Fotostarenje

Nega kože iz prirode: ektoin

Nastavljamo serijal naših tekstova o prirodnim sastojcima koji imaju korisne efekte za kožu. Jedan od njih je i malo poznati, a izuzetno koristan ektoin.

Šta je ektoin?

Prirodno jedinjenje koje je pronađeno u određenim sojevima bakterija. U njima ovaj sastojak ima zaštitnu ulogu i pomaže im da se odbrane od ekstremnih i štetnih uslova životne sredine. Zahvaljujući njemu, ovi sojevi bakterija mogu da prežive i vrlo niske ili visoke temperature, deterdžente koji razaraju ćelijsku membranu, itd.

Bakterije

Ektoin je postao interesantan onog trenutka kada su naučnici utvrdili da se ove zaštitne osobine mogu preneti i na ljudsku kožu - i tako počinje njegova primena u kozmetici.

Kako deluje na našu kožu?

Kao što štiti membrane bakterija, slično deluje i na ljudsku kožu - stabilizuje proteine i druge ćelijske strukture, i čini ih otpornijim na spoljašnje uticaje. Studije pokazuju da ektoin smanjuje oštećenje izazvano UVA zračenjem i usporava fotostarenje kože, odnosno ubrzano starenje koje nastaje zbog DNK oštećenja sunčevim zracima.

Antisolar DD krem

Antisolar DD (Daily Defense) je multifunkcionalni dnevni krem - pruža UV zaštitu širokog spektra, hidrira i blago tonira kožu, i usporava fotostarenje.

Zato smo baš ovaj sastojak uključili u naše preparate za zaštitu od sunca - nalazi se u Sun&Care liniji, kao i u Antisolar DD kremu za svakodnevnu negu lica.

Važno je naglasiti da ektoin nije UV filter i nema svoj SPF, već je potrebno koristiti ga zajedno sa UVA i UVB filterima širokog spektra. U toj kombinaciji, on doprinosi zaštiti i smanjuje oštećenje.

Sem toga, ektoin ima još jedno sjajno dejstvo - smanjuje TEWL, tj. transepidermalni gubitak vode. Drugim rečima, pojačava barijernu funkciju kože, vezuje za sebe vodu i sprečava dehidrataciju.

Ovo čini ektoin superiornim hidratišućim sredstvom sa dugotrajnim efektom, pa ima smisla koristiti ga u proizvodima za zaštitu od sunca i za usporavanje starenja, ali i za negu suve i atopične kože.

Nega kože iz prirode: pantenol

Pantenol se smatra čudesnim sastojkom pošto ga ima na etiketama većine proizvoda koje trenutno imate u kozmetičkom ormariću.

201707-panthenol-featured

Nega i regeneracija: Panthenol

Panthenol je prirodni sastojak kože koji povećava količinu vode u površinskim slojevima kože, regeneriše blaža oštećenja i ublažava iritacije

Devojka sa nevenima u kosi

Nega kože iz prirode: nevenovo ulje

Nevenu se pripisuju brojna dejstva, koja se pre svega zasnivaju na njegovim protivupalnim sposobnostima, deluje regenerativno i umirujuće na kožu.

neven-olive

Prirodno i organsko: Neven i Maslina

Neven linija sadrži nevenovo ulje, ß karoten i vitamin E, koji vlaže kožu, čine je mekom i elastičnom, ubrzavaju regeneraciju i imaju antioksidantni efekat.

Posted in Blog and tagged , , , , , , .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *