uznemirena devojka
Ove kozmetičke sastojke nikada nemojte koristiti istovremeno
23. mart 2018.
devojka u teretani
Šminkate se pre treninga? Izlažete svoju kožu riziku
11. april 2018.
uznemirena devojka
Ove kozmetičke sastojke nikada nemojte koristiti istovremeno
23. mart 2018.
devojka u teretani
Šminkate se pre treninga? Izlažete svoju kožu riziku
11. april 2018.

Priroda se budi, dani su duži, a mi svakog proleća dobijamo potrebu da sredimo sve oko nas.

Stan dobija dubinsko čišćenje, iz ormara se izbacuju farmerke koje nismo nosili još od srednjoškolskih dana, preisputuju se neiskorišćene članarine u teretani i donose odluke za nove početke…

Ako već niste, vreme je da se ovaj duh prenese i u vaš neseser. Počnimo!

 1. Prvi korak jeste da na jednom mestu sakupimo sve kozmetičke preparate koje imamo.

To znači da ćemo odabrati zgodnu policu ili sto na koje ćemo da istresemo neseser, povadimo preparate iz dubine ormarića u kupatilu i preispitamo sve zaboravljene bočice. Pošto su neseseri već ispražnjeni, idealan je trenutak da ih ubacite u veš mašinu i rešite se fleka od olovaka za usne i pudera koji su ostali bez poklopca.

 1. Sad kada je sva kozmetika na gomili, dobro zagledajte svaku bočicu.

Kada ste je poslednji put koristili? Da li ćete je ikada ponovo koristiti? Da li je istekao rok trajanja?

Svaki kozmetički preparat bi trebalo da ima oznaku otvorene teglice i nad njom broj meseci koliko možete bezbedno koristiti taj preparat posle otvaranja. Ako tu oznaku ne vidite, onda se držite ovih preporuka:

 • maskara traje oko 6 meseci
 • korektor takođe, oko 6 meseci
 • podloga 6-12 meseci
 • karmin 2 godine
 • kameni puder, rumenilo, senke do 3 godine

Rešite se svih proizvoda kojima je prošao rok trajanja ili koji vam zauzimaju prostor, a koje ne koristite. Ako su još uvek upotrebljivi, poklonite ih mami ili drugarici – možda će njima odgovarati ako vama nisu.

 1. Dok pregledate svoje zalihe, napravite spisak omiljenih preparata koji su pri kraju da biste ih obnovili kada budete sledeći put bili u kupovini.

Ujedno razmislite o tome kako ćete prilagoditi svoj režim nege toplijem vremenu. Teže, najčešće uljane formulacije sada polako možete da zamenite vodenim, podlogu zamenite BB kremom u vašoj nijansi, a SPF zaštitu pojačajte, naročito ako više vremena provodite napolju.

Kako topli meseci odmiču, a vaš ten postepeno tamni, verovatno ćete morati da zamenite nijansu pudera ili BB krema za nešto tamniju. Ne zaboravite da s vremena na vreme proverite da li vam nijansa preparata koji koristite još uvek odgovara.

sunđeri za šminkanje

 

 1. Operite sve četkice i sunđere nežnom penom za umivanje ili kupkom za osetljivu kožu. Nakon toga ostavite da se dobro osuše na vazduhu, na suvom mestu a ne u kupatilu.

Četkice i sunđere bi trebalo prati redovno, barem jednom nedeljno. Logika je jednostavna:

ako ne dirate lice prljavim rukama, zašto biste koristili nečiste sunđere?!

Sunđeri su idealno mesto za razvoj bakterija, sa svojom poroznom strukturom, stalno u vlažnom kupatilu bez prirodne svetlosti. Zato se trudite da ih perete što češće i da ih posle toga dobro osušite da biste sprečili prenos bakterija na svoju kožu.

 1. Na kraju bi trebalo da organizujemo sve te silne bočice, tube i teglice.

Proizvodima koje koristite svakodnevno dajte počasno mesto – smestite ih na glavnu policu u kupatilu ili u neseser koji vam je uvek pri ruci. Ostale proizvode rasporedite kako vam je zgodno – na primer, olovke i četkice možete držati u teglama ili dekorativnim čašama; karmine poređajte uspravno kako biste videli sve nijanse koje su vam na raspolaganju, a parfeme ili serume možete poređati na tacnu kako biste mogli da ih rotirate i priđete im sa svih strana.

Obavezno pročitajte i naš tekst u kom smo vam dali par saveta kako da pravilno čuvate kozmetiku – što je prvi uslov da iz nje dobijete maksimalan efekat.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

1 Comment

 1. […] se i da operete četkice i sunđere za šminku kako bi se osušili na vreme. Na njima žive ne samo bakterije i gljivice koje mogu da vam upale […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *