Probiotici
Rat dobrih i loših bakterija: na čijoj su strani probiotici?
26. januar 2021.
Losion, krema, pomada - otkrijte šta odgovara vašoj koži[Losion, krem, pomada – otkrijte šta odgovara vašoj koži ili Tonik, serum, krem - otkrijte šta odgovara vašoj koži
Losion, krema, pomada – otkrijte šta odgovara vašoj koži
1. mart 2021.
Probiotici
Rat dobrih i loših bakterija: na čijoj su strani probiotici?
26. januar 2021.
Losion, krema, pomada - otkrijte šta odgovara vašoj koži[Losion, krem, pomada – otkrijte šta odgovara vašoj koži ili Tonik, serum, krem - otkrijte šta odgovara vašoj koži
Losion, krema, pomada – otkrijte šta odgovara vašoj koži
1. mart 2021.

Inovacije u kozmetici dolaze i prolaze, ali neki sastojci ipak zadržavaju svoje mesto u proizvodima za negu kože. Jedan od njih je i vitamin E. Teško ćete naći anti-age preparat koji ga ne sadrži, a mi ga obilato koristimo u Neven liniji – u nastavku teksta otkrićete i zbog čega.

Ovaj liposolubilni vitamin (što znači da se rastvara u mastima, ne u vodi) naći ćete i pod imenom alfa-tokoferol (oblik koji koristi naš organizam), a tokoferil-acetat i tokoferol su najzastupljeniji oblici u kozmetici.

Mehanizam dejstva

Osnovno dejstvo vitamina E je da bude antioksidans. Da se podsetimo – antioksidansi skupljaju slobodne radikale, veoma reaktivne čestice koje napadaju ćelijske strukture i dovode do njihovog preranog starenja, oštećenja i na kraju, umiranja. Na taj način, vitamin E i drugi antioksidansi štite naše telo od agresora tipa UV zraka, zagađenja okoline, dima cigareta i td.

Vitamin E igra ulogu i u ojačavanju imuniteta, i u zaštiti kardiovaskularnog sistema.

Gde se nalazi

Naći ćete ga pre svega u koštunjavim plodovima (lešnik, kikiriki, badem), semenkama (bundeve, suncokreta) i biljnim uljima (ulje pšeničnih klica, kikiriki puter, suncokretovo). Nije za zanemarivanje ni zeleno lisnato povrće (brokoli, spanać), a ima ga i u paprici, avokadu i paradajzu.

Bezbednost

Pošto se rastvara u masnoćama postoji rizik od predoziranja ovim vitaminom, ali ne kroz ishranu već suplementima. Za zdrave osobe čak ni visoke doze neće predstavljati naročit rizik, ali ako ste na terapiji lekovima koji sprečavaju zgrušavanje krvi, obavezno konsultujte lekara ili farmaceuta pre korišćenja ovakvih suplemenata.

Vitamin E ume da izazove iritaciju osetljive kože, ali o tome ćemo više malo kasnije.

Efekat vitamina E na kožu

Efekti su višestruki, i mahom se zasnivaju na njegovim antioksidantnim moćima:

Anti-age tretman

U borbi protiv starenja, ovaj vitamin raspolaže šarenolikom municijom:

  • kao antioksidans bori se protiv štetnog dejstva UV zraka, sprečava oštećenje kolagena a samim tim i stvaranje bora;
  • pomaže hidrataciju i obnavljanje kože, što je ključno u borbi protiv starenja;
  • umiruje crvenilo i naduvenost izazvane UV zračenjem;
  • može i da ublaži fleke na koži koje se javljaju kako koža stari.
Teglica vazelina

Vazelin sa vitaminom E – jedan od najpraktičnijih proizvoda koje možete imati. Poručite online ovde.

Zaštita od sunca

Ne samo što štiti kožu od oštećenja, već joj i pomaže da se rehidrira, obnovi i umiri. Uz to ima i sjajnu sposobnost da ubrza oporavak kože posle opekotina od sunca ili drugih oštećenja. Zato je vitamin E ključni sastojak u SPF vodootpornim proizvodima, kao i proizvodima za negu kože posle sunčanja.

Nega bebine kože

Umirujuće dejstvo koje smo spomenuli osiguralo je vitaminu E i mesto u proizvodima za negu beba.

Nega ruku

Ruke su stalno izložene napadima – sunce, vetar, deterdženti… Zato smo ovaj vitamin uvrstili i u našu liniju za zaštitu kože ruku, ali i svih drugih delova tela koji su izloženi atmosferskim uticajima (ako idete na skijanje, ne zaboravite Vazelin sa dodatkom vitamina E, da zaštitite sve delove lica koji nisu pokriveni skijaškom opremom).

Obratite pažnju:

Budite oprezni ako imate veoma osetljivu, veoma masnu ili aknama sklonu kožu. U retkim slučajevima, vitamin E može da iritira ovakvu kožu i izazove alergiju. Ovakvi slučajevi su stvarno retki, i zato se ovaj sastojak smatra bezbednim, ali mi vam za svaki slučaj savetujemo da testirate proizvod koji sadrži vitamin E na nadlanici ili iza uveta. Ako nemate reakciju ni posle 24h, možete ga slobodno koristiti.


Istaknuta fotografija: Maryia Plashchynskaya sa Pexels-a.

2 Comments

  1. […] je lagane teksture i lako se razmazuje. Sadrži pantenol, alantoin i vitamin E koji zajedno hidriraju kožu, umiruju je i regenerišu. Zato je naročito pogodna za iritacije svih […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *