Ekcem ili psorijaza
Crvenilo i svrab – ekcem ili psorijaza? Kako ih razlikovati?!
20. septembar 2016.
Ruke odaju godine
Ruke odaju godine
28. oktobar 2016.
Ekcem ili psorijaza
Crvenilo i svrab – ekcem ili psorijaza? Kako ih razlikovati?!
20. septembar 2016.
Ruke odaju godine
Ruke odaju godine
28. oktobar 2016.

Fleke od sunca – bezazlene, ali neprijatne

Leto je došlo i prošlo, a ako vam je jedan od prioriteta tokom leta lep i bronzan ten, ne sumnjam da ste se dobro štitili tokom boravka na suncu (ako niste – vreme je za obnavljanje gradiva i to baš ovde). Često nam leto ostavi i poneki suvenir na licu ili telu, i to u vidu tamnih flekica koje se mogu javiti i godinama nakon što je oštećenje kože nastalo.

Fleke od sunca će se najčešće javiti na nosu i obrazima, iznad gornje usne, na čelu, ušima, vratu, rukama ili leđima. Mogu biti u ravni sa kožom, ali mogu izgledati i kao blaga zadebljanja kože.

Jesu li fleke od sunca isto što i pege?

Ne. Fleke od sunca nastaju nakon izlaganja suncu i mogu se javiti bilo kada tokom života na licu ili na gornjem delu tela, dok se pegice javljaju na licu i uglavnom se rađamo sa njima. Pege se najčešće javljaju kod ljudi svetlije puti, dok se fleke od sunca često pojavljuju kod tamnoputih osoba, čija koža lako tamni i teže gori na suncu.

Pege

Kako nastaju fleke od sunca?

Već smo u nekoliko navrata pričali o delovanju sunca na našu kožu*, ali nije zgoreg da ukratko ponovimo – UV zraci koji sa Sunca dopiru na Zemlju, ili UV zraci solarijumskih lampi, podstiču naše ćelije kože da stvaraju melanin kao vid zaštite. Melanin je taj koji koži daje tamnu boju, pa u određenim slučajevima koža stvara previše melanina što se manifestuje tamnim poljima na koži.

Fleke od sunca mogu nastati i nakon što koža izgori na suncu, pa novi slojevi koji treba da zamene stare, oštećene, postaju tamniji od ostatka kože.

* Fleke od sunca su jedan od načina kako se ispoljava fotostarenje kože – UV zraci u koži stvaraju takozvane slobodne radikale, čestice izuzetno velike reaktivnosti koje napadaju ćelijske strukture i dovode do starenja kože, ali i do mutacija koje se mogu razviti u kancer. Drugi mehanizam fotostarenja jeste stvaranje enzima koji razgrađuju kolagen i elastin, što dovodi do pojave bora.

Kako se zaštititi…

sea

Pre svega, zaštite se od UV zraka. Pritom ne mislim samo tokom višesatnog prženja na plaži, potrebno je da štitite svoju kožu svakog dana, u svakoj prilici. Ne zaboravite da nanesete proizvod sa UV faktorom od najmanje 15 i na lice, uši, zadnji deo vrata, ruke i grudi. Takođe, obratite pažnju kada birate preparat na to koje UV filtere sadrži i koliki SPF vam je potreban.

Ne zaboravite i na mehaničku zaštitu – nosite šešir i naočare, i oblačite se u laganu odeću dugih rukava i nogavica kada je zračenje izuzetno jako.

Još par situacija gde lako možemo izgoreti a da ni ne primetimo jesu putovanje automobilom, skijanje ili vreme provedeno na suncu dok pirka vetrić (nećete ni osetiti da vas sunce prži zbog dejstva vetra, ali ćete nakon par sati primetiti da ste pocrveneli kao rak).

I naravno, izbegavajte solarijume.

…i kako ih se rešiti

Osnovni princip koji treba postići da bismo se rešili fleka od sunca, jeste da podstaknemo kožu da se obnavlja, odbacuje površinske, stare slojeve i stvara nove. To ćemo postići na nekoliko načina:

1. Blagi piling

Proizvodi sa nežnim mehaničkim ili hemijskim pilingom pomoći će vašoj koži da odbaci gornje slojeve i brže se reši pigmentisanih ćelija. U mehanički piling spadaju sastojci tipa kristal šećera, morske soli, mlevenih koštica kajsija, itd. dok alfa-hidroksi kiseline ili glikolna kiselina pružaju nežan hemijski piling. Nemojte koristiti ovakve proizvode češće od par puta nedeljno kako ne biste oštetili kožu i učinili je osetljivom.

Imajte u vidu da piling za telo može biti i malo grublji, tj. sa malo krupnijim česticama mehaničkog pilinga, a možete koristiti i lufa rukavicu, dok piling lica mora biti izuzetno nežan i delikatan.

2. Tonici na bazi voćnih kiselina

AHA (odnosno alfa-hidroksi) kiseline su izuzetno efikasne kada je u pitanju odbacivanje površinskih slojeva kože, podmlađivanje kože i uklanjanje nepravilnosti. Odlične su i u tretmanu akni, pa sa njima možete dobiti 2-u-1 efekat. Za tretmane ovim kiselinama neophodno je da posetite iskusnog dermatologa. Potražite tonike i losione koji sadrže mlečnu, limunsku, glikolnu ili salicilnu kiselinu.

Limun

Imajte u vidu da voćne kiseline ne bi trebalo koristiti tokom leta da ne biste dodatno povećali stvaranje fleka po koži, pa njih ostavite za jesenji i zimski period, kada se koža oporavlja od sunčanja.

3. Antioksidanti i umirujući sastojci

Vrlo je važno da pomognete svojoj koži da se oporavi nakon izlaganja suncu. U tu svrhu idealna je aloe vera koja hidratiše kožu, umiruje je i oporavlja.

Koža se oporavlja i spolja i iznutra, pa počnite da pijete više vode i uvrstite u svoju ishranu što više namirnica bogatih antioksidantima (niste sigurni šta bi trebalo jesti za lepu i zdravu kožu? Svi odgovori se kriju ovde). Takođe, potražite preparate koji sadrže antioksidante, a koji će pomoći vašoj koži da se oporavi od UV oštećenja i odupre se napadima slobodnih radikala.

4. Obnova kože blagotvornim uljima

Biljna ulja sadrže mnoge sastojke koji pomažu koži da se regeneriše, postane glatka i nežna, što je naročito važno nakon izlaganja suncu, vetru ili morskoj soli. Ulja koja se preporučuju za negu kože nakon sunčanja uključuju nevenovo, ulje ruže, ulje šipurka, arganovo, kokosovo, ši puter, itd.

Ulje ruze

5. Pantenol

Dobri, stari pantenol. Šta god da vam se desi na koži, pantenol može da pomogne. Ovaj sastojak je toliko delotvoran u obnavljanju oštećenja kože, a pritom je toliko nežan da je pogodan i za osetljivu dečiju kožu, da ćete sigurno osetiti pozitivne efekte.

Pantenol možete mazati odmah posle sunčanja, zatim ako je koža oštećena suncem ili ste se povredili (ne na otvorenu ranu, već kada počne da zaceljuje), i slično.

Ukoliko ništa od ovoga ne dovede do željenih efekata, konsultujte se sa svojim dermatologom o daljim koracima. Možda bi pravo rešenje za vas bio tretman retinolom ili lasersko uklanjanje fleka – moj savet vam je da isprobate sve opcije pre nego što se odlučite za agresivnije tretmane.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

3 Comments

  1. […] posledica, brže se stvaraju bore, nastaju fleke od sunca, koža lakše izgori, i […]

  2. […] smo o minimalnom SPF-u koji bi trebalo da koristite, da li je bolji losion ili sprej, kako da se rešite fleka od sunca… Čak smo se dotakli i sunčanja u […]

  3. […] koristite visok zaštitni faktor (kada kažem visok, mislim na SPF50). UV zračenje može da stvori fleke, odnosno hiperpigmentaciju na sveže depiliranoj koži, kao i mnogo ozbiljnija […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *