devojka sa ruzom
Kozmetički tretman kod kuće
8. mart 2018.
uznemirena devojka
Ove kozmetičke sastojke nikada nemojte koristiti istovremeno
23. mart 2018.
devojka sa ruzom
Kozmetički tretman kod kuće
8. mart 2018.
uznemirena devojka
Ove kozmetičke sastojke nikada nemojte koristiti istovremeno
23. mart 2018.

U čemu je razlika između peruti i suvog skalpa?

Ako primetite bele ljuspice po vašem tamnom džemperu, verovatno ćete prvo posumnjati na perut. Međutim, krivac može biti još jedno stanje koje je često teško razlikovati, a to je suv skalp. U nastavku pročitajte kako da odredite da li je vaš skalp suv ili imate perut, ali i kako da negujete svoju kosu.

Šta je perut?

O peruti smo već detaljno pisali ovde, ali da se podsetimo – do peruti dolazi kada skalp proizvodi previše sebuma, površinske masnoće koja ima zaštitnu ulogu. Međutim, prekomeran sebum izaziva nakupljanje i otpadanje mrtvih ćelija kože.

Perut ćete prepoznati po krupnijim, belim ili žućkastim ljuspicama koje su masne na dodir. Koža ispod ljuspica je crvenkasta i masna, i perut je često praćena svrabom.

Kako izgleda suv skalp?

I kod suvog skalpa ljuspice opadaju sa kože – samo što su u tom slučaju one manje i suve na dodir. Ogoljena koža je suva, a i drugi delovi tela mogu patiti od manjka hidratacije, naročito kolena, laktovi, pete, itd. Suv skalp takođe može biti praćen svrabom.

Suva koža može biti deo kompleksnijeg oboljenja kao što su ekcem ili psorijaza, ali može biti izazvana i drugim, spoljnim faktorima. To su na primer:

suv vazduh, naročito tokom hladnih meseci kada se prostorije greju;

hladan vazduh i vetar, pogotovo ako idete na zimovanje;

kontaktni dermatitis – ovo je reakcija na određene proizvode (šampone, gelove ili pene za kosu, lak, itd.).

devojka pipa kosu

Prevencija i tretman

Ako vam ove smernice nisu dovoljne da odredite stanje svog skalpa, najbolje je da posetite dermatologa koji će vam postaviti tačnu dijagnozu.

Kada ustanovite šta je tačan uzrok ljuspica na skalpu, najpre razmislite o rutini koju trenutno praktikujete. Često pranje jakim šamponima i vrelom vodom isušuje kožu i pogoršava problem. Zato je prvi korak da počnete da kosu (i telo) perete mlakom, a ne vrelom vodom, i koristite nežnije preparate koji neće prekomerno isušiti skalp.

Za vas imamo dve preporuke – za suvu kožu, pogotovo ako patite od ekcema, formulisali smo Atopik liniju za nežno čišćenje i hidrirajuću negu. Za perut, probajte naš Ichtyol šampon + regenerator koji ne isušuje skalp, a čiji aktivni sastojci tretiraju i preveniraju perut.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *