Kako oporaviti kozu
4 laka načina da oporavite kožu posle praznika
16. januara 2017.
Igranje na snegu
Diskretan, a moćan – vazelin
13. februara 2017.

Nega kože na zimovanju

Skijanje

Ako ove zime planirate put na planinu – blago vama. Zimska idila je zaista posebno iskustvo: sneg svetluca pod mesečinom, iz kamina dopire pucketanje vatre, a na šporetu se greje šumadijski čaj.

Zimska idila

Prava zimska idila

Međutim, čim izađete napolje čeka vas temperatura u ozbiljnom minusu, led, sneg, a neretko i vetar ili pak zubato sunce. Ovih dana smo imali tu nesreću da nas slično vreme zadesi ne samo na planini, već i u nižim područjima, pa smo za vas pripremili savete kako da negujete kožu i u uslovima ekstremne zime.

Zima

Nešto realnija slika zime...

Zaštitite se od sunca

Verovatno ćete pitati:

Kog sunca?!

Ma koliko dani bili hladno, sunčevi ultraljubičasti zraci dopiru do Zemljine površine, čak i kroz oblake, pa ne dajte da vas zavara oblačan i tmuran dan. UV zraci se lako probiju i mogu da oštete otkrivenu kožu, makar to bio i samo vaš nos. Na planini je ovaj efekat itekako pojačan, što zbog nadmorske visine, što zbog ređeg vazduha, pa nemojte izlaziti na sneg bez odgovarajućeg SPF faktora (naša preporukaminimum SPF 15, a za planinu je optimalan SPF 30+).

Ne zaboravite da zaštite i oči naočarima sa UV zaštitom – mnogi skijaši su dobili oštećenje rožnjače i patili od tzv. snežnog slepila, pa ne dozvolite da vas snađe ista muka.

Vetar je opasniji od hladnoće

Vetrovit dan izuzetno brzo može isušiti vašu kožu i dovesti do crvenila, peckanja i perutanja. Zato se zaštitite kvalitetnom opremom koja podrazumeva skijaške naočare, kapu, šal i rukavice, a za naročito vetrovite i hladne dane, i ’fantomku’, odnosno kapu koja prelazi preko lica i štiti vaš nos, usne, bradu i vrat.

Vazelin za zaštitu od promrzlina

vazelin

Vazelin sa dodatkom vitamina E za negu izraženo suve i hrapave kože.

Istaknuti a nezaštićeni delovi tela kao što su nos, usne, brada, itd. lako podlegnu hladnoći, a može doći i do ozbiljnih oštećenja kao što su promrzline. Zato preventivno namažite sloj vazelina na nezaštićena područja, kako bi sprečili prekomerno isušivanje i hlađenje kože.

Hidrirajte se i izbegavajte alkohol

Iako ideja da ponesete pljosku sa nekim žestokim pićem na žičaru deluje primamljivo, upamtite da alkohol dehidrira i smanjuje sposobnost tela da se odupre hladnoći. Zato umesto kuvanog vina, popijte šolju čaja ili nekog drugog napitka, kako biste nadoknadili tečnost, naročito ako aktivno skijate ili vozite bord tokom dana.

Korigujte dnevni režim nege

Umesto krema koji obično koristite za dnevnu negu, tokom zimovanja koristite malo teže formulacije sa višim procentom ulja. Masnoće iz krema će smanjiti gubitak vode, pa će se koža lakše odupreti hladnoći i suvom vazduhu. Imajte na umu da suv vazduh u prostorijama povećava gubitak vode iz kože, pa odmah nakon skijanja, a zatim ponovo pred spavanje, nanesite hranljivi krem. Ako primetite znake suvoće, odmah nanesite neki intenzivniji tretman za negu suve kože (na primer sa ureom i ši puterom).

Šminku na stazi – zaboravite

Kada je koža izložena ekstremnim uslovima, potrebno je da joj pružimo svu moguću pomoć – i da joj što manje odmažemo. Zato preskočite puder, podlogu, rumenilo i ostalo, i umesto toga nanesite SPF faktor. Eventualno možete naneti krem sa SPF faktorom i blagim nijansirajućim efektom kako biste ujednačili ten i ujedno zaštitili kožu od spoljnih uticaja.

Ali zato ne zaboravite ruke i usne

Glicerinski krem za ruke

Proverena i efikasna formulacija za negu i zaštitu kože ruku. Neguje i štiti hrapavu i isušenu kožu ruku.

I jedne i druge tokom zime traže dodatnu pažnju, pa se opremite kvalitetnim balzamom za usne i hranljivom kremom za ruke, svakako sa više masnoća nego što obično koristite.

Oduprite se iskušenju vrele kupke

Dugo kupanje u vrućoj vodi samo će dodatno isušiti vašu kožu – zato vrelu kupku zamenite kratkim tuširanjem ne preterano toplom vodom nakon čega ćete naneti losion za telo, i to naročito formulisan za suvu kožu.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

9 Comments

  1. […] UV zračenje je naravno najveće tokom sunčanih letnjih dana, ali može biti izuzetno jako i na planini tokom skijanja, kao i tokom oblačnih dana. Ako nam ne verujete, samo proverite indeks UV zračenja na nekom od […]

  2. […] jer se UV zraci reflektuju o sneg i njihovo dejstvo je pojačano. Zato je visok SPF neophodan kada krenete na skijanje. Ali čak i u gradu po lošem vremenu, vredi koristiti dnevni krem ili šminku sa SPF-om od […]

  3. […] nezgodni čak i zimi, pa obavezno nanesite SPF od barem 30 (naučno potvrđeno), a pogotovo ako izlazite na sneg ili idete na skijanje. Ne zaboravite da namažete i usne, uši, vrat i ruke, ako ne nosite […]

  4. […] svoju rutinu vremenskim uslovima – male izmene će pomoći vašoj koži da ostane zdrava i na skijanju i na […]

  5. […] Umiruje – sadrži antiinflamatorne sastojke koji smiruju zapaljenje i zato se može koristiti i za oporavak kože posle sunčanja ili skijanja; […]

  6. […] mogu izazvati ozbiljno oštećenje kože, zato je važno da štitite kožu svakog dana (čak i zimi!), preparatom sa dovoljnim SPF-om. Ako se dvoumite kako da odaberete odgovarajuću zaštitu, […]

  7. […] u hladu. Zato zaštitni faktor treba nanositi svakodnevno, tokom čitave godine, pa i kada idete na zimovanje (sneg takođe odlično reflektuje UV zrake – otud takozvane ’panda oči’ nakon […]

  8. […] zanoktica, suvih peta, kolena ili laktova, ali i za zaštitu usana. Zato ni ne pomišljajte da odete na zimovanje bez teglice vazelina u […]

  9. […] nam koža gori pod UV zracima, ali i da se ubrzano suši zbog vetra i hladnoće. Zato pre nego što izađete na sneg nanesite proizvod sa UV zaštitom na sve izložene tačke, a zatim i vazelin, da biste sprečili […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top