Devojka se tusira na plazi

Greške zbog kojih vaša koža nije zaštićena od sunca

Sigurni smo da znate kako UV zraci oštećuju vašu kožu i koliko je važno da se zaštitimo od sunca. Ali ako se prepoznate u nekoj od ovih pet grešaka, imamo loše vesti – vaša koža nije zaštićena. Barem ne onoliko koliko mislite da jeste.

Greška br. 1 Nanosite zaštitni faktor samo kada idete na plažu

Sunčanje na plaži ili pored bazena nije jedina prilika kada vaša koža može biti oštećena sunčevim zracima – UV zraci dopiru do kože i po oblačnom vremenu, pa čak i kada ste u zatvorenom prostoru!

Ako sedite uz prozor ili vozite auto, sunčevi zraci dopiru do vaše kože kroz staklo – ako nam ne verujete, pogledajte podatke iz ove studije. Melanom se češće javlja na levoj strani tela, naročito na levoj ruci, upravo zato što nam je leva strana izloženija suncu dok vozimo auto.

Čak vas ni suncobran niti debela hladovina neće zaštititi, jer vodene površine pesak i beton reflektuju visok procenat sunčevih zraka, koji do vaše kože stižu čak i u hladu. Zato zaštitni faktor treba nanositi svakodnevno, tokom čitave godine, pa i kada idete na zimovanje (sneg takođe odlično reflektuje UV zrake – otud takozvane ’panda oči’ nakon skijanja!)

Greška br. 2 Viši faktor = više vremena na suncu

Ako ste propustili naš tekst u kom smo objasnili značenje SPF-a, pročitajte ga sada, pre nego što nastavimo dalje. SPF 100 ne znači da na suncu možete ostati čitav dan – preporuka je da se sredstvo za zaštitu od sunca obnavlja na svaka dva sata, bez obzira na faktor koji koristite, a da visinu faktora odaberete u skladu sa svojim tenom i okolnostima u kojima se nalazite.

Mazanje koze

Greška br. 3 Ne nanosite dovoljno sredstva za zaštitu od sunca

Ako vam jedno pakovanje sredstva za sunčanje traje dve sezone, to je siguran znak da se ne mažete dovoljno.

Većina nas koristi manje zaštitnog faktora nego što je preporučeno – i do 75% manje, što nikako nije zanemarljivo. Ako namažemo upola manje preparata nego što bi trebalo, zaštita se dramatično smanjuje, pa čak i ako koristimo preparat sa SPF30, na kraju dobijemo zaštitu kao da smo koristili SPF10 ili manje!  Za čitavo telo potrebno vam je losiona ili kreme veličine golf loptice, pa se prisetite ovog poređenja svaki put kada nanosite zaštitu na kožu.

Greška br. 4 Zaboravljate da namažete uši, usne i skalp

Delovi tela koje najčešće zaboravljamo da zaštitimo, a na kojima se često javljaju oštećenja, pa i kancerozne promene, jesu linija skalpa, obrve, uši, usne, vrat, šake i stopala. Ne zaboravite da namažete čitavo telo, a za usne koristite balzam sa zaštitnim faktorom.

usne

Greška br. 5 Mažete se tek kada stignete na plažu

Da bi zaštitni faktor uspešno obavio svoj posao, potrebno je da ga koža upije. Zato je najbolje naneti preparat pre nego što izađete napolje, i to petnaestak minuta ranije. Osim toga, ako zaštitni faktor nanosite kod kuće, pred ogledalom, manje su šanse da ćete promašiti neke od delova koje smo već pomenuli.

Mislite na svoju kožu – sunčajte se pametno!

Sun & Care

Proizvodi za sunčanje

Sun&Care proizvodi za sunčanje garantuju deklarisani stepen zaštite od sunčevog UVB i UVA zračenja, kao i visoku vodootpornost.

Solarijum

Priprema kože za plažu – u solarijumu

Već je postalo pravilo – desetak dana pred odlazak na more zakazujemo termine u solarijumu kako bismo malo pocrneli, pripremili kožu za višesatno ležanje na plaži i izgledali bolje u bikiniju. Ako do sad niste čuli za negativne efekte solarijuma, možda mislite da je ovo bezbedan način da se koža izloži suncu. Na kraju krajeva, tamnija koža je zaštićenija i ne može da izgori, zar ne?

Antisolar DD krem

Antisolar DD krem

Antisolar DD krem je multifunkcionalni dnevni krem sa anti-age efektom, UV zaštitom širokog spektra i optimalnim hidrirajućim efektom.

Објављено у Blog и означено , , , , , , , , , .

8 Коментара

  1. Повратни пинг: Kada treba da zamenim sredstvo za sunčanje? - Crystal Derma

  2. Повратни пинг: Nova godina, nova ja! - Crystal Derma

  3. Повратни пинг: Trendovi koje želimo da zaboravimo u 2018. godini 5 trendova zbog kojih ćemo se kajati za 10 godina Ovih 5 trendova želimo da zaboravimo - što pre! - Crystal Derma

  4. Повратни пинг: Izgoreli na plaži? Možda je ipak alergija na sunce - Crystal Derma

  5. Повратни пинг: Veliko jesenje raspremanje kozmetike: pripremite se za hladnije dane! - Crystal Derma

  6. Повратни пинг: Nega kože iz prirode: ektoin - Crystal Derma

  7. Повратни пинг: Kiseline: najpopularniji anti-age sastojci - Crystal Derma

  8. Повратни пинг: Kako da prepoznate opasan mladež - Crystal Derma

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *