Suncanje i SPF

SPF 15, 30, 50… Šta se krije iza zaštitnog faktora?

Ako se pridržavate naših saveta za zdravu kožu, onda ste sigurno tokom cele godine koristili sredstvo za zaštitu kože od sunca (a ako vaša dnevna rutina ne uključuje SPF, nije kasno da promenite navike). Zaštita kože od UV zraka je važna tokom čitave godine, naročito leti kada nosimo oskudnu odeću i provodimo puno vremena napolju, često na direktnom suncu.

Da biste odabrali proizvod koji će vas adekvatno zaštititi, obratite pažnju na zaštitni faktor koji ćete prepoznati po oznaci SPF sa određenim brojem koji može ići od 5 pa sve do 100+. Šta ovi brojevi zapravo znače i da li je veće uvek i bolje – upravo o tome pričamo u nastavku teksta.

Šta je zapravo SPF?

UV zračenje je deo svetlosnog zračenja koje na Zemlju šalje Sunce. Postoje tri glavna tipa UV zraka, i to UVA, UVB i UVC. UVC zraci se mahom apsorbuju u ozonskom omotaču i ne dopiru do Zemljine površine, dok UVA i UVB zraci prolaze kroz atmosferu i glavni su krivci štetnog dejstva sunčevih zraka po našu kožu. Ovi UV zraci izazivaju genetske mutacije i mogu dovesti do kancera kože.

Iako se ranije verovalo da su UVB zraci glavni krivci oboljenja kože, studije su poslednjih godina potvrdile da i UVA zraci mogu dovesti do ozbiljnog oštećenja.

SPFSPF znači faktor zaštite od sunčevih zraka. Pokazuje koliko će vas proizvod zaštititi od UVB zraka. Brojka koja stoji uz oznaku SPF pokazuje dozu sunčevog zračenja koja će dovesti do crvenila kože zaštićene tim preparatom, u odnosu na količinu zračenja koja je potrebna da izazove crvenilo kože bez ikakve zaštite.

Dakle, veći faktor = snažnija zaštita od sunca.

Naravno, ovo pravilo važi samo ukoliko se preparat pravilno nanosi, što podrazumeva sledeće:

 • Naneti dovoljnu količinu na čitavo telo 20ak minuta pre izlaganja suncu. Ne zaboravite uši i vrat, dlanove, tabane i druga teško dostupna mesta. Čašica za rakiju je dobra mera količine preparata potrebne za celo telo.
 • Ponovo se namažite na svaka dva sata, posle intenzivnog znojenja, kupanja ili brisanja peškirom.
 • Većina ljudi nanese samo 25-50% preporučene količine preparata. Iako vam se možda čini da je to dovoljno, polovina preporučene količine pružiće mnogo manju zaštitu. Ako nanesete upola manje losiona sa SPF30, zaštita koju ćete dobiti je skoro kao da ste koristili sredstvo sa SPF5,5!

Više nije uvek i bolje

Ako ste razumeli prethodno objašnjenje, možda vam se vrzma po glavi: „Super, namazaću faktor 100 i moći ću da budem na suncu po ceo dan!“ Pre nego što se podvrgnete ovom eksperimentu, važno je da razumete da SPF30 ne pruža duplo veću zaštitu od SPF15 – u ovom slučaju, računica je malo drugačija. Naime,

 • SPF 15 blokira 93% UVB zraka
 • SPF 30 blokira 97% UVB zraka
 • SPF 50 blokira 98% UVB zraka

Drugim rečima, SPF 30 će blokirati polovinu zračenja koje bi SPF 15 propustio do vaše kože.

Međutim, nijedan zaštitni faktor, pa ni SPF 100+ vam neće pružiti 100% zaštitu od UV zračenja. U tome je i opasnost ovakvih preparata – kada vidite faktor SPF100+, to vam uliva sigurnost da zaboravite na drugu zaštitu od sunca, kao što je nošenje šešira i naočara, traženje hladovine tokom najtoplijeg dela dana, itd.

Čak i ako se koža ne zacrveni, UVA zraci mogu izazvati neprimetno oštećenje. Zato je važno da vaš preparat za sunčanje sadrži odgovarajuć SPF faktor, ali i da sadrži UVA filtere koji će omogućiti širi spektar zaštite.

SPF zaštita je ključan korak u nezi kože

Zato smo za vas pripremili čitav serijal tekstova o zaštiti od sunca.

sunčanje

Za početak, ovih par tekstova objasniće vam najosnovnije stvari o UV zračenju i šteti koju nanosi, ali i kako da se pravilno zaštitite:

Vaša pitanja

Odabrali smo pitanja koja često čujemo, a odgovori će vam, nadamo se, biti od koristi:

Zablude i mitovi

Od bezazlenih do opasnih, bavili smo se najčešćim zabludama koje mogu dovesti do opekotina:

Saveti

Za kraj, tu su i saveti kako da dobijete (i održite) preplanuo ten bez višesatnog ‘roštiljanja’ na suncu, kako se boriti sa flekama od sunca, šta da spakujete u torbu za plažu...
Želimo vam pametno sunčanje!
P.S. Ako postoji neka tema koju nismo pokrili a zanima vas, pišite nam u komentarima.
atopik-featured-v4

Suva i atopična koža: Atopik

Atopik postiže Izraženu hidrataciju aktivnim supstanacama koje zadržavaju vlagu u površinskim slojevima kože i regenerišu prirodni lipidni film.

201707-panthenol-featured

Nega i regeneracija: Panthenol linija

Pantenol je prirodni sastojak kože koji povećava količinu vode u površinskim slojevima, regeneriše blaža oštećenja i ublažava iritaciju, zatezanje i svrab.

Nega kože iz prirode: ši puter

Nega kože iz prirode: ši puter

Ši puter je pre nekoliko godina doživeo svetsku slavu – ovaj prirodni sastojak odjednom se našao u mnogim kremovima, losionima, sapunima… Zbog čega?

Објављено у Blog и означено , , , , , , , , , , , .

25 Коментара

 1. Повратни пинг: Kako negovati kožu da vam boja duže traje - Crystal Derma

 2. Повратни пинг: Mineralna vs. obična šminka – u čemu je razlika? - Crystal Derma

 3. Повратни пинг: Nega kože na zimovanju - Crystal Derma

 4. Повратни пинг: Diskretan, a moćan – vazelin - Crystal Derma

 5. Повратни пинг: Da li ste zaista zaštićeni od UV zračenja? - Crystal Derma

  • Poštovani Bojane,

   SPF se u laboratorijskim uslovima određuje tako što se uporedi količina UV zračenja koja dovodi do pojave crvenila ili eritema na koži na koju je prethodno nanet proizvod za zaštitu od sunca, u odnosu na količinu UV zračenja koja dovodi do pojave crvenila ili eritema na koži bez ikakve zaštite. Odnos ove dve količine UV zračenja (MED – minimalna doza zračenja potrebna da dovede do eritema) predstavlja SPF.

   Pojava prvog eritema može da bude i vremenska kategorija ali ćemo ovim uprošćavanjem pre zbuniti potrošača. Preporuka je obnavljanje sloja na 2 sata nezavisno od faktora i to je jedina vremenska kategorija u vezi sa ovim, a Vi ćete prema vašem tipu i stanju kože izabrati odgovarajući faktor zaštite.

   Ukoliko imate još pitanja, stojimo Vam na raspolaganju.

 6. Повратни пинг: Kada treba da zamenim sredstvo za sunčanje? - Crystal Derma

 7. Повратни пинг: Da li mogu da koristim SPF za telo na svom licu? - Crystal Derma

 8. Повратни пинг: Ovih 5 trendova želimo da zaboravimo - što pre! - Crystal Derma

  • Draga Rado, naša preporuka je da zaštitni faktor koristite tokom čitave godine, pa i zimi. Iako ne deluje tako, UV zraci oštećuju našu kožu i po oblačnom danu, samo u manjoj meri nego leti. Zato preporučujemo da u hladnijim mesecima koristite SPF od 15-20, a leti najmanje SPF30. Za svetao ten prilikom izlaganja suncu obavezno SPF50, da biste zaštitili kožu od oštećenja slobodnim radikalima.

 9. Повратни пинг: 11 stvari bez kojih ne smete otići na plažu ovog leta - Crystal Derma

 10. Повратни пинг: Nega kože iz prirode: ektoin - Crystal Derma

 11. Повратни пинг: 5 najboljih ulja za suvu kožu - Crystal Derma

 12. Повратни пинг: 3 mita o nezi kože - Crystal Derma

 13. Повратни пинг: Kiseline: najpopularniji anti-age sastojci - Crystal Derma

  • Poštovani Amire,

   Najpre se konsultujte sa dermatologom kako biste dobili preporuke za adekvatnu negu. Sa kozmetološke strane, naš savet je da posebno vodite računa o zaštiti od sunca na delovima bez pigmenta jer su to mesta bez prirodne zaštite. Preporuka je SPF 50, nošenje naočara, šešira, dugih rukava i nogavica, itd.

   Srdačan pozdrav od Crystal Derma tima.

  • Poštovana Jelena, SPF ili faktor zaštite od sunca je parametar koji se koristi da opiše proizvod i njegovu moć zaštite. Ako se Vaše pitanje odnosilo na filtere u preparatima za sunčanje, njih ima raznih, i sintetičkih i onih koji se dobijaju iz prirodnih izvora.

 14. Повратни пинг: Nega za muškarce: brijanje bez akni i uraslih dlaka - Crystal Derma

 15. Повратни пинг: Nega kože iz prirode: vitamin C - Crystal Derma

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *