je još važnije od jutarnjeg, pošto ovim korakom uklanjamo sve naslage prašine, prljavštine, šminke, masnoće.. Za zaista temeljno čišćenje, najpre uklonite šminku micelarnom vodom ili losionom za tu namenu, a da potom umijete lice nežnim sredstvom za čišćenje bez agresivnih surfaktanata. 2 do 3 puta nedeljno umesto sredstva za čišćenje možete koristiti nežan piling koji će ukloniti mrtve ćelije kože.

Korak 2: toner

Važi isto kao i za jutarnji režim – ako koristite toner ili druge vodene rastvore kao što su hidrolati aromatičnog bilja, sada je vreme da ih nanesete.

Korak 3: krem za predeo oko očiju

Dovoljno je rečeno – čim zađete u drugu polovinu dvadesetih godina, ne preskačite ovaj korak.

Korak 4: serumi i drugi koncentrovani tretmani

Maska za liceNoć je pravo vreme da nanesete koncentrovane proizvode koji intenzivno obnavljaju kožu. To su uglavnom serumi protiv starenja kože, hidrirajuće ili detoksikujuće maske, pilinzi sa AHA ili BHA voćnim kiselinama, lekovi protiv akni, tretmani za ekcem ili rozaceu… Nemojte preterivati sa ovakvim tretmanima – manje je često više.

Korak 5: noćni hidrantni krem

Noćni krem bi trebalo da bude nešto teži od dnevnog – preko dana ne želimo da nam koža deluje masno i sjajno, pa biramo laganije formulacije, ali uveče možemo da joj priuštimo proizvode kojima je potrebno i do nekoliko sati da ih koža upije.

Korak 6: ulje

Za suvu kožu, sada možete naneti ulje koje će zadržati vodu od isparavanja iz kože, i time sprečiti dehidrataciju.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *