Prijateljice
Koji SPF bi trebalo da koristim? Naučnici savetuju: barem SPF 30!
10. septembar 2018.
Prirodna kozmetika
Da li se vaša kozmetika proizvodi prema GMP-u? (i zašto je to uopšte važno)
17. septembar 2018.
Prijateljice
Koji SPF bi trebalo da koristim? Naučnici savetuju: barem SPF 30!
10. septembar 2018.
Prirodna kozmetika
Da li se vaša kozmetika proizvodi prema GMP-u? (i zašto je to uopšte važno)
17. septembar 2018.

I supermodeli imaju strije.

Istina je – ako nam ne verujete, samo bacite pogled na fotografiju koju je na svom Tviter profilu objavila Krisi Tajgen, model i spisateljica iz Amerike:

Christine Teigen

Dakle, imati strije je potpuno normalna stvar. Nastaju zbog istanjivanja kože, najčešće zbog dobitka na težini ili tokom trudnoće. Koža se isteže, tanji i time gubi elastičnost, pa se na njoj stvaraju tanke (ili deblje) svetle linije koje ostaju i posle gubitka težine ili porođaja. Mogu zadesiti bilo koji deo tela na kom se koža isteže – butine, stomak, grudi, zadnjicu, ruke…

Iako znamo je pojava normalna, to nas ne sprečava da uzdišemo za savršenom (mada fotošopiranom) kožom sa naslovnih strana modnih magazina. Šta možemo da uradimo da makar malo poboljšamo svoje šanse?

Strije ne možemo sprečiti, ali ih možemo ublažiti

Stručnjaci su podeljeni – jedni veruju da se tretmanima možemo rešiti strija, drugi kažu da je jedino rešenje plastična operacija. Na kraju, pitanje je ipak do vaše kože – zavisno od toga koliko su strije izražene, koliko pigmenta imate, koliko ste dosledni u primeni tretmana… Zavisiće i rezultat. Strija se teško možemo rešiti (osim hirurški), ali im barem možemo ublažiti izgled – evo i kako.

Prevencija

Natural dry oil

Brzoupijajuće suvo ulje ublažava osećaj zatezanja i posledice preteranog izlaganja sunčevim zracima.

Ako pomognemo koži da bude elastičnija, niti kolagena će manje pucati, pa će i strije biti manje izražene. U tu svrhu redovno mažite kožu hranljivim preparatima koji hidratišu i potpomažu elastičnost, a koji sadrže vitamin E, ši puter, ulja nevena i ruže, vitamin C, arganovo ulje, itd. (Probajte naše Natural Dry Oil  – kombinacija ulja vraća koži vlažnost, poboljšava elastičnost i štiti od spoljašnje sredine svojim antioksidativnim dejstvom.)

Ako ništa ne pomogne…

Za uporne ili izražene strije, dermatolog vam može preporučiti neki od agresivnijih tretmana, kao što su laser, mikrodermoabrazija ili topikalni retinoidi. Imajte u vidu da su ovi tretmani i finansijski i vremenski zahtevni, pa je naš savet svakako prevencija na vreme.

Volite svoju kožu

Bez obzira da li već imate strije pa pokušavate da ih se rešite, ili ste trudni i plašite se da će se vaša koža promeniti, imate nekoliko opcija koje su vam na raspolaganju. Ali ne zaboravite – sa strijama ili bez njih, iz svoje kože ne možete pobeći. Zato je prihvatite onakvu kakva jeste, naučite da volite njene vrline i ne koncentrišete se na sitne nedostatke. Mi smo same sebi najveći kritičari i ljudi oko nas najčešće ni ne primećuju stvari koje nam smetaju. Zato uživajte u poslednjim danima leta i ne dozvolite da vam male nesigurnosti upropaste dan <3

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

1 Comment

  1. […] E je takođe odličan u nezi suve kože, tretmanu strija i […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *