Nega koze zimi
5 saveta dermatologa za negu kože po hladnom vremenu
6. februar 2018.
devojka sa ruzom
Kozmetički tretman kod kuće
8. mart 2018.
Nega koze zimi
5 saveta dermatologa za negu kože po hladnom vremenu
6. februar 2018.
devojka sa ruzom
Kozmetički tretman kod kuće
8. mart 2018.

Naučnici tvrde: joga podmlađuje lice! Ali po kojoj ceni?

Već neko vreme nam sa Dalekog istoka stižu male tajne večne mladosti – uglavnom su to čudotvroni eliksiri ili komplikovani režimi nege, ali sve češće čujemo o vežbama za podmlađivanje, tj. o jogi za lice. Ovaj trend je zadobio pažnju naučnika sa Northwestern univerziteta u Ilinoisu, koji su odlučili da provere da li tu ipak ima istine.

Istraživanje je vršeno na ženama između 40 i 65 godina starosti, a set vežbi koje su one izvodile dizajnirao je jedan od stučnjaka joge za lice pod imenom Geri Sikorski. Njegov program je nažalost bio previše ambiciozan da bi bio praktičan – ispitanice su vežbale 30 minuta dnevno, svakog dana, tokom 9 nedelja, da bi zatim proredile ove sesije na svaki drugi dan. Ispitivanje je trajalo 5 meseci, ali pitanje koje se nama nameće i pre nego što počnemo da pričamo o rezultatima jeste: ko još ima pola sata svakoga dana koje može da provede pred ogledalom?!

Ipak, da pogledamo rezultate.

Dermatolozi koji su procenjivali učinak vežbi, upoređivali su fotografije ispitanica pre početka vežbanja, posle 8 i posle 20 nedelja. Njihov utisak je da su obrazi dobili na volumenu, a da se prosečna starost učesnica smanjila sa 50.8 godina na 48.1 – moramo da priznamo, skoro 3 godine mlađi izgled nikako nije za zanemarivanje! Učesnice su bile prezadovoljne rezultatima, mada nema podataka da li su nastavile sa ovim režimom vežbanja.

Naučnici dalje objašnjavaju da je razlog verovatno to što se vežbanjem jačaju mišići lica koji zatim popunjavaju kožu, pa ona izgleda zategnutije i mlađe (izveštaj o studiji i reference možete pronaći ovde).

Plave oci

Naš komentar

Iako ovo prvo istraživanje obećava, ne možemo a da se ne zapitamo koliko je praktično. Više od 60 sati vežbanja tokom tih pet meseci podmladilo je ispitanice za nepune tri godine, ali u današnje vreme, kada nam je svaki minut važan, da li smo zaista voljni da posvetimo sate i sate kako bismo eventualno izbegli po koju boru?

U svakom slučaju, ako ste odlučni da isprobate i ovaj metod borbe protiv starenja, evo par vežbi koje su koristile ispitanice u studiji:

  1. Napućite usne, zadržite položaj nekoliko sekundi i opustite mišiće.
  2. Zategnite, pa opustite mišiće obraza.
  3. Otvorite usne u obliku slova O, nasmešite se i postavite prste na gornji deo obraza. Opustite obraze, pa ih ponovo zategnite.
  4. Nasmešite se bez pokazivanja zuba, tako što ćete potiskivati mišiće obraza na gore. Postavite prste na uglove usana i lagano ih povucite prema vrhovima obraza. Zadržite ovaj položaj oko 20 sekundi.

Za još vežbi, pogledajte ovaj kratak klip:

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *