susenje kose
U čemu je razlika između peruti i suvog skalpa?
15. mart 2018.
šminka
Prolećno sređivanje nesesera u 5 koraka
30. mart 2018.
susenje kose
U čemu je razlika između peruti i suvog skalpa?
15. mart 2018.
šminka
Prolećno sređivanje nesesera u 5 koraka
30. mart 2018.

Ove kozmetičke sastojke nikada nemojte koristiti istovremeno

Losion za skidanje šminke, pena za umivanje, toner, serum, krem, antirid, SPF, podloga, puder… Kažu da u proseku koristimo oko 16 kozmetičkih prozvoda dnevno i to uopšte nije teško zamisliti.

Kada je već tako, onda se lako može desiti da u tom silnom kombinovanju preparata napravimo poneku grešku i na svoju kožu nanesemo sastojke koji se međusobno baš i ne podnose. Zato ovog puta pričamo o tome koje kozmetičke sastojke nikako ne bi trebalo kombinovati.

Kombinacija br. 1 retinol + voćne kiseline

Retinol je vrlo popularan ali zahtevan sastojak, pa ćete ga na ovoj listi videti više puta. Njegova uloga je usporavanje starenja – uklanjanje fleka i ublažavanje finih bora.

Prva kombinacija na koju bi trebalo da obratite pažnju su alfa i hidroksi beta kiseline (glikolna, mlečna, limunska i salicilna). Ove kiseline se obično koriste za eksfolijaciju, uklanjanje fleka i kontrolu akni.

I kiseline i retinol su zapravo poprilično agresivni po kožu, pa zajedno mogu dovesti do suvoće, iritacije i crvenila. Ako ne želite da odustanete od ovih sastojaka, koristite ih različitim danima u nedelji da bi koža mogla malo da se odmori.

Kombinacija br. 2 retinol + vitamin C

Vitamin C je antioksidant – to znači da ublažava oštećenje izazvano UV zracima (zato vas stalno podsećamo da štitite kožu SPF proizvodima).

Retinol je najefikasniji pri pH vrednosti između 5.5 i 6, dok je vitaminu C neophodna kisela sredina (niža od 3.5), pa zato kombinovanjem umanjujete efikasnost ili jednog ili drugog sastojka.

Kombinacija br. 3 retinol + kozmetički tretmani

Dobro, ovo nije kombinacija sastojaka, ali zaslužuje da se pomene. Retinol može učiniti kožu osetljivijom na sve i svašta, pa ako se podvrgnete hemijskom pilingu ili depilaciji, to može biti prevelik izazov za vašu kožu, a rezultat je iritacija.

Ako planirate tretman lica, napravite pauzu sa retinolom par dana pre tretmana.

Kombinacija br. 4 salicilna + glikolna kiselina

Ove kiseline imaju sličan mehanizam delovanja – i jedna i druga uklanjaju mrtve ćelije sa površine kože i tako poboljšavaju njen izgled.

Međutim, više nije i bolje. Ako koristite ove kiseline zajedno, efekat može biti previše jak i izazvati iritantnu reakciju.

Kombinacija br. 5 voćne kiseline + piling

Ovo pravilo važi za sve tretmane za izbeljivanje kože ili uklanjanje fleka, a efekat je sličan prethodnom. Piling služi da ukloni mrtve ćelije sa kože, pa kada na to dodate tretman koji takođe služi da ukloni odumrli površinski sloj kože, iritacija je vrlo verovatna.

Voda i uljeKombinacija br. 6 vodeni + uljani proizvodi

Ova kombinacija neće izazvati iritaciju kože, ali će umanjiti efikasnost proizvoda. Voda-pa-ulje i nije tako strašna kombinacija, ali nanošenjem uljanih proizvoda pre vodenih na koži stvarate uljanu barijeru koja ne dozvoljava vodenim formulacijama da prodru do kože.

Rezultat je izuzetno umanjena efikasnost, pa vam preporučujemo da ove proizvode razdvojite u jutarnju i večernju rutinu.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

2 Comments

  1. Zorana Djakovic kaže:

    Fenomenalan tekst. Odlicni preparati.
    Dozirana i fina reklama plus.
    Svaka cast.
    Dr Zorana Djakovic, dermatolog

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *