trudnica

Promene na koži u trudnoći – strije, fleke, akne…

Iako ne dovodimo u pitanje da je trudnoća zaista blagosloveno stanje, negovanje novog života u ženskom telu uzima svoj danak. Neki od najočiglednijih neželjenih efekata su promene na koži.

Međutim, iako bismo obično krenuli u napad na napasnika svim dostupnim oružjem, u trudnoći moramo biti pažljivi pošto neki sastojci mogu naškoditi bebi.

Već smo pričali o tome koje bi sastojke trebalo izbegavati dok ste u drugom stanju, zato se ovog puta bavimo najčešćim promenama na koži koje se javljaju u trudnoći i kako se sa njima možemo boriti.

Strije

Verovatno prvi problem koji vam padne na pamet. Nažalost, nije sasvim jasno kako preduprediti strije - naročito ako uzmemo u obzir da neki stručnjaci tvrde da su genetski uzrokovane.

Međutim, ono što možemo jeste da ih ublažimo i umanjimo šanse za njihovo pojavljivanje.

Ublažićemo ih hranljivim losionima za telo sa vitaminom E i preparatima sa glikolnom kiselinom (mi predlažemo Bioon regenerativno ulje sa kombinacijom ulja nevena, argana i ruže); a istovremeno bi trebalo da budemo pažljivi kako ne bismo previše dobili na težini i time izložili kožu prekomernom stresu. Oko 12kg dobijenih tokom trudnoće smatra se uobičajenim i zdravim, s tim da je normalno dobijati oko 1kg težine nedeljno nakon 36 nedelja trudnoće.

Akne

Nažalost, akne su čest pratilac trudnoće, i to najčešće u području brade i oko usana. Što se tiče tretmana, moraćete da zaboravite na benzoil peroksid, salicilnu kiselinu i retionide, uobičajene saveznike u borbi protiv bubuljica. Umesto njih, isprobajte proizvode sa glikolnom ili azelaičnom kiselinom, ili proizvode na bazi sumpora, kao što je Ichtyol white cream gel.

Ako su akne uporne, vaš dermatolog vam može propisati neki antibiotik koji je bezbedan za primenu u trudnoći, kao što su klindamicin ili amoksicilin.

Sem tretmana, pokušajte i da promenite šminku. Nekada je dovoljno zameniti podlogu formulacijom za masnu kožu ili mineralnom šminkom, pa da se akne umire.

Hiperpigmentacija

Povećana proizvodnja pigmenta uzrokovana hormonima je uobičajena tokom trudnoće. Rezultat se može javiti na licu kao melazma, kloazma ili trudnička maska; ili na stomaku, kao tamna linija koja se proteže od pupka ka Venerinom bregu i naziva se Linea nigra. Fleke se mogu javiti i na butinama ili oko bradavica, a češće su kod osoba tamnijeg tena.

I jedno i drugo stanje najčešće prođu par meseci nakon porođaja, ali ako vam fleke na licu smetaju, možete ih tretirati vitaminom C ili azelaičnom kiselinom.

UV zraci pogoršavaju hiperpigmentaciju, pa je vrlo važno da pravilno štitite kožu od sunca u ovom periodu - u nekom od narednih tekstova pozabavićemo se bezbednim preparatima za zaštitu kože u trudnoći, ali generalno ako ste osetljivi, birajte preparate sa mineralnim oksidima i dokazanim SPF-om.

trudnica

Svrab i osip

Javljaju se relativno često i, kao i druge promene, uzrokovani su hormonima. Za početak, koristite nežne kupke koje vam neće isušiti kožu, a zatim je obilato namažite hranljivim kremom ili losionom (preporučujemo kombinaciju Atopik mlečne kupke i emolijentnog krema).

Ako se svrab ne umiri, dermatolog vam može propisati kortikosteroidni krem. Ako je svrab izuzetno jak ili se jave plikovi, obavezno posetite lekara.

Prošireni krvni sudovi

Tokom trudnoće cirkulacija je pojačana, pa se ovo oslikava na licu i telu. Nažalost, ne možemo se rešiti proširenih kapilara na licu, ali možemo ublažiti njihov izgled tako što ćemo zaštititi lice od naglih promena temperature, na primer kada izađemo iz klimatizovane prostorije na letnju vrućinu ili iz zagrejane sobe na minus tokom zimskih meseci.

Ova pojava najčešće nestaje par meseci nakon porođaja. Slično je i sa varikoznim venama na nogama - verovatno će se povući same, ali ako to nije slučaj kao opciju imate tretman laserom, koji je najbolje obaviti kada ne planirate više dece da bi se smanjila šansa da se stanje vrati.

Tudnica u prirodi

Nega kože za trudnice

Saznajte kako da brinete o svojoj koži dok ste u drugom stanju i zaobiđete sastojke koji mogu biti štetni za trudnice, a i za bebe.

atopik-featured-v4

Suva i atopična koža: Atopik

Atopik postiže Izraženu hidrataciju aktivnim supstanacama koje zadržavaju vlagu u površinskim slojevima kože i regenerišu prirodni lipidni film.

ichtyol-problematicna koža

Problematična koža: Ichtyol

Ihtiol deluje na mikrobiološke uzročnike nastanka akni i peruti i smanjuje pojačano lučenje sebuma. Takođe, umiruje iritaciju, crvenilo i svrab.

Објављено у Blog и означено , , , , , , , .

2 Коментара

  1. Повратни пинг: Bezbedno sunčanje u trudnoći - kako da uživate u letu i ne brinete o UV zračenju - Crystal Derma

  2. Повратни пинг: Nega kože iz prirode: ši puter - Crystal Derma

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *