Umivanje ujutru - da ili ne?
Umivanje ujutru – da ili ne?
8. avgust 2019.
I vaša koža prolazi kroz mesečni ciklus
I vaša koža prolazi kroz mesečni ciklus
28. avgust 2019.
Umivanje ujutru - da ili ne?
Umivanje ujutru – da ili ne?
8. avgust 2019.
I vaša koža prolazi kroz mesečni ciklus
I vaša koža prolazi kroz mesečni ciklus
28. avgust 2019.

Slobodno delite kozmetiku sa svojim partnerom (sem ovih preparata)

Mnogi muškarci će se prepoznati u ovoj grešci – umesto da koriste preparate koji odgovaraju njihovoj koži, oni posežu za vašim kremovima, losionima i gelovima (ako ih uopšte i koriste). Možda ste se zapitali da li je u redu da delite kozmetiku sa svojim partnerom ili bi trebalo da mu za rođendan poklonite neke od proizvoda posebno napravljenih za muškarce.

Da li se koža muškarca i žene uopšte razlikuje?

Proizvodi za negu brade i after shave losioni su očigledna razlika, ali šta je sa kremovima i serumima? Da li su zaista u pitanju različite formulacije? Ili su samo mirisi lavande i vanile zamenjeni sandalovinom i pačulijem?

Muškarci imaju deblju kožu od žena

Testosteron je glavni krivac za ovu značajnu razliku. Muška koža je od 20 do 30% deblja od ženske, što znači da je otpornija na spoljne uticaje.

Njihova koža je masnija

Nakon što prođu kroz pubertet, muškarci počinju da proizvode više sebuma od žena što čini njihovu kožu masnijom. Uzrok su delom muški polni hormoni, a delom veći broj folikula dlaka. Uz njih se nalaze i tzv. sebacealne žlezde koje luče masnoće na površinu kože.

Nažalost, to znači da su muškarci skloniji aknama, mitiserima i zapušenim porama. Zato su im često potrebni preparati koji kontrolišu stvaranje sebuma i dubinski čiste pore.

Uz to, muškarci brijačem rade i piling kože. Zato svakodnevno brijanje uz korišćenje sapuna ili pene može da dovede do suvoće i iritacije.

Muškarci sporije stare

Još jedna prednost koju muškarci imaju jeste da njihova koža ima više kolagena, pa se sporije stvaraju bore i starenje se manje primećuje. Ipak, to ne znači da mogu da zaborave na SPF zaštitu od fotostarenja. Nažalost, činjenica je da se muškarci slabije štite od žena, pa je i broj registrovanih karcinoma kože kod njih veći.

Zaključak: sastojci su važniji od naziva na pakovanju

Neke proizvode muškarci i žene mogu bez ikakvih problema da koriste zajedno. To su na primer gelovi i kupke za tuširanje, preparati za negu kose, SPF, kao i tretmani akni, ožiljaka, fleka na koži.

Ali kada su u pitanju kremovi i sredstva za čišćenje kože, muškarci bi trebalo za sebe da odaberu laganije formulacije kremova koje neće zapušiti pore. Da bi uklonili nečistoće sa lica, važno je odabrati blago sredstvo za čišćenje (a nikako se ne umivati običnim sapunom ili gelom za tuširanje). Ako je koža iritirana nakon brijanja, toner posle umivanja će izbalansirati pH vrednost i umiriti lice.

Zato je važnije da vaš partner obrati pažnju na formulaciju, a ne na etiketu koja određuje proizvod kao ‘muški’ ili ‘ženski’. Na kraju, i vi možete da zavirite u njegov ormarić i pozajmite penu za brijanje ili krem za zaštitu ruku od spoljnih uticaja.

Naša preporuka: isprobajte Panthenol emulziju posle brijanja. Ova lagana formulacija sa dodatkom alantoina i vitamina E oporavlja kožu i umiruje iritaciju. Pritom je vrlo lagana na koži, nećete je ni osetiti. Naravno, uvek je tu i opcija da za vama drage muškarce zakažete konsultaciju kako bismo im izmerili parametre kože i formulisali kozmetiku prilagođenu njihovim potrebama.


Istaknuta fotografija: Pexels sa Pixabay-a.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

1 Comment

  1. […] i počeli da obraćaju malo više pažnje na negu svoje kože. Dobro je znati da iako postoje neki preparati koje možete da delite sa svojim partnerom, ipak postoje značajne razlike između polova, pa tako i nega mora da se razlikuje. Neke od […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *