uznemirena devojka

Ove kozmetičke sastojke nikada nemojte koristiti istovremeno

Losion za skidanje šminke, pena za umivanje, toner, serum, krem, antirid, SPF, podloga, puder… Kažu da u proseku koristimo oko 16 kozmetičkih prozvoda dnevno i to uopšte nije teško zamisliti.

Kada je već tako, onda se lako može desiti da u tom silnom kombinovanju preparata napravimo poneku grešku i na svoju kožu nanesemo sastojke koji se međusobno baš i ne podnose. Zato ovog puta pričamo o tome koje kozmetičke sastojke nikako ne bi trebalo kombinovati.

Kombinacija br. 1 retinol + voćne kiseline

Retinol je vrlo popularan ali zahtevan sastojak, pa ćete ga na ovoj listi videti više puta. Njegova uloga je usporavanje starenja - uklanjanje fleka i ublažavanje finih bora.

Prva kombinacija na koju bi trebalo da obratite pažnju su alfa i hidroksi beta kiseline (glikolna, mlečna, limunska i salicilna). Ove kiseline se obično koriste za eksfolijaciju, uklanjanje fleka i kontrolu akni.

I kiseline i retinol su zapravo poprilično agresivni po kožu, pa zajedno mogu dovesti do suvoće, iritacije i crvenila. Ako ne želite da odustanete od ovih sastojaka, koristite ih različitim danima u nedelji da bi koža mogla malo da se odmori.

Kombinacija br. 2 retinol + vitamin C

Vitamin C je antioksidant - to znači da ublažava oštećenje izazvano UV zracima (zato vas stalno podsećamo da štitite kožu SPF proizvodima).

Retinol je najefikasniji pri pH vrednosti između 5.5 i 6, dok je vitaminu C neophodna kisela sredina (niža od 3.5), pa zato kombinovanjem umanjujete efikasnost ili jednog ili drugog sastojka.

Kombinacija br. 3 retinol + kozmetički tretmani

Dobro, ovo nije kombinacija sastojaka, ali zaslužuje da se pomene. Retinol može učiniti kožu osetljivijom na sve i svašta, pa ako se podvrgnete hemijskom pilingu ili depilaciji, to može biti prevelik izazov za vašu kožu, a rezultat je iritacija.

Ako planirate tretman lica, napravite pauzu sa retinolom par dana pre tretmana.

Kombinacija br. 4 salicilna + glikolna kiselina

Ove kiseline imaju sličan mehanizam delovanja - i jedna i druga uklanjaju mrtve ćelije sa površine kože i tako poboljšavaju njen izgled.

Međutim, više nije i bolje. Ako koristite ove kiseline zajedno, efekat može biti previše jak i izazvati iritantnu reakciju.

Kombinacija br. 5 voćne kiseline + piling

Ovo pravilo važi za sve tretmane za izbeljivanje kože ili uklanjanje fleka, a efekat je sličan prethodnom. Piling služi da ukloni mrtve ćelije sa kože, pa kada na to dodate tretman koji takođe služi da ukloni odumrli površinski sloj kože, iritacija je vrlo verovatna.

Voda i uljeKombinacija br. 6 vodeni + uljani proizvodi

Ova kombinacija neće izazvati iritaciju kože, ali će umanjiti efikasnost proizvoda. Voda-pa-ulje i nije tako strašna kombinacija, ali nanošenjem uljanih proizvoda pre vodenih na koži stvarate uljanu barijeru koja ne dozvoljava vodenim formulacijama da prodru do kože.

Rezultat je izuzetno umanjena efikasnost, pa vam preporučujemo da ove proizvode razdvojite u jutarnju i večernju rutinu.

atopik-featured-v4

Suva i atopična koža: Atopik

Atopik postiže Izraženu hidrataciju aktivnim supstanacama koje zadržavaju vlagu u površinskim slojevima kože i regenerišu prirodni lipidni film.

ichtyol-problematicna koža

Problematična koža: Ichtyol

Ihtiol deluje na mikrobiološke uzročnike nastanka akni i peruti i smanjuje pojačano lučenje sebuma. Takođe, umiruje iritaciju, crvenilo i svrab.

sminka

Kako se pravilno čuva kozmetika?

Kako čuvati kozmetiku? Pogledajte poleđinu ili dno pakovanja, tamo bi trebalo da bude naznačeno ako proizvod traži posebne uslove čuvanja.

Објављено у Blog и означено , , , , , , .

2 Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *