Devojka u prirodi
Da li mogu da koristim SPF za telo na svom licu?
4. avgust 2017.
Tudnica u prirodi
Nega kože za trudnice iz ugla farmaceuta
30. septembar 2017.
Devojka u prirodi
Da li mogu da koristim SPF za telo na svom licu?
4. avgust 2017.
Tudnica u prirodi
Nega kože za trudnice iz ugla farmaceuta
30. septembar 2017.

Male navike koje usvajamo govore mnogo više o nama nego što mislimo. Tako, na primer, ako vam se nikada ne desi da panično jurite po kući tražeći ključeve i u kalendaru imate isplanirane sastanke za naredne dve nedelje, možemo da zaključimo da ste poprilično organizovani i volite da držite sve stvari na svom mestu. Danas primenjujemo isti princip na naš režim nege i analiziramo šta naše navike govore o nama.

Perfekcionista

Vaš alarm zvoni mnogo pre nego što treba da izađete iz kuće – vaša šminka, frizura i manikir moraju biti savršeni. Isto važi i za negu. Koristite vrlo detaljan režim sa čitavim nizom proizvoda koje menjate u skladu sa godišnjim dobima, menstrualnim ciklusom, itd. Kupatilo vam je prepuno preparata i uređaja koje redovno koriste, i nijedan od njih ne skuplja prašinu uzalud. Na odmor nosite barem dva nesesera prepuna neophodnih preparata.

Šta otkriva vaš režim nege:

Volite kontrolu i nerado je ispuštate. Perfekcionizam je način života za vas, pa sve što radite mora biti besprekorno. Domaće zadatke ste verovatno uvek radili na vreme, a odeća za naredni dan je uvek uredno složena na stolicu pored kreveta. Problemi nastaju kada stvari ne idu baš onako kako ste planirali, pa pokušajte malo da se opustite s vremena na vreme. Osim što ovakav pristup nezi zahteva puno vremena i novca, naporno je održavati tako visoke standarde sve vreme, pa se opustite makar na odmoru. Vaša koža neće patiti ako preskočite jedan od deset koraka u vašoj svakodnevnoj rutini.

Perfekcionizam

Ne preskačete nijedan novi trend

Uvek ste u potrazi za novim proizvodima. Prodavačice u obližnjim parfimerijama vas pozdravljaju po imenu i uvek imaju za vas spremne novitete koji su stigli. Proizvode menjate brzo, pa vaša rutina i nije baš rutina, s obzirom da se svake nedelje razlikuje. Vaš kozmetičar se pre tretmana naoruža najnovijim informacijama, pošto zna da ćete postaviti gomilu pitanja.

Šta otkriva vaš režim nege:

Verovatno ste u nekom trenutku svog života patili od nečiste ili problematične kože; ili ste u strahu od starenja i želite da izbegnete pojavu bora dokle god je to moguće. Nega vam je važnija od šminke, pa puno ulažete u kvalitetne preparate i ne bojite se promene. Očekujete brze rezultate i nemate vremena za gubljenje, pa ponekad možete delovati nestrpljivo. Rizik koji ovakav pristup nezi nosi sa sobom jeste prekomerna senzitizacija kože i pojava dermatitisa. Zato pokušajte da ne menjate proizvode previše često, naročito kremove i sredstva za čišćenje lica. Takođe, imajte u vidu da je većini proizvoda potrebno i do četiri nedelje da pokažu efekte.

Vaš stil je minimalizam

Ako bi vas neko pitao da opišete svoju rutinu kada je nega u pitanju, ona bi se verovatno svela na dve reči: umivanje i krema. Koristite proizvode koji su vam praktični i na dohvat ruke, i ne opterećujete se novitetima. Ne trošite puno novca a ni vremena na kozmetiku, i verujete da je prirodan izgled sa minimumom šminke najprivlačniji.

Šta otkriva vaš režim nege:

U ovom slučaju, verovatno spadate u jednu od dve grupe. Ili ste odustali od negovanja svog izgleda zbog frustracija oko osetljive ili problematične kože, ili zbog nesigurnosti; ili ste, nasuprot tome, vrlo sigurni u sebe i verujete da izgledate fenomenalno i uz veoma malo truda. Iako vam nije neophodna čitava kolekcija proizvoda da bi vaša koža bila sjajna i zdrava, važno je da odaberete par proizvoda koji su idealni za vašu kožu. To ne mora da zahteva puno vremena – najpre odredite svoj tip kože (naš kviz će vam pomoći u tome) a zatim odaberite negu u skladu sa rezultatom.

Vaš režim se nije menjao još od puberteta

Godinama koristite iste preparate. Ono što valja ne treba menjati, zar ne? U parfimeriji uvek kupujete iste proizvode i ne sećate se kada ste poslednji put probali neki novi preparat. Omiljene proizvode kupujete na akciji, kada u korpu stavljate po dva ili tri pakovanja. Štedite i vreme i novac – šta je tu loše?!

Šta otkriva vaš režim nege:

Uživate u rutini i ne volite da menjate svoje navike. Smatrate da najbolje funkcionišete kada tačno znate šta treba da uradite i nema neprijatnih iznenađenja. Možda ste u prošlosti imali negativnu reakciju na neki proizvod i sada ne želite da eksperimentišete. Problem nastaje kada uzmemo u obzir da se koža menja kako stari, pa se samim tim menjaju i njene potrebe. Zato je neophodno korigovati režim nege s vremena na vreme da bismo zadovoljili potrebe kože i održali je zdravom.

Volite da ugađate sebi

Svake nedelje odlazite na manikir, a na nekoliko dana zakazujete feniranje. Nedelja je vreme za masažu, a svaki dan završavate kupkom uz svetlost sveća i hranljivom maskom na licu. Za svečane prilike uvek rezervišete profesionalnog šminkera, i ne libite se da izdvojite novac za luksuzne kupke, mirišljave putere za telo i satensku posteljinu.

Kupka

Šta otkriva vaš režim nege:

Work hard, play hard“ vaš je moto. Puno radite, pa zato zaslužujete i odmor. A ako već častite sebe, onda se ne suzdržavate, jer svakako zaslužujete najbolje. Nema ničeg lošeg u tome da udovoljavate sebi, naprotiv. Međutim, budite pažljivi da ugađanje ne preraste u preopterećenost sopstvenim potrebama.

Briga o prirodi je visoko na vašoj listi prioriteta

Vaša kozmetika se može okarakterisati predlogom „bez“: bez mirisa, bez konzervanasa, bez parabena, bez palminog ulja… Preparati su isključivo organski, u pakovanju od recikliranih materijala, proizvedeni na etički način.

Šta otkriva vaš režim nege:

Sa jedne strane, možda ste se odlučili na ovakve proizvode zato što vam je koža izuzetno osetljiva i želite da izbegnete mogućnost iritacije (da li je to baš tako, pričaćemo u nekom od sledećih tekstova). Međutim, verovatnije je da vas vodi potreba da zaštitite ovu našu planetu Zemlju koliko god je u vašoj mogućnosti i zato izbegavate proizvode koji će je dodatno opteretiti. Možda ste uz to i vegetarijanac ili vegan, ne nosite odeću i obuću sačinjenu od kože, i borac ste za prava životinja. Ako je tako, obradovaće vas da je testiranje kozmetike na životinjama zabranjeno Kozmetičkom regulativom i to još od septembra 2004. godine kada je zabranjeno testiranje gotovih proizvoda, a zatim je u martu 2009. zabranjeno i testiranje sastojaka.

Da li ste se pronašli u nekom od ovih opisa? Ili prepoznajete neku od svojih prijateljica? Pišite nam!

 

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *