Nega kože iz prirode urea
Nega kože iz prirode: urea
28. novembar 2018.
Najveća greška dok se privikavamo na zimu
Najveća greška koju činimo dok se privikavamo na zimu
12. decembar 2018.
Nega kože iz prirode urea
Nega kože iz prirode: urea
28. novembar 2018.
Najveća greška dok se privikavamo na zimu
Najveća greška koju činimo dok se privikavamo na zimu
12. decembar 2018.

Nova studija: da li roleri za masažu lica zaista pomažu?

Jedan od najvećih trendova koji su obeležili 2018. godinu jesu masažeri ili roleri za lice. Trend je možda nov, ali roleri mogu da se pohvale bogatom istorijom – koristile su ih dame na Dalekom istoku još u XVIII veku. Primera radi, pogledajte ovaj prelepi masažer od žada koji se čuva u Bruklinskom muzeju.

Danas su nam na raspolaganju razne varijante, od jeftinih plastičnih rolera, do onih napravljenih od materijala kojima se pripisuju raznorazne moći, kao što su žad ili roze kvarc.

S obzirom na širok izbor i rastuću popularnost, nismo mogli da se ne zapitamo, ima li naučne osnove u ovom trendu?

Šta kažu korisnici

Blogeri i instagrameri širom sveta kunu se u ovaj trend. Čućete, tj. pročitati hvalospeve o tome kako ovi masažeri smanjuju nadutost i podočnjake, ublažavaju bore i fine linije, poboljšavaju prodiranje i efikasnost skupocenih seruma i maski…

Sem toga, nameće se još jedan, nimalo manje važan aspekt.

Ako ste se odlučili na kupovinu ovog masažera, svaki put kada ga vidite na svom kozmetičkom stočiću ili u ormariću, podsetiće vas da posvetite par minuta sebi i svojoj koži. Koliko često biste odvojili vreme nakon napornog dana da vam nije jednog ovakvog podsetnika? Malo vremena za sebe nikada nije na odmet, naročito ako uz to dobijete i svežiji ten.

Rolere možete koristiti na licu i vratu, samo izbegavajte predeo oko očiju koji je previše tanak i osetljiv za ovakav vid masaže.

Šta kaže nauka

Upotreba rolera se zasniva na principima limfne drenaže. Limfni sistem je zaslužan za uklanjanje otpada u našem telu, kao i za transport imunih ćelija. Limfni sudovi su razgranati po čitavom telu, baš kao i krvni sudovi. Međutim, ako transport zakaže, tečnost se nakuplja i tako nastaje naduvenost.

Već znamo da ručna masaža podstiče oticanje limfe, ublažava otoke i podstiče oporavak od povreda, pa je fizioterapeuti i maseri često koriste. U većini slučajeva, ključ je u pravilnoj tehnici, a manje u alatima koji se koriste. Ipak, izgleda da roleri mogu da učine proces jednostavnijim i prijatnijim.

Nova studija koja nam stiže iz Japana podržala je svetsku opsednutost ovim spravicama. Naojuki Hajaši sa Instituta za tehnologiju u Tokiju objavio je svoj rad tokom kog je ispitivao kratkoročne i dugoročne efekte masaže rolerima.

Rezultati su impresivni – nakon samo 5 minuta masaže, poboljšana je cirkulacija i do 25%, a efekti su se održali i više od 10 minuta. Na duže staze, potvrđena je bolja cirkulacija i vazodilatacija, odnosno širenje krvnih sudova pod dejstvom toplote.

Laserski prikazi ispitanika iz kontrolne grupe, bez masaže, u prvom redu i onih koji su koristili rolere u redu ispod. Sa desne strane vidi se crvena obojenost delova koji su masirani, što dokazuje poboljšan protok krvi.
Photo credit: Naoyuki Hayashi

Dakle, čini se da roleri nisu samo prolazni trend, već i da zaista imaju pozitivno dejstvo po našu kožu. Ako ste ih već isprobali, podelite sa nama vaše utiske u komentarima.

P.S. Budite pažljivi – nemojte mešati rolere za masažu od žada, kvarca i drugih materijala, sa derma-rolerima. Derma-roleri na svojoj površini imaju minijaturne iglice koje prodiru kroz kožu i mnogo su agresivniji vid tretmana. Zato ove spravice zahtevaju pažljivo korišćenje i savet dermatologa.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *