Tudnica u prirodi

Nega kože za trudnice

Jedna od prvih stavki koje ćete naučiti nakon što zatrudnite jeste šta smete a šta ne smete da jedete dok ste u drugom stanju. Sve što unesete u sebe može dospeti i do vaše bebe, pa u ovom periodu morate biti naročito pažljivi kada su određene namirnice u pitanju.

Da li isto važi i za kožu?

Donekle. Koža upija kremove, losione i tonike koje nanosimo na nju, ali oni ne ulaze u krvotok, pa tako ni ne stižu do bebe. Međutim, za određene lekove koji se primenjuju na koži se veruje da mogu imati štetne efekte, pa ih treba izbegavati. Kako da brinete o svojoj koži dok ste u drugom stanju saznaćete u ovom našem kratkom vodiču, zato – nastavite sa čitanjem!

Sastojci koje bi trebalo izbegavati

Tokom trudnoće često se na koži javljaju komplikacije kao što su akne ili hiperpigmentacija. Zato možete potpasti pod iskušenje da kožu tretirate najjačim dostupnim sredstvima – međutim, pazite se retinoida. Ovaj tip vitamina A je vrlo čest sastojak preparata za sprečavanje i tretman akni, kao i u tretmanu hiperpigmentacije. Stručnjaci savetuju da se ovi sastojci izbegavaju tokom trudnoće jer postoje sumnje da mogu naštetiti fetusu, pa dok studije ne opovrgnu ili dokažu ovu tvrdnju, najbolje je igrati na sigurno i zaobići ih.

Retinoide ćete u popisu sastojaka prepoznati pod nazivima:

tazarotene, tretinoin, adapelene, alitretinoin, retinoic acid, retinol, Retinyl linoleate, Retinyl palmitate, itd.

Kada je tretman hiperpigmentacije i akni u pitanju, jedan od aktivnih sastojaka koji preporučuju dermatolozi širom sveta jeste salicilna kiselina. Ova kiselina spada u grupu beta hidroksi kiselina i glavni je sastojak aspirina. Studijama je utvrđeno da aspirin može da dovede do komplikacija tokom trudnoće, pa stručnjaci smatraju da bi ga trebalo izbegavati i u obliku tableta, i u obliku preparata za duboki hemijski piling. Trebalo bi izbegavati i benzoil-peroksid, koji je čest sastojak preparata za uklanjanje akni.

Antibiotici

Ako vam dermatolog propiše antibiotik za tretiranje akni, proverite da li se nalazi na ovoj listi – ako je odgovor da, zatražite od lekara da vam ponudi zamenu pošto ovi antibiotici spadaju u rizične lekove za primenu u trudnoći:

  • Doksiciklin
  • Minociklin
  • Tetraciklin

Umesto ovih antibiotika, vaš dermatolog će vam možda preporučiti klindamicin ili amoksicilin.

Trudna nasmejana žena

Prirodno nije uvek bezbednije

Iako se često okrećemo prirodnim ili organskim preparatima misleći da je to bezbednija i nežnija opcija, budite oprezni, naročito dok ste u drugom stanju. Ovi proizvodi sadrže visok sadržaj biljnih ekstrakata koji često deluju na naše telo kao alergeni, pa se može javiti alergijska reakcija. Zato u ovom periodu izbegavajte eksperimentisanje sa novim preparatima koje ranije niste koristili, naročito ako su označeni kao prirodni ili organski.

Koje sastojke smete da koristite?

Za kontrolu akni i hiperpigmentacije, možete se osloniti na alfa hidroksi kiseline kao što su glikolna ili azelaična. U malim količinama, ove kiseline ne bi trebalo da izazovu neželjene efekte. Samo budite oprezni – voćne kiseline ne bi trebalo koristiti pre izlaganja suncu. Za hiperpigmentaciju i kožu oštećenu suncem možete isprobati i preparate na bazi vitamina C, koji je odličan u borbi protiv slobodnih radikala.

Vrlo je važno da pravilno štitite svoju kožu od sunca tokom čitave godine, pa i dok ste u drugom stanju. U nekom od narednih tekstova bavićemo se bezbednim a efikasnim sastojcima koji će zaštititi vašu kožu od UV zraka.

201702-bioon-fatured-v1

Bioon

BIOON Skin Care prirodna linija proizvoda za brži oporavak i regeneraciju kože Tim stručnjaka je pažlivo osmislio i kreirao kolekciju od pet proizvoda koji zajedničkim korišćenjem dovode do značajnog poboljšanja i potpunog oporavka kože za nekoliko nedelja. BIOON Skin Care kolekcija je namenjena za intenzivnu negu i regeneraciju kože nakon hirurških intervencija, kao i drugih […]

Mama i ćerka

Proizvodi za negu dečije kože u vašem neseseru

2u1 proizvodi nam štede vreme i novac, pa nije ni čudo što često pokušavamo da pronađemo dvostruku primenu za proizvode koje već imamo u svom kupatilu. Zato smo odlučili da vam otkrijemo koji se to proizvodi kriju u neseseru vašeg deteta – a koje slobodno možete koristiti i vi.

Antisolar DD krem

Antisolar DD krem

Antisolar DD krem je multifunkcionalni dnevni krem sa anti-age efektom, UV zaštitom širokog spektra i optimalnim hidrirajućim efektom.

Nega koze u 30-im

Kakvu negu koža traži u 30-im

Svako doba nosi svoje izazove, a to važi i kada je nega kože u pitanju. Već smo pričali o nezi koju koža traži u 20-im, pa ovog puta nastavljamo u istom ritmu i analiziramo potrebe kože koja je prešla tridesetu.

atopik-featured-v4

Suva i atopična koža: Atopik

Atopik postiže Izraženu hidrataciju aktivnim supstanacama koje zadržavaju vlagu u površinskim slojevima kože i regenerišu prirodni lipidni film.

Објављено у Blog и означено , , , , , , , .

3 Коментара

  1. Повратни пинг: Individualne potrebe kože – mi (ni)smo svi isti - Crystal Derma

  2. Повратни пинг: Promene na koži u trudnoći - strije, fleke, akne... - Crystal Derma

  3. Повратни пинг: Zašto se ovoliko znojim?! 5 razloga za fleke ispod pazuha - Crystal Derma

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *