Ožiljak

Kako se rešiti ožiljaka i nepravilnosti na koži

Da li prvo ugledate svoju lepotu ili svoje nedostatke?

Za mnoge od nas, ožiljci su svedoci života koji smo proživeli. Ta crtica na kolenu, to je od onda kada smo se toliko smejali da sam pala i ogulila koleno. A taj beleg na laktu, to je kada me je moja prva simpatija jurila po parku, pa sam se prosula koliko god sam dugačka, a onda mi je on pomogao da ustanem. A ta tačkica na cevanici – to sam zaradila kada sam odlučila da naučim da vozim rolere sa 20 godina. Pala sam na sred Ade Ciganlije, ali sam posle toga završila krug.

Svaki od tih ožiljaka može biti jedinstvena karakteristika, ako ih tako doživimo. Ali može biti i ogroman izvor nesigurnosti, naročito ako se nađe na licu.

Ožiljci – svedoci povrede

Ožiljci se najčešće javljaju nakon oštećenja tkiva, bila to posekotina, opekotina, ili druga, veća oštećenja, ali se mogu javiti i u vidu strija, nakon akni ili posle hirurške intervencije. Ožiljak je prirodna posledica zarastanja – telo pokušava da se izbori sa oštećenjem, a zavisno od toga kakva je povreda bila, koliko ozbiljna i na kakvom mestu, zavisi i kakav će ožiljak biti. Dečija koža lakše zarasta od kože odraslih, pa odrana kolena u detinjstvu se često ne primećuju u odraslom dobu.

Nisu ni svi ožiljci isti

Tipovi ožiljaka se razlikuju po izgledu, ali i po načinu nastanka, pa ih i treba tretirati u skladu sa njihovom prirodom. Ako imate ožiljak koji vas muči, najpre utvrdite kom tipu pripada da biste znali kako da pokušate da ga ublažite.

Keloidni ožiljci

Ovo rogobatno ime označava ožiljak koji je čvrst, mat ili sjajan, a boje se mogu kretati od rozikaste preko boje kože do tamno braon. Najčešće se javlja nakon povrede koja se zatim razvila u infekciju. Ovakvi ožiljci, ako se nađu na zglobu, mogu ograničiti pokrete. Nekada mogu svrbeti, pa čak i boleti. Primeri keloidnih ožiljaka su opekotine, akne, boginje ili ožiljak nakon primanja vakcine.

Hipertrofični ožiljci

Ovi ožiljci su poprilično slični keloidnim ožiljcima, ali retko se izdižu iznad kože što je osnovna razlika. Uglavnom su roze, tvrdi na dodir i često svrbe. Ovaj tip ožiljaka lakše zarasta od prethodnog.

Ožiljci nakon opekotina

Kod ovog tipa ožiljaka, imate osećaj zategnute kože, nekada u tolikoj meri da se osećate kao da ne možete da pomerate taj deo tela. Ovaj tip ožiljaka se javlja kada su oštećenjem zahvaćena i dublja tkiva, mišići, pa i nervi. Ovakvi ožiljci retko u potpunosti nestaju, čak i uz adekvatan tretman.

Ožiljci uzrokovani aknama

Kada obične tinejdžerske bubuljice pređu u ozbiljnije zapaljenske procese, lako može doći do stvaranja ožiljačnog tkiva. Akne se javljaju i u odraslom dobu, pa ako imate problema sa nečistom kožom lica, grudi ili leđa, prisetite se zlatnog pravila – nikada nemojte istiskivati akne sami, jer možete dovesti do još većeg oštećenja. Dodatni estetski problem kod oziljaka od akni je i nakupljanje melanina na mestu infekcije, zbog čega se javljaju fleke na licu koje je prilično komplikovano otkloniti. Jedan od načina je hemijski piling, odnosno piling voćnim kiselinama.

Kako tretirati ožiljke?

Postoji čitav niz prirodnih sastojaka koji imaju regenerativne moći i koji vam mogu pomoći da ublažite ili potpuno uklonite ožiljke.

Ši puter je sjajan način da kožu učinite mekom, zaštitite je od spoljnih uticaja i pružite joj masne kiseline i tzv. liposolubilne vitamine kao što je vitamin A koji će potpomoći oporavak. Ši puter možete koristiti direktno, mada može biti malo lepljiv i ostaviti fleke na odeći, pa vam je moja preporuka da potražite specijalizovane preparate koji sadrže ovaj sastojak.

Silikon je sastojak koji se decenijama koristi za ublažavanje ožiljaka i mogu vam iz ličnog iskustva reći da je izuzetno efikasan. Silikonski tretmani ožiljaka su dostupni u obliku silikonskih traka koje mogu biti malo komplikovane i neugodne za primenu, i gelova sa silikonom koji su daleko lakši za korišćenje.

Aloe vera je jedan od onih darova prirode čija je lista blagotvornih efekata neverovatno duga. Osim moćne hidratacije i efekta umirenja, ova čudesna biljka ima i regenerativni efekat po kožu, pa je idealna u tretmanu opekotina, kako u prvi mah kada je neophodan efekat hlađenja, tako i kasnije, tokom oporavka. Ako je čuvate u saksiji, slobodno odsecite jedan list i nanesite gel direktno na kožu (uzgred, ovo je i odlična maska za lice – zato ako nemate sobne biljke, eto razloga da nabavite prvu).

Kada je reč o starim ožiljcima, nežan piling je odličan način da pomognete koži da se reši mrtvih ćelija sa površine i nadomesti ih novim, neoštećenim. Osim mehaničkog pilinga koji možete koristiti dva do tri puta nedeljno, možete isprobati i voćne kiseline koje su vrlo efikasne u uklanjanju finih bora, hiperpigmentacije, depigmentacije i ožiljaka od akni. Sa hemijskim pilingom treba biti posebno obazriv i odabrati iskusnog dermatologa, koji će izabrati pravu koncentraciju kiselina. Takođe, ako se ne pridržavamo pravila stroge zaštite od sunca, možemo napraviti još veću štetu koja će se ispoljiti u vidu fleka od sunca. Mlada koža nakon hemijskog pilinga, kao i ona nakon povreda, nedovoljno je zaštićena od sunca, zbog čega ne smemo da zaboravimo na UV zaštitu, kada izlazimo u prirodu, bez obzira na doba godine.

Što se tiče keloidnih, hipertrofičnih i ožiljaka nakon opekotina, izbegavajte pilinge i bilo kakve agresivne tretmane. Ove ožiljke najbolje je tretirati nežnim a efikasnim preparatima koji sadrže neke od sastojaka koje vidite iznad.


Autor: Ljubica Ljubisavljević, MSc Pharm

201702-bioon-fatured-v1

Bioon

BIOON Skin Care prirodna linija proizvoda za brži oporavak i regeneraciju kože Tim stručnjaka je pažlivo osmislio i kreirao kolekciju od pet proizvoda koji zajedničkim korišćenjem dovode do značajnog poboljšanja i potpunog oporavka kože za nekoliko nedelja. BIOON Skin Care kolekcija je namenjena za intenzivnu negu i regeneraciju kože nakon hirurških intervencija, kao i drugih […]

Fleke od sunca

Fleke od sunca – bezazlene, ali neprijatne

Fleke od sunca nastaju nakon izlaganja suncu i mogu se javiti bilo kada tokom života na licu ili na gornjem delu tela. Najčešće se pojavljuju kod tamnoputih osoba, čija koža lako tamni i teže gori na suncu.

201707-panthenol-featured

Nega i regeneracija: Panthenol linija

Pantenol je prirodni sastojak kože koji povećava količinu vode u površinskim slojevima, regeneriše blaža oštećenja i ublažava iritaciju, zatezanje i svrab.

Sun & Care

Proizvodi za sunčanje

Sun&Care proizvodi za sunčanje garantuju deklarisani stepen zaštite od sunčevog UVB i UVA zračenja, kao i visoku vodootpornost.

Објављено у Blog и означено , , , , , , , .

2 Коментара

  1. Повратни пинг: 5 najboljih ulja za suvu kožu - Crystal Derma

  2. Повратни пинг: Slobodno delite kozmetiku sa svojim partnerom (sem ovih preparata) - Crystal Derma

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *