Zbog čega koža stari
Zbog čega koža stari?
14. januara 2019.
Opasne bakterija koje vrebaju sa kože
5 opasnih bakterija koje vrebaju sa kože
1. februara 2019.

Akne utiču na naš kvalitet života

Akne utiču na naš kvalitet života

Ako ste tokom puberteta vodili bitku sa aknama (a ko od nas nije?!), onda vam je ova tvrdnja iz naslova dobro poznata. Nepravilnosti na koži zajedno sa nemilosrdnim zadirkivanjima vršnjaka i poljuljanim samopouzdanjem koje prati tinejdžersko doba, dobitna su kombinacija za nesigurnost i nezadovoljstvo svojim izgledom.

Akne muče i odrasle

Ipak, akne nisu samo problem pubertetlija, već se često javljaju i kod odraslih, pa su se istraživači sa Limerik univerziteta u Irskoj zapitali kako ove dosadne tačkice na koži utiču na našu svakodnevicu.

Ovi naučnici su intervjuisali 271 ispitanika, i ženskog i muškog pola. Rezultati su potvrdili ono što su prethodne studije već pokazale, a što smo i mi već intuitivno znali – problematična koža i akne su izvor stresa.

Međutim, ono što je novina u ovoj studiji jeste korelacija između stresa koji osoba oseća (i koji društvo nameće) i kvaliteta života. Akne se u našem društvu negativno percipiraju, pa se svi trudimo da ih se rešimo ili ih barem prikrijemo. Ali posledice su dublje od pukog prekomernog korišćenja korektora – ispostavilo se da stres zbog izgleda naše kože može da poveća nivo stresa uopšte, pa i dovede do depresije i anksioznosti, čak i do respiratornih oboljenja.

Dakle, zaključak je dvostruk. Za dermatologe i kozmetičare koji tretiraju osobe sa aknama, važno je obratiti malo pažnje i na emotivno stanje koje prati ove promene na koži. Za nas kao društvo, zadatak nam je da ublažimo stigmu koja vlada oko akni.

A za sve nas koji se borimo sa problematičnom kožom, hajde da budemo izuzeci koji potvrđuju pravilo. Prihvatimo našu kožu takvu kakva je, uživajmo u životu bez obzira na male nepravilnosti i ne dozvolimo da nam površni ljudi iz naše okoline kroje raspoloženje. Na kraju, mi smo ti koji odlučujemo kako ćemo se osećati – zato neka vam ovo snežno vreme nabaci osmeh na lice, SPF na kožu i šal oko vrata, i pravac u šetnju! Em ćete se osećati bolje, em će vam koža biti zahvalna na svežem vazduhu.


Ichtyol linija

Efikasni proizvodi za negu problematične kože i kose

Ako i vas muče akne, isprobajte našu Ichtyol liniju. Ovi proizvodi sadrže ICHTYOL® PALE, visoko prečišćen destilat sedimentnih stena morskog porekla iz perioda mezozoika, bogat sumporom, koji je naročito efikasan u nezi problematične kože sklone aknama.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *