Ruke odaju godine

Ruke odaju godine

Prava dama se prepoznaje po rukama.

Ili barem tako kaže moja mama.

Tačno je da najviše pažnje poklanjamo licu, i često zanemarujemo delove tela koji su podjednako izloženi pogledima, a koji nas najlakše odaju – to su pre svega vrat, dekolte i ruke. Kao što naša koža lica stari i svakodnevno se bori sa agresorima iz okoline, istu torturu preživljava i delikatna koža vrata i biste.

O rukama i da ne govorimo.

Svakodnevno pranje, rad po kući, rukovanje, dodirivanje najrazličitijih materija, od tople vode do sredstava za čišćenje... Naše ruke su izložene brojnim naporima, pa ako ne uložimo adekvatan trud i redovno ih negujemo, vrlo brzo će se javiti suva i ispucala koža, iskrzani nokti i neuredne zanoktice. A to ne smemo da dozvolimo, zar ne?

Kako pravilno negovati ruke

Svaka pravilna nega počinje adekvatnim pranjem.

Pritom ne mislim samo na frekvencu, već i na sredstva koja koristimo. Do sada smo shvatili da sapuni, tečni ili čvrsti, koje mahom kupujemo u radnjama nisu zapravo sapuni, već deterdženti koji su poprilično agresivni, uklanjaju površinske zaštitne masnoće sa kože i isušuju je. Pa pošto smo ih zamenili nežnijim sredstvima za pranje i tradicionalnim, domaćim sapunima, onda je vreme da isto to učinimo i za ruke.

Pranje ruku

Kada radite kućne poslove, a naročito one koji uključuju korišćenje deterdženata kao što je pranje sudova ili prozora, obavezno nosite rukavice. Kupite rukavice u veličini koja vam savršeno odgovara kako ne biste bili u iskušenju da ih skinete na pola posla jer vam smetaju.

Hidratacija

Ne zaboravite da je i koži na rukama potrebna adekvatna hidratacija, i to možda i u većoj meri nego ostatku tela, upravo zbog svega čemu ih izlažemo od jutra do večeri. Hranljivi krem nešto teže teksture u odnosu na one koje koristimo za telo, pružiće vašim rukama negu i hidrataciju. Ruke mažite nakon svakog kontakta sa deterdžentima i toplom vodom, kao i pred spavanje. Tada je idealan trenutak da nanesete i neko ulje za zanoktice koje ćete nežno umasirati u koren noktiju.

Jedan sastojak koji je neizostavan u nezi ruku jeste glicerol ili glicerin. Glicerin je biljni alkohol koji fantastično vlaži kožu, pa proverite da li vaš krem za ruke sadrži ovaj fantastični prirodni sastojak. Kremovi sa glicerinom su idealni i ako se bavite poslom koji svakodnevno izlaže vaše ruke agresivnim faktorima - u tom slučaju biće vam potrebna nešto teža, hranljivija formulacija krema sa većim udelom ovog alkohola.

Intenzivan tretman

Ako su vam ruke već suve, grube i ispucale, postoji par trikova koji će vam pomoći da ih oporavite.

Za izrazito grube ruke, koje se lako ljušte i pucaju, spas je u vazelinu. Ovo je vrlo okluzivan sastojak (što znači da stvara zaštitni sloj na koži koji ima dvostruku ulogu – sprečava dalji gubitak vode i predstavlja barijeru spoljašnjim agresivnim faktorima) i idealan je za zaštitu i oporavak ruku koje su stalno izložene vetru, hladnoći, vrućoj vodi i agresivnim hemikalijama.

Za kožu na kojoj su se pojavile ranice, nanesite krem sa pantenolom. Pantenol je već decenijama u širokoj upotrebi u našim krajevima, a u mojoj porodici tretiramo ga kao lek za sve, kada je koža u pitanju. Njegova efikasnost potiče od sposobnosti da poveća sadržaj vode u koži, što je prvi preduslov za glatku i baršunastu kožu, ima umirujuć efekat, pa je idealan u slučajevima bilo kakve iritacije, a i podstiče kožu da se obnavlja nakon nekih oštećenja.

Za vrlo suvu kožu odličan efekat može postići i urea, koja se inače koristi u dermatologiji za lečenje vrlo suve kože i oboljenja koja se na taj način ispoljavaju. Urea je jedan od sastojaka tzv. prirodnog vlažećeg faktora čija je funkcija baš takva kako mu i ime kaže. Odlične efekte pokazuje u nezi vrlo suve i osetljive kože, kao podrška kod lečenja psorijaze ili ekcema, kod guščije kože, itd. ’

Zaštitite ruke od sunca i vetra

Dva najveća neprijatelja glatkih ruku kada smo van kuće su UV zraci i vetar koji može vrlo brzo isušiti kožu. Za zaštitu od vetra sam vam već dala recept (pogledajte malo iznad – vazelin je neprevaziđen), a da biste ih zaštitili od sunca, već znate šta vam je činiti – adekvatan SPF faktor kad god izlazite napolje. Ne zaboravite da nosite rukavice zimi i kada duva jak vetar. Košava može od nežne kože napraviti suvu i ispucalu u roku od par sati provedenih napolju.

Na kraju dana, da biste imali ruke koje vas podmlađuju, važno je pridržavati se zlatnog pravila – a to je redovna nega. Uz svakodnevnu hidrataciju i adekvatnu zaštitu, vaše ruke vam više neće zadavati muke.


Autor: Ljubica Ljubisavljević, MSc Pharm

glicerinska krema - professional cream

Krem za ruke

Professional cream – glicerinska krema za ruke se lako upija i dugotrajno neguje i štiti kožu ruku, ostavljajući nevidljivi zaštitni film na koži.

201707-panthenol-featured

Nega i regeneracija: Panthenol

Panthenol je prirodni sastojak kože koji povećava količinu vode u površinskim slojevima kože, regeneriše blaža oštećenja i ublažava iritacije

Sun & Care

Proizvodi za sunčanje

Sun&Care proizvodi za sunčanje garantuju deklarisani stepen zaštite od sunčevog UVB i UVA zračenja, kao i visoku vodootpornost.

atopik-featured-v4

Suva i atopična koža: Atopik

Atopik postiže Izraženu hidrataciju aktivnim supstanacama koje zadržavaju vlagu u površinskim slojevima kože i regenerišu prirodni lipidni film.

Nega suve kože

Nega suve kože

Suva koža zahteva svakodnevnu adekvatnu negu, bez obzira da li je u pitanju samo kozmetički problem ili se javlja kao prateći simptom nekih oboljenja.

Posted in Blog.

3 Comments

  1. Pingback: Nova godina, nova ja! - Crystal Derma

  2. Pingback: 5 saveta dermatologa za negu kože po hladnom vremenu - Crystal Derma

  3. Pingback: Nega ruku i noktiju: sve što bi trebalo da znate - Crystal Derma

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *