Zaštita kože tokom zime
Zaštita kože tokom zime
25. januar 2016.
Zaštita kože tokom zime
Zaštita kože tokom zime
25. januar 2016.

Praznici su došli i prošli, a uz njih su neizbežno išle i zabave, obilni ručkovi i još obilnije večere. Naravno, uz obrok se često popije i koja čašica, a ovakve navike pre ili kasnije ostave efekat na našoj koži. Naša ishrana određuje kvalitet kože, pa će se svaka promena u nutritivnim navikama vrlo brzo oslikati na našem licu. Pogledajte koje namirnice treba zaobići na prazničnoj trpezi, a koje mogu narušiti vaš blistav ten.

Industrijski prerađeni proizvodi

Prehrambeni proizvodi koji sadrže visoke nivoe aditiva tipa emulgatora, boja, pojačivača ukusa, aroma, i slično, indirektno narušavaju izgled naše kože. Ukoliko se vaša ishrana bazira na ovakvim proizvodima, vrlo je verovatno da ćete patiti od deficita nekog od mikronutrijenata, što će uticati i na vaš izgled. Uvedite u svoju ishranu što više svežeg voća i povrća i namirnica koje nisu industrijski prerađene kako bi vam vaša ishrana priuštila maksimum hranljivih sastojaka.

Masna i brza hrana i hidrogenizovana biljna ulja

Pomfrit, pica, hamburgeri – brza hrana je nutritivno daleko siromašnija od hrane koju spremamo kod kuće od svežih sastojaka, pa kao i u prethodnom primeru, ishrana zasnovana na ovakvim namirnicama često dovodi do deficita i zdravstvenih problema, što se odslikava na koži. Manjak mikronutrijenata učiniće da koža stari brže nego obično i izgubi svoj sjaj i elastičnost. Hidrogenizovana biljna ulja i trans masti zaslužni su za brojne zdravstvene probleme i treba ih izbegavati u potpunosti. Ove sastojke možete pronaći u margarinu, lisnatim testima, grickalicama i slatkišima.

uticaj hrane na kozu

Slatkiši i šećer

Šećer u našem telu ima samo energetsku ulogu – nakon što pojedemo kolač ili popijemo voćni sok, u našem telu se oslobađa velika količina energije koja traje kratko, nakon čega nastupa pad i osećamo se umorno i slabo. Zato nam je često potrebna još jedna doza šećera kako bismo se vratili na početni nivo energije – i tako ulazimo u začaran krug. Visok unos šećera ne samo da povećava šansu za gojaznost, već i narušava naš imuni sistem, može povećati šansu za razvoj gljivične infekcije i izazvati konstipaciju. Nakupljanje toksina u našem telu zbog viška šećera se manifestuje na našoj koži – koža gubi sjaj, teže se opire agresivnim spoljašnjim uticajima kao što su sunce i vetar, i brže stari.

Kofein

Kafa, crni čaj, energestka i neka gazirana pića sadrže kofein koji podiže nivo hormona kortizola u našem telu. Kortizol ubrzava proces starenja, koža postaje tanja i bore se pojavljuju u većoj meri. Takođe, kofein je snažan diuretik. S obzirom da je hidratacija prvi preduslov za zdravu i blistavu kožu, sve namirnice koje smanjuju sadržaj vode u organizmu utiču na naš ten, umanjujući tonus kože i čineći bore vidljivijim. Dehidratacija čini da koža izgubi blistavost i dobija umoran, sivkast izgled.

Alkohol

Kao i kofein, alkohol je diuretik, umanjujući dragocenu vodu u našem telu, pa se veče provedeno u ispijanju koktela lako završi dehidratacijom, ispijenim izgledom i umornom kožom.

uticaj alkohola na kozuDehidrirana koža je suva, lakše se stvaraju bore i nema prirodnu blistavost – sve ovo čini da izgledamo starije nego što jesmo, a to svakako želimo da izbegnemo. Alkohol ima i sposobnost proširenja površinskih krvnih sudova smeštenih u našoj koži, što licu daje crven i naduven izgled. Alkohol često može pogoršati stanja tipa rozacee, a ukoliko nakon burne noći zaboravite da skinete šminku, ujutru vas mogu dočekati bubuljice koje uz naduvene podočnjake i crvene, iritirane oči, nikako neće izgledati lepo i sveže.

Ukoliko ne želite da se odreknete alkohola tokom prazničnih proslava, pravilnim odabirom pića možete umanjiti negativne efekte. Najbolje je da se odlučite za čašicu ili dve žestokih pića kao što su votka, tekila, rakija ili rum. Ova pića ne sadrže druge sastojke koji bi mogli uticati na vašu kožu. Imajte u vidu da preterivanje sa bilo kojom vrstom alkoholnih pića neće izazvati samo mamurluk, već i očigledne promene na vašoj koži, i popijte čašu vode uz svaku čašu alkohola. Najbolje je izbegavati zaslađena alkoholna pića tipa koktela, zatim pivo koje sadrži so i izaziva naduvenost, kao i belo vino koje sadrži šećer.

Crno vino se često preporučuje kao zdravo za srce – i to je tačno, u umerenim količinama. Antioksidanti sadržani u crvenom vinu mogu usporiti starenje, pa jedna čaša uz večeru će verovatno doneti više koristi nego štete. Međutim, ukoliko patite od rozacee, izbegavajte crveno vino po svaku cenu, pošto može izazvati naglo pogoršanje.

So

Slane grickalice, suhomesnati proizvodi i hrana sa visokim sadržajem soli izazivaju zadržavanje vode u organizmu, što rezultuje naduvenošću, naročito kože oko očiju. Smanjite unos soli i povećajte količinu vode koju pijete tokom dana da biste izbegli naduvenost i postigli optimalnu hidrataciju.

Skrob

Proizvodi od belog brašna kao što su hleb, pasta i pecivo, često su glavni krivci za akne i druge probleme sa kožom. Mnogo je primera gde je smanjenje unosa ovakvih namirnica dovelo do izrazitog poboljšanja u izgledu kože, pa vredi isprobati – ograničite unos proizvoda od belog brašna i pratite promene koje se odigravaju na vašoj koži. Ako primetite značajno poboljšanje, pronašli ste recept za zdravu i blistavu kožu!

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

1 Comment

  1. Ruzica kaže:

    Sve je lepo objasnjeno! sta lose utice na kozu i zdravlje ljudi koji ne misle mnogo za sebe i svoj organizim. Zato treba voditi podjednako racuna o zdravoj ishrani, fizickoj aktivnosti i koristiti sto vise hidrogenizovane vode obogacene vodonikom, efekat ce ocigledno biti vidljiv a koza meka hidrirana bez bora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *