Šminka
Veliko jesenje raspremanje kozmetike: pripremite se za hladnije dane!
8. oktobar 2018.
Fotostarenje
Nega kože iz prirode: ektoin
12. oktobar 2018.
Šminka
Veliko jesenje raspremanje kozmetike: pripremite se za hladnije dane!
8. oktobar 2018.
Fotostarenje
Nega kože iz prirode: ektoin
12. oktobar 2018.

Prelep ten nije samo zasluga genetike – naše životne navike itekako utiču na izgled i zdravlje naše kože. Pritom, dobre navike neće uticati samo na izgled vašeg tena danas, već su i investicija u budućnost. Zdrava i negovana koža lepše i sporije stari, pa nema boljeg anti-age programa od zdravih navika.

Zdrava koža se gradi iznutra

Sve počinje od ishrane, pa i lep ten. Već smo pisali o tome kako namirnice koje jedemo utiču na našu kožu, pa iskoristite jesenje dane kada je ponuda na pijacama izvanredna i pružite svojoj koži ono najbolje što priroda ima da ponudi. Zdrava hrana ne mora biti ni vremenski zahtevna, a ni skupa – potrebno je samo malo planiranja i puno discipline.

Kada pričamo o hrani, ne smemo da zaboravimo ni hidrataciju. Sa dolaskom hladnijeg vremena vazduh postaje sve suvlji, naročito kada uđemo u sezonu grejanja. 8 čaša vode je dnevna doza koja se odomaćila kao zlatno pravilo, ali ne zaboravite da su kafa, crni čaj i energetska pića diuretici i podstiču organizam na gubitak tečnosti; zato uz ove napitke popijte dodatnu čašu vode, da nadoknadite izgubljeno.

Još jedan razlog da vežbate

Mada preporučujemo da odaberete neku aktivnost na otvorenom (svež vazduh čuda čini za naš ten, ali i psihu), odaberite bilo koji tip vežbi kojih ćete se pridržavati nekoliko puta nedeljno. To može biti brzo hodanje, trčanje, plivanje, vožnja bicikla, joga, aerobik, vežbe sa tegovima, grupni sportovi… Šta god vam padne na pamet, a pomaže vam da se razmrdate i pružite svojoj koži injekciju kiseonika i bolju prokrvljenost – samo napred. Vreme da počnete je upravo sada, jer kada zahladni biće vam mnogo teže da započnete novu naviku.

Maska za spavanje Nemojte spavati sa šminkom na licu

Nema izgovora – odlazak u krevet a da prethodno niste skinuli šminku je neoprostivi prestup. Već smo pisali o tome zašto je ovaj korak toliko važan; podsetite se razloga, a zatim ostavite pakovanje maramica za skidanje šminke na noćnom stočiću. Ipak, nemojte se oslanjati na njih svakodnevno. Ništa ne može da zameni pažljivo čišćenje lica i umivanje.

San je važan koliko i proizvodi koje koristite

Tokom sna, koža se oporavlja, obnavlja i upija hranljive sastojke koje smo naneli pred spavanje. Zato je važno da joj pružimo dovoljno vremena tokom noći, i to kvalitetnog sna.

A kad već pričamo o spavanju, važno je podsetiti se i podloge na kojoj naša koža provodi najveći deo vremena – čak oko 30% – a to je jastučnica. Jastučnice bi trebalo menjati barem jednom nedeljno, mada je češće i bolje, i prati ih na najmanje 60°C. Što se materijala tiče, glatki materijali tipa svile ili satena smanjiće gužvanje kože, i samim tim nastanak bora, mada su teži za održavanje od pamuka.

Budite pažljivi sa eksperimentima

Većina nas voli da isprobava nove proizvode i revolucionarne tretmane, preparate koje su nam predložile prijateljice ili one o kojima smo čitale u popularnim recenzijama. Međutim, prečesto eksperimentisanje i menjanje proizvoda može napraviti džumbus na koži. Da biste znali da li vam proizvod odgovara, potrebno je da prođu najmanje dve nedelje (naravno, ovo pada u vodu ako vaša koža odmah negativno odreaguje na novi preparat, jave se crvenilo, svrab ili osip). Tek nakon par nedelja videćete da li vaša koža deluje sveže i zdravo; ili izgleda dehidrirano, javljaju se akne ili se brzo masti.

Kako da izgradite i održite navike

I najbolje navike su bezvredne ako ih se ne pridržavamo. Zato je važno da ih usvajate i menjate postepeno – psiholozi kažu da je potrebno oko 3 nedelje da prihvatimo neku naviku, pa budite uporni i istrajte u ovom procesu. Nemojte očekivati uspeh preko noći. Zadovoljite se malim koracima i nagrađujte sebe usput. Izgradnja zdravih navika će promeniti vaš život, ne samo vašu kožu, na bolje i to na duže staze, pa vredi potruditi se.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *