Solarijum
Priprema kože za plažu – u solarijumu
22. jun 2017.
Sredstvo za suncanje
Kada treba da zamenim sredstvo za sunčanje?
21. jul 2017.
Solarijum
Priprema kože za plažu – u solarijumu
22. jun 2017.
Sredstvo za suncanje
Kada treba da zamenim sredstvo za sunčanje?
21. jul 2017.

Greške zbog kojih vaša koža nije zaštićena od sunca

Sigurni smo da znate kako UV zraci oštećuju vašu kožu i koliko je važno da se zaštitimo od sunca. Ali ako se prepoznate u nekoj od ovih pet grešaka, imamo loše vesti – vaša koža nije zaštićena. Barem ne onoliko koliko mislite da jeste.

Greška br. 1 Nanosite zaštitni faktor samo kada idete na plažu

Sunčanje na plaži ili pored bazena nije jedina prilika kada vaša koža može biti oštećena sunčevim zracima – UV zraci dopiru do kože i po oblačnom vremenu, pa čak i kada ste u zatvorenom prostoru!

Ako sedite uz prozor ili vozite auto, sunčevi zraci dopiru do vaše kože kroz staklo – ako nam ne verujete, pogledajte podatke iz ove studije. Melanom se češće javlja na levoj strani tela, naročito na levoj ruci, upravo zato što nam je leva strana izloženija suncu dok vozimo auto.

Čak vas ni suncobran niti debela hladovina neće zaštititi, jer vodene površine pesak i beton reflektuju visok procenat sunčevih zraka, koji do vaše kože stižu čak i u hladu. Zato zaštitni faktor treba nanositi svakodnevno, tokom čitave godine, pa i kada idete na zimovanje (sneg takođe odlično reflektuje UV zrake – otud takozvane ’panda oči’ nakon skijanja!)

Greška br. 2 Viši faktor = više vremena na suncu

Ako ste propustili naš tekst u kom smo objasnili značenje SPF-a, pročitajte ga sada, pre nego što nastavimo dalje. SPF 100 ne znači da na suncu možete ostati čitav dan – preporuka je da se sredstvo za zaštitu od sunca obnavlja na svaka dva sata, bez obzira na faktor koji koristite, a da visinu faktora odaberete u skladu sa svojim tenom i okolnostima u kojima se nalazite.

Mazanje koze

Greška br. 3 Ne nanosite dovoljno sredstva za zaštitu od sunca

Ako vam jedno pakovanje sredstva za sunčanje traje dve sezone, to je siguran znak da se ne mažete dovoljno.

Većina nas koristi manje zaštitnog faktora nego što je preporučeno – i do 75% manje, što nikako nije zanemarljivo. Ako namažemo upola manje preparata nego što bi trebalo, zaštita se dramatično smanjuje, pa čak i ako koristimo preparat sa SPF30, na kraju dobijemo zaštitu kao da smo koristili SPF10 ili manje!  Za čitavo telo potrebno vam je losiona ili kreme veličine golf loptice, pa se prisetite ovog poređenja svaki put kada nanosite zaštitu na kožu.

Greška br. 4 Zaboravljate da namažete uši, usne i skalp

Delovi tela koje najčešće zaboravljamo da zaštitimo, a na kojima se često javljaju oštećenja, pa i kancerozne promene, jesu linija skalpa, obrve, uši, usne, vrat, šake i stopala. Ne zaboravite da namažete čitavo telo, a za usne koristite balzam sa zaštitnim faktorom.

usne

Greška br. 5 Mažete se tek kada stignete na plažu

Da bi zaštitni faktor uspešno obavio svoj posao, potrebno je da ga koža upije. Zato je najbolje naneti preparat pre nego što izađete napolje, i to petnaestak minuta ranije. Osim toga, ako zaštitni faktor nanosite kod kuće, pred ogledalom, manje su šanse da ćete promašiti neke od delova koje smo već pomenuli.

Mislite na svoju kožu – sunčajte se pametno!

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *