Devojka jede cokoladu
Kako vaše navike pogoršavaju akne, a da toga niste ni svesni
28. februar 2017.
Kako se koristi vazelin: 20 beauty trikova
3. april 2017.
Devojka jede cokoladu
Kako vaše navike pogoršavaju akne, a da toga niste ni svesni
28. februar 2017.
Kako se koristi vazelin: 20 beauty trikova
3. april 2017.

Kako godine prolaze, tako se i naša koža menja – od pubertetske kože prekrivene bubuljicama, sve do bora i starenja protiv kog se uporno borimo.

U savršenom svetu bismo pronašli režim nege koji nam odgovara i do kraja života koristili jedne te iste proizvode, bez mnogo razmišljanja i eksperimentisanja. Nažalost, realnost je nešto drugo i kako se naša koža sa godinama menja, tako se menjaju i njene potrebe, pa samim tim s vremena na vreme moramo prilagoditi i našu negu.

Iako je svaka koža individualna i ima svoje potrebe i nedostatke, postoje neke generalne smernice kojih bi se trebalo pridržavati. Zato ovim tekstom započinjemo serijal članaka o nezi kože u različitim životnim dobima. Za početak – te burne dvadesete.

1. Starenje je već počelo

Iako možda mislite da je rano da razmišljate o borama i antiridu, stručnjaci nas uveravaju u suprotno – istraživanja tvrde da već sa 25 godina nivo kolagena i elastina (dva proteina u našoj koži čija je funkcija da je održavaju elastičnom i čvrstom, tako da se opire nastanku bora) opada, pa se koža lakše isteže i stvaraju se prve fine linije u koži, koje se vremenom pretvaraju u bore.

Zato je ključno početi sa odgovarajućom negom na vreme – i to već oko 25. godine. Što pre počnete da koristite preparate koji usporavaju starenje kože, bolje ćete rezultate ostvariti. Naravno, niko od nas ne očekuje da ostari bez ijedne bore – na kraju krajeva, to ni ne izgleda prirodno, ali adekvatnom negom ćete postići da vaš ten i u poznijim godinama deluje sveže i zdravo.

2. Ako već niste, počnite sa redovnom zaštitom od sunca

Zaštita od UV zraka je tema o kojoj se puno priča u poslednje vreme, i to sa dobrim razlogom. Štetni efekti sunca nisu samo kozmetički (UV zraci ubrzavaju starenje kože), već mogu dovesti i do ozbiljnih oštećenja, pa i do karcinoma kože. UV zračenje je naravno najveće tokom sunčanih letnjih dana, ali može biti izuzetno jako i na planini tokom skijanja, kao i tokom oblačnih dana. Ako nam ne verujete, samo proverite indeks UV zračenja na nekom od meteoroloških sajtova. Iznenadićete se.

Zaštita od sunca

SPF faktor tokom čitave godine treba da bude najmanje 15, a tokom letnjih meseci 20, 30, pa i više, zavisno od toga koliko vremena provodite na suncu, koliko vam je svetao ten, i tako dalje. Već smo pisali o tome kako odabrati pravi SPF faktor, pa iskoristite priliku da se podsetite.

3. Te dosadne akne

Ako ste mislili da su akne rezervisane samo za pubertetlije i da ste se ulaskom u adolescenciju rešili ove napasti, imamo loše vesti. Akne se javljaju i u starijem dobu, a mogu biti izazvane nečistom kožom ili stresom.

Dvadesete godine su buran period za svaku osobu – bez obzira da li studirate, tražite posao ili već gradite karijeru, ovo je doba kada pokušavate da izgradite sebe i svoj život, što nije mali zadatak, pa sve ostalo često padne u drugi plan. Zato vam se često može desiti da uveče zaboravite da skinete šminku ili zaboravite na umerenost u ’iću i piću’.

Srećom, koža je još uvek mlada, pa se lako odupre izazovima, ali je ovo ujedno i dobra i loša strana.

Dobra, zato što se ništa strašno neće desiti sutradan i na vašem licu se verovatno neće ocrtati tragovi prethodne noći. Loša strana je što posledice nebrige ostaju na vašoj koži, i najčešće se pokažu tek kasnije, kada koža izgubi sposobnost da se tako lako oporavi.

Zato pripazite na vašu kožu i pokušajte da se pridržavate dobrih navika koliko god je to moguće – i ne zaboravite na pravilnu ishranu.

Da biste sprečili pojavu akni, redovna nega je neophodna. Pazite samo da ne preterate sa agresivnim preparatima za čišćenje lice – manje je često više, i vodite se ovim pravilom kada birate proizvode. Da ne bismo dužili, pročitajte naš vodič za negu kože sklone aknama – i ako imate neka pitanja ili iskustva, podelite ih sa nama na našoj Facebook stranici.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

1 Comment

  1. […] Koža se menja sa godinama, pa tako i njene potrebe (podsetimo se naših tekstova o nezi kože u 20-im, 30-im i 40-im godinama), pa tako su vas možda u pubertetu mučile akne, da biste par decenija […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *