Tudnica u prirodi
Nega kože za trudnice iz ugla farmaceuta
30. septembar 2017.
majka i cerka
Personalizovana kozmetika: nega po vašoj meri
13. novembar 2017.
Tudnica u prirodi
Nega kože za trudnice iz ugla farmaceuta
30. septembar 2017.
majka i cerka
Personalizovana kozmetika: nega po vašoj meri
13. novembar 2017.

Individualne potrebe kože – mi (ni)smo svi isti

Naravno da nismo svi isti. Svako od nas ima drugačije navike, želje, potrebe, stvari koje volimo i stvari koje ne možemo da smislimo. Onda nije ni teško zamisliti da se i potrebe naše kože razlikuju.

Prva razlika koju ćete uočiti u skoro svim linijama za negu jeste tip kože. Već smo objašnjavali kako se određuje tip kože, pa pre nego što nastavite sa čitanjem, bacite pogled na taj tekst i odredite da li vaša koža spada u grupu masne, suve ili mešovite. Tip kože je primarno određen količinom sebuma ili masnoće koju koža luči, ali postoji još čitav niz faktora koji određuje potrebe kože.

Kada birate režim za negu kože, svakako je potrebno da imate u vidu svoj tip kože. Ako masnu kožu tretirate preparatima za suvu i obrnuto, rezultati sigurno neće biti impresivni. Ali to je samo vrh ledenog brega – za blistav ten i zdravu kožu potrebno je da zadovoljimo njene brojne i ponekad kompleksne potrebe.

Šta je vašoj koži potrebno?

Koža tokom života prolazi kroz različite faze – njene potrebe se menjaju kako starimo, tokom trudnoće ili u menopauzi, u periodima pojačanog stresa ili tokom praznika kada ne možemo da odolimo obilnoj trpezi, ali i tokom godine (naša koža leti i zimi zahteva nešto drugačiji tretman). Zato jedan krem koji vam je preporučila mama pre nekoliko godina i losion za čišćenje lica koji koristite još od puberteta verovatno odavno nisu idealan izbor za vašu kožu. Koža se menja sa godinama, pa tako i njene potrebe (podsetimo se naših tekstova o nezi kože u 20-im, 30-im i 40-im godinama), pa tako su vas možda u pubertetu mučile akne, da biste par decenija kasnije shvatili da vam koži fali hidratacije i da ubrzano stari zbog oštećenja suncem.

Godine nisu jedini faktor koji utiče na potrebe vaše kože – stil života ima podjednako značajan efekat. Količina vode koju pijemo, kao i nutrijenti kojima (ne) snabdevamo kožu svakoga dana itekako se ogledaju na našoj koži lica. Da ne dužimo, već smo detaljno pisali o tome kako ishrana utiče na naš ten, ali generalno manjak vode i nepravilna ishrana vrlo brzo se pokažu na našem licu. Nezdrave navike kao što je pušenje takođe će ostaviti svoj pečat, dok će zdrav stil života uz redovnu fizičku aktivnost poboljšati prokrvljenost kože i učiniti da delujete sveže i odmorno.

Šta je rešenje?

Jasno je da ne postoji univerzalni recept za blistav ten i zdravu kožu. Naš savet – razmislite o personalizovanoj kozmetici, naročito ako vam trenutni režim nege ne odgovara u potpunosti. Ako koristite preparate namenjene vašem tipu kože, ali vas koža još uvek zateže, T-zona se masti ili se koža često crveni, možda je vreme za promene.  O kozmetici formulisanoj baš za vaše potrebe pisaćemo tokom ovog meseca – pratite nas na našem blogu i na Facebook stranici.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *