Igranje na snegu

Diskretan, a moćan – vazelin

Davne 1859. godine, mladi hemičar neobičnog imena, Robert Čizbrou, obreo se u malenom gradu u Pensilvaniji, u Sjedinjenim Američkim Državama. U ovom malom gradu većina muškog stanovništva radila je na naftnoj bušotini, a pošto su na takvom poslu povrede česte, radnici su primetili nešto veoma neobično. Jedan od sporednih proizvoda u preradi nafte, tada nazvan petroleumski gel, kada bi se naneo na kožu zaceljivao je rane i opekotine.

Roberta je ova pojava zaintrigirala, pa je u svoju laboratoriju poneo uzorke ovog gela koji je zatim podvrgao brojnim složenim procesima prečišćavanja. Nakon mukotrpnog posla, Robert je stvorio lagan, proziran gel sa izvanrednim moćima kada je zaštita kože u pitanju. Par godina kasnije, patentirao je ovaj gel i nazvao ga Vazelin. I tako počinje istorija ovog skromnog, a efikasnog gela.

Šta je vazelin po sastavu?

Vazelin je mešavina prirodnih voskova i mineralnih ulja koji se dobija trostrukim prečišćavanjem petroleuma. Ovakav sastav mu omogućava da deluje zaštitno kada se nanese na kožu.

Kako vazelin štiti kožu?

Voskovi i mineralna ulja iz vazelina stvaraju barijeru na koži i tako sprečavaju gubitak vode. Već znamo da je voda u koži neophodna za elastičnost, a da manjak vode brzo primetimo – koža je suva, gruba, osetljiva, a u težim slučajevima može biti i ispucala, sa sitnim ranicama.

Za šta se vazelin koristi?

Baš zbog svoje sposobnosti da zaštiti kožu i spreči njeno isušivanje, vazelin je postao neizostavan saveznik u brojnim situacijama. Ako nemate teglicu vazelina u vašoj kolekciji preparata za negu kože, vreme je da nabavite jednu, i to iz sledećih razloga:

vaseline

Vazelin sa dodatkom vitamina E za zaštitu od nepovoljnih vremenskih uticaja, hemikalija i za negu izraženo suve i hrapave kože.

Vazelin je prva pomoć kada je koža oštećena ili ispucala

Ako vam se desi da zaboravite šal ili rukavice u ovim hladnim danima, izvesno je da ćete se kući vratiti sa suvim, ispucalim usnama, nosem ili rukama. U tom slučaju, nanesite sloj vazelina i ostavite da koža upije (kada su ruke u pitanju, možete namazati vazelin pred spavanje, a zatim navući pamučne rukavice, kako bi koža imala vremena da upije gel tokom noći). Sledeći put ne zaboravite da zaštitite kožu tokom zime!

Ponesite ga sa sobom na zimovanje

Ekstremni uslovi kao što su sneg, led, vetar i temperatura u minusu, mogu vrlo brzo oštetiti kožu, a da to ni ne primetite. Ako vam se barem jednom desilo da zaboravite da nanesete proizvod sa SPF-om i da ponesete balzam za usne na stazu, onda ste se sigurno uveče iznenadili pred ogledalom kada vas je sa druge strane dočekalo lice sa ’panda izgledom’ i ispucale usne. Stvar je u tome da, kada se zabavljamo na snegu, često ne primetimo da nam koža gori pod UV zracima, ali i da se ubrzano suši zbog vetra i hladnoće. Zato pre nego što izađete na sneg nanesite proizvod sa UV zaštitom na sve izložene tačke, a zatim i vazelin, da biste sprečili isušivanje kože. Ovo naročito važi za usne i nos, koji su najizloženiji i najčešće stradaju.

Zaštita na radu

Ako vaš posao iziskuje rad sa agresivnim hemikalijama, ili planirate veliko spremanje kuće snažnim sredstvima za čišćenje, vazelin možete koristiti i kao preventivu, ali i kao intenzivan tretman za oporavak kože. Naravno, nemojte zaboraviti da koristite rukavice kad god rukujete sa hemikalijama.

Spas za izuzetno suvu kožu

Ako ste skloni suvoj koži, hladnoća i suv vazduh u zagrejanim prostorijama tokom zime vam sigurno ne čine nikakve usluge. Vazelin će pomoći da zadržite vlažnost u koži, a naročito je zgodan za negu izrazito suvih delova tela kao što su laktovi, kolena, pete, itd.

Možete ga koristiti i na kosi

Suva koža često ide ruku pod ruku sa suvom kosom. Vazelin možete naneti i na krajeve kose kako biste sprečili njihovo rascvetavanje, ali i da ih ’ukrotite’ i date kosi negovan i sjajan izgled. Nanesite malo vazelina na dlanove, protrljajte ruke i blago pređite kroz krajeve kose (izbegavajte koren, kako vam se kosa ne bi prebrzo mastila). Nemojte preterivati sa količinom vazelina da biste izbegli slepljen izgled.

Dodatni trik:

ako imate ljubimca, onda verovatno znate da šapice često pate na ledu i snegu. Nanesite vazelin na jastučiće šapa pre izlaska napolje kako biste ih zaštitili od promrzlina.

Skijanje

Nega kože na zimovanju

Zimska idila je zaista posebno iskustvo, međutim, čim izađete napolje čeka vas temperatura u ozbiljnom minusu, led, sneg, a neretko i vetar ili pak zubato sunce. Zato smo za vas pripremili savete kako da negujete kožu i u uslovima ekstremne zime.

atopik-featured-v4

Suva i atopična koža: Atopik

Atopik postiže Izraženu hidrataciju aktivnim supstanacama koje zadržavaju vlagu u površinskim slojevima kože i regenerišu prirodni lipidni film.

Zaštita kože tokom zime

Zaštita kože tokom zime

Niske temperature, mraz, vetar, dobitna su kombinacija za suvu i oštećenu kožu. Međutim, nisu samo klimatski faktori ono što utiče na zdravlje i izgled naše kože tokom hladnih meseci.

Posted in Blog and tagged , , , , , , .

2 Comments

  1. Pingback: 20 beauty trikova sa vazelinom - Crystal Derma

  2. Pingback: 5 najboljih ulja za suvu kožu - Crystal Derma

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *