Šta ako povredite mladež
P&O: Šta da uradim ako povredim mladež?
13. maj 2020.
Rešite se podočnjaka preko noći
Rešite se podočnjaka preko noći
17. jun 2020.
Šta ako povredite mladež
P&O: Šta da uradim ako povredim mladež?
13. maj 2020.
Rešite se podočnjaka preko noći
Rešite se podočnjaka preko noći
17. jun 2020.

Vitamin C je poslednjih godina postao jedan od najpopularnijih anti-age sastojaka u kozmetici. Koža je zahvaljujući njemu glatka i sjajna, a ovi efekti su i klinički dokazani. Evo šta možete da očekujete od ovog vitamina u kozmetici.

Mehanizam dejstva

Vitamin C je antioksidans, što znači da neutrališe slobodne radikale. Da se podsetimo – slobodni radikali su izuzetno reaktivne čestice iz okoline koje napadaju naše ćelije i oštećuju ih. Zahvaljujući njima stvaraju se bore, pege, fleke na koži, i td. Dakle, ovaj vitamin sprečava oštećenje ćelija izazvano slobodnim radikalima, i tako stimuliše prirodne regenerativne procese u koži.

Gde se nalazi

U visokoj koncentraciji naći ćete ga u šipurku, paprici, citrusima, peršunu, kelju, prokelju, brokoliju i jagodama. Ali za maksimalan efekat savetuje se direktna primena na kožu, uz pojačan unos hranom.

Bezbednost

Vitamin C ima odličan bezbednosni profil, i većina ljudi ga može koristiti na duže staze bez rizika od neželjenih efekata. Može se i kombinovati sa drugim anti-age sastojcima, retinolom, voćnim kiselinama i SPF-om. Jedino obratite pažnju ako imate izuzetno osetljivu kožu, da ne dođe do iritacije.

Efekat vitamina C na kožu

Efekti su brojni, a među njima su:

Hidratacija

Smanjuje transepidermalni gubitak vode, pa koža duže zadržava svoju vlažnost.

Posvetljivanje

Uklanja pegice i flekice (na primer melazme koje se javljaju u trudnoći, fleke od sunca ili ožiljke od akni), čineći ten glatkim i sjajnim.

Umiruje

Smanjuje zapaljenje i smiruje crvenilo kože.

Ublažava podočnjake

Hidrira i ublažava fine linije oko očiju, čineći podočnjake manje vidljivim.

Usporava starenje

Stimuliše stvaranje kolagena i tako usporava razvoj bora.

Štiti od sunca

Slobodni radikali nastaju, između ostalog, pod dejstvom UV zračenja, pa vitamin C može pomoći da se smanji fotooštećenje kože.

Obratite pažnju:

Vitamin C je vrlo nestabilan. Zato se kozmetička industrija trenutno suočava sa izazovom kako uvrstiti ovaj sastojak u preparate, a da se ne izgubi njegova efikasnost. Zato obratite pažnju da proizvod koji koristite bude u tamnoj staklenoj bočici, čuvajte ga na sobnoj temperaturi zaštićenog od svetlosti, i pridržavajte se roka upotrebe koji za ovakve preparate može biti vrlo kratak.

Takođe, ako koristite preparate sa vitaminom C, izbegavajte izlaganje suncu i obavezno koristite krem sa SPF-om tokom dana.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *