Nega kože iz prirode: ši puter

Nega kože iz prirode: ši puter

Ši puter je pre nekoliko godina doživeo svetsku slavu - ovaj prirodni sastojak odjednom se našao u mnogim kremovima, losionima, sapunima... Zašto? Saznajte u nastavku serijala Nega kože iz prirode.

Šta je ši puter?

Butyrospermum Parkii ili ši puter dobija se iz ši drveta (Vitellaria paradoxa) koje raste u centralnoj Africi. Ovaj puter u stvari i nije puter, već ulje koje je na sobnoj temperaturi čvrsto. Boje je slonovače (samo izbeljeni ši puter je čisto beo) i blagog mirisa.

Nazivi na pakovanju

Na etiketi se može naći pod različitim imenima: Shea Butter, Butyrospermum Parkii, Butyrospermum Parkii Butter, Karite Butter, Shea Butter Fruit, Shea Butter-From the Karite Tree, Butyrospermum Parkii.

Koje korisne sastojke sadrži?

Ši ulje, odnosno puter sadrži oko 45-50% oleinske kiseline, 30-41% stearinske, 5-9% plamitinske i 4-5% linoleinske kiseline; kao i vitamine A, E i F.

Za šta se koristi?

Pre svega, ši puter ima sledeće efekte na kožu:

  • Hidrira - zahvaljujući masnim kiselinama, ovaj puter ima visoku sposobnost hidratacije i zato se često koristi za negu i oporavak veoma suve kože, a i kao zaštita od spoljnih uticaja;
  • Umiruje - sadrži antiinflamatorne sastojke koji smiruju zapaljenje i zato se može koristiti i za oporavak kože posle sunčanja ili skijanja;
  • Podmlađuje - uslovno rečeno, ši puter umanjuje fine linije na koži tako što sprečava isušivanje i čini kožu nežnijom i glatkom.

Zbog ovih efekata, koristi se kao emolijens, u proizvodima za negu kose, kao okluzivno sredstvo (sprečava gubitak vode iz kože), za opekotine, iritaciju, suvu kožu, kožu sklonu ekcemima i atopijskom dermatitisu, osipe, ujede insekata, ožiljke, strije, itd. Možete ga koristiti u proizvodima (losionima, kremovima, kupkama, podlogama za lice, proizvodima posle sunčanja, puterima za prevenciju strija u trudnoći) ali i samog (za masažu, na nozdrvama tokom prehlade, kao podlogu za senku, za zaštitu usana i ruku tokom zime, za negu dece, ispucale pete, itd.) U kozmetici se koristi od 1-2% pa sve do 10%, zavisno od gustine preparata koju želimo da dobijemo.

Bezbednost

Ši puter se već dugo koristi i u kozmetici i u ishrani u određenim kulturama, pa ga i američka FDA (Food and Drug Administration) i CIR (Cosmetic Ingredient Review) Ekspertski panel smatraju bezbednim. Jedino morate obratiti pažnju ako ste alergični na druge koštunjave plodove (bademe, orahe, lešnike, itd.)

Koje su loše strane?

Ako koristite sirov ši puter, pazite da ne užegne, što ćete prepoznati po neprijatnom mirisu i promeni boje. Rok trajanja je između 12 i 24 meseca, ali će zavisiti od načina čuvanja. Čuvajte ga u neprozirnoj ambalaži na suvom i hladnom mestu, bez izlaganja suncu.

Postoji i priča da ši puter može da zaštiti kožu od sunca. Istina je da je njegov SPF oko 6 ili manje, što pomaže u odbrani ali samostalno nije dovoljno za zaštitu od UV zračenja. Zato ga koristite posle sunčanja da ‘nahranite’ kožu (na primer u našoj Maslini), a tokom dana uvek i obavezno odgovarajući SPF.

Proizvodi

neven-unapredjena-formulacijaAko pogledate listu naših proizvoda koji sadrže ši puter, videćete da smo veliki obožavaoci ovog prirodnog sastojka. Moćnu hidrataciju i emolijentni efekat (ili kako se često kaže, 'hranjenje kože') iskoristili smo u našoj Atopik liniji (Atopik krem sadrži 5% ši putera) i Sun&Care proizvodima za sunčanje. Organski ši puter naći ćete u našem Neven kremu sa pantenolom i alojom i u Maslini, a za vas koji želite da se oprobate u pravljenju sopstvene kozmetike, nalazi se i u Green light bazi.


Istaknuta fotografija: silviarita sa Pixabay.

Nega kože iz prirode urea

Nega kože iz prirode: urea

‘Prirodna nega’ verovatno nije vaša prva asocijacija kada čujete reč urea. Međutim, iza ovog skromnog jedinjenja kriju se fantastične koristi za našu kožu.

Devojka sa nevenima u kosi

Nega kože iz prirode: nevenovo ulje

Nevenu se pripisuju brojna dejstva, koja se pre svega zasnivaju na njegovim protivupalnim sposobnostima, deluje regenerativno i umirujuće na kožu.

Nega kože iz prirode: pantenol

Pantenol se smatra čudesnim sastojkom pošto ga ima na etiketama većine proizvoda koje trenutno imate u kozmetičkom ormariću.

Објављено у Blog и означено , , , , , , , , .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *