Strije u trudnoci
Saznajte kako da izbegnete strije
12. septembar 2018.
zec
Testiranje kozmetike na životinjama: istine i zablude
20. septembar 2018.
Strije u trudnoci
Saznajte kako da izbegnete strije
12. septembar 2018.
zec
Testiranje kozmetike na životinjama: istine i zablude
20. septembar 2018.

Da li se vaša kozmetika proizvodi prema GMP-u? (i zašto je to uopšte važno)

Pre nego što otkrijemo šta je to GMP, imamo jedno pitanje za vas:

Šta vam je najvažnije kada birate kozmetiku?

Efikasnost, kvalitet, bezbednost?

Šta god da ste odabrali od ove tri stavke, odgovornost je na proizvođaču kozmetičkih preparata da vam ih pruži, i to u svakoj bočici, teglici ili tubici koje kupite.

Kako to postići?

Tu na scenu stupa cGMP, odnosno kozmetička Dobra Proizvođačka Praksa (Cosmetic Good Manufacturing Practice).

GMP je skup smernica osmišljenih tako da se postigne:

  • zadovoljavajući kvalitet proizvoda,
  • isti kvalitet proizvoda u svakoj seriji,
  • sigurnost da ništa nije pošlo naopako u procesu proizvodnje – a ako jeste, da postoji pouzdana dokumentacija da bi takvi proizvodi mogli da se povuku iz prodaje.

Šta podrazumeva kozmetički GMP?

Standardi koji se postavljaju pred kozmetičke kompanije su visoki i ima ih na stotine, zato ćemo vam pokazati samo par primera:

  1. Svi zaposleni moraju proći kroz adekvatan trening kako bi tačno znali šta su njihove aktivnosti i odgovornosti u procesu proizvodnje, skladištenja, kontrole kvaliteta i transporta proizvoda. Svaki zaposleni je odgovoran za svoje zadatke, i vodi se detaljna evidencija ko je radio šta tačno i u kom trenutku, kako bi se lako utvrdila odgovornost ako se napravi greška.
  2. Laboratorija ili proizvodni pogon moraju biti tako opremljeni da je lako očistiti i dezinfikovati prostor, ali i da nema mešanja sirovina i gotovih proizvoda. Isto važi i za opremu – mora biti ispravna i laka za čišćenje.
  3. Sve sirovine moraju biti jasno obeležene, da ne bi slučajno došlo do zamene sastojaka. Dobavljači kozmetičkih sirovina moraju imati podatke o poreklu, datumu proizvodnje, seriji, itd. Kvalitet vode se takođe prati i redovno testira.
  4. Kontrola kvaliteta proizvoda se ne vrši samo kada je proizvod već završen, već i u toku same proizvodnje, da bi se utvrdili potencijalni problemi na vreme.
  5. Kvalitet proizvoda se mora održavati i nakon proizvodnje – to znači da pakovanje, skladištenje i transport takođe moraju da se odvijaju prema strogim pravilima da ne bi došlo do oštećenja proizvoda, kvarenja zbog previsoke temperature, itd.

Devojka u laboratoriji

Ovo je samo delić standarda koji se očekuju od proizvođača kozmetike – ako se svi standardi svakodnevno primenjuju, na kraju procesa vi kao kupac dobijate kvalitetan, efikasan i bezbedan proizvod, baš kao što i očekujete.

Da li sve kozmetičke kompanije primenjuju GMP?

Postoji nekoliko institucija koje su izdale svoje smernice za cGMP – neke od njih su Savet Evrope (1995. godine), američka FDA (Food and Drugs Administration), evropska Colipa (European Cosmetic Toiletry and Perfumery Association)… Za Evropsku uniju, relevantan je ISO 22716 standard koji je obavezan prema Uredbi o kozmetičkim proizvodima (EZ) 1223/2009.

To praktično znači da se sve kozmetičke kompanije koje svoje proizvode prodaju u EU moraju pridržavati ovog ISO standarda, a isto će uskoro važiti i za kompanije u Srbiji. U međuvremenu, dok ova regulativa ne postane obavezna i kod nas, savesni proizvođači se već pridržavaju ovog standarda ne samo da bi ispoštovali regulativu, već i da bi bili sigurni da njihovi korisnici dobijaju kvalitetne proizvode, u svakoj bočici, teglici ili tubici koje kupe.

Saznajte više o nama i kozmetici koju pravimo za vas – predlažemo da počnete baš ovde, gde ćete pronaći 5 stvari koje verovatno niste znali o nama. Kao i uvek, tu smo za sva vaša pitanja 🙂


Ako želite da saznate više informacija o regulativi u proizvodnji kozmetike ili vam je potrebno testiranje kozmetičkih proizvoda, ovde, na našem Safety assessment sajtu, ćete naći više informacija na ovu temu.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *