Individualne potrebe kože
Individualne potrebe kože – mi (ni)smo svi isti
2. novembar 2017.
Prednosti i mane personalizovane kozmetike
22. novembar 2017.
Individualne potrebe kože
Individualne potrebe kože – mi (ni)smo svi isti
2. novembar 2017.
Prednosti i mane personalizovane kozmetike
22. novembar 2017.

Personalizovana kozmetika: nega po vašoj meri

Prošle nedelje smo se dotakli različitih potreba naše kože i kako se one menjaju ne samo od osobe do osobe, već i usled raznih faktora kao što su ishrana, starost ili loše navike. Prvi korak u pronalaženju kozmetike koja vam odgovara jeste određivanje tipa kože, ali često to nije dovoljno.

Nakon što odredite svoj tip kože i pronađete odgovarajuću liniju proizvoda, možda ćete primetiti da vas koža još uvek zateže u popodnevnim časovima, da je često iritirana ili da vam ten deluje sivkasto i umorno. To može biti znak da je vašoj koži potrebna dodatna nega – a odgovor često leži u personalizovanoj kozmetici.

Kako se priprema personalizovana kozmetika?

Prvi korak u pripremi režima posebno dizajniranog za vašu kožu, jeste procena stanja kože. Neke od osnovnih karakteristika kože jesu količina vode i masnoće, tj. sebuma. Ova dva faktora određuju koliko je koža hidrirana, odnosno zaštićena od spoljašnjih uticaja i gubitka vlage, i zato je njihov optimalan odnos neophodan za zdrav i blistav ten.

Koža sa manjkom vlage je suva, gruba na dodir, lako ispuca i nije otporna na vetar ili hladnoću. Nedostatak sebuma znači da koža nema zaštitnu barijeru od spoljašnjih agresora i lako se iritira, ali i da pojačano gubi vodu kada je vetrovit dan ili naročito toplo vreme. Međutim, ni višak sebuma nije dobar, jer rezultuje nečistom kožom, aknama i usijanom T-zonom.

Danas su nam na raspolaganju posebni uređaji koji mere količinu vlage i sebuma u koži, ali i druge parametre kao što je pH vrednost kože ili crvenilo. Na taj način možemo tačno odrediti da li vam području oko očiju nedostaje vlage a čelo ima višak sebuma, ili ste skloni iritaciji na obrazima, i slično.

Drugi korak jeste upoznavanje sa vašim životnim navikama. Sem očiglednih pitanja kao što su režim nege koji trenutno koristite, važno je znati i da li, na primer, redovno štitite kožu od sunca, svake večeri skidate šminku pred spavanje i koliko vode pijete. Ukoliko imate ožiljke, fleke od sunca ili druge promene na koži važno je uzeti i njih u obzir, tako da možemo da stvorimo čitavu sliku o stanju vaše kože. Pritom ne smemo da zaboravimo ni svakodnevne navike koje mogu uticati na vaš ten – da li redovno vežbate, da li pušite, koliko vremena provodite na svežem vazduhu, itd.

kozmetikaKonačno, treći korak je formulacija. Proizvodi se dizajniraju u skladu sa potrebama koje smo ustanovili merenjem i ispitivanjem životnih navika, pa tako vaš idealan režim može podrazumevati lagani ili bogatiji krem, sastojke koji obnavljaju zaštitne masnoće ili one koji povećavaju sadržaj vlage, pojačanu zaštitu od UV zračenja ili antioksidante za kožu koja ubrzano stari…

Nakon što odredimo sastojke koji su vam potrebni, kao i tip proizvoda koji će vam najviše odgovarati, dolazimo do najzabavnijeg dela – odabir ambalaže i mirisa proizvoda, gde imate slobodu da pokažete svoju kreativnost (jedna stvar koju je potrebno imati na umu jeste da parfemi, tj. sastojci koji se koriste da kozmetici daju prijatan miris, često mogu iritirati kožu, pa je važno da budu hipoalergeni i da se testiraju na vašoj koži kako biste bili sigurni da niste osetljivi).

Na kraju, vaša kozmetika se izrađuje ručno, samo za vas, i do vas stiže svež proizvod, pažljivo osmišljen i stručno izrađen. Povrh svega, ovaj personalizovan preparat pružiće vašoj koži baš sve što joj je potrebno da zablista punim sjajem.

Personalizovana kozmetika je sada dostupna i kod nas – pročitajte više ovde.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

5 Comments

 1. Milana kaže:

  Koja je cena procene stanja kože

  • CristalDerma Admin kaže:

   Poštovana Milana, sve je besplatno (prvo merenje parametara kože, konsultacije, naknadna tj. kontrolna merenja i konsultacije) uz kupovinu personalizovanog krema i propratnih kozmetičkih proizvoda koje ćemo Vam preporučiti. Opseg cena izrade personalizovanog krema je 1.700,00 – 2. 200,00 RSD, a ostale proizvode u Personalizovanoj liniji možete pogledati ovde: http://crystalderma.rs/kategorija-proizvoda/personalizovana-kozmetika/. Za sve dodatne informacije javite se na +381 (0) 11 243 35 85.
   Srdačan pozdrav!

 2. […] nege smo već pisali na ovom blogu – ako ste propustili ove tekstove, naći ćete ih ovde i […]

 3. […] Intenzivna hidratacija je neophodna, bez daljnjeg. Ako niste pronašli hidrantni krem koji vam potpuno odgovara razmislite o tome da pređete na personalizovanu negu. […]

 4. […] Ako ništa od toga ne daje rezultate, konsultujte se sa dermatologom koji će vam propisati odgovarajuću terapiju i prateću negu. Naravno, uvek ostaje opcija i da dođete u našu laboratoriju gde ćemo izmeriti parametre vaše kože i formulisati vam personalizovanu rutinu nege (pročitajte više ovde). […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *