Puder i senka
Mineralna vs. obična šminka – u čemu je razlika?
5. decembar 2016.
Šminka za doček nove godine
Mali trikovi za blistav ten i u novogodišnjoj noći
30. decembar 2016.
Puder i senka
Mineralna vs. obična šminka – u čemu je razlika?
5. decembar 2016.
Šminka za doček nove godine
Mali trikovi za blistav ten i u novogodišnjoj noći
30. decembar 2016.

Silikoni imaju široku primenu u industriji lepote – i ne, ne mislimo samo na plastične operacije.

Silikoni se već godinama koriste u raznim proizvodima za negu kože i kose. U poslednje vreme smo primetili raznorazne naslove vezane za ove sastojke, pa čak i bojazan da li su bezbedni za korišćenje.

U nastavku teksta saznajte šta su to zapravo silikoni, kako deluju na našu kožu i kosu, i da li ima rizika vezanog za njihovu upotrebu.

Šta su to silikoni?

Silikoni predstavljaju grupu sastojaka koja je hemijskim procesima razvijena iz silike ili silicijum dioksida – to jest, običnog peska. Naravno, silika pređe dugačak put od peščare do medicinski čistog silikona, ali to je u osnovi isti molekul.

U kozmetičkim proizvodima ćete ih pronaći pod imenima dimetikon (dimethicone), ciklometikon (cyclomethicone), ciklopentasiloksan (cyclopentasiloxane), itd.

Silikoni su hipoalergeni – što znači da je broj osoba koje su alergične na njih vrlo, vrlo mali, pa često zamenjuju lateks u medicini.

Zašto se koriste u kozmetici?

Pronaći ćete ih u mnogim proizvodima – regeneratorima za kosu, kremovima za ruke, podlogama i puderima… Pogledajmo koje su to osobine silikona koje ih čine tako svestranim.

Ujednačavaju ten

Silikoni imaju tu osobinu da reflektuju svetlost, pa ćete ih često naći kao sastojke podloga, pudera i hajlajtera. Popuniće fine linije, bore i ožiljke od akni i učiniti ih manje vidljivim, i zato se koriste za prikrivanje nepravilnosti na koži. U tom smislu, silikoni deluju slično podlozi koja se nanosi pre krečenja zidova ili farbanja neke površine – podloga je tu da popuni neravnine i stvori finu i glatku površinu za nanošenje drugih proizvoda.

Pomažu da šminka duže traje

Vodootporna šminka često sadrži silikone zato što sprečavaju razmazivanje izazvano znojem ili masnoćom kože (zato ćete ih često naći i u proizvodima za mat izgled masne kože). Takođe, silikoni su odlični nosioci pigmenata, pa im je to još jedna uloga u puderima i podlogama.

Podmazuju

Silikoni se često koriste zbog lubrikativnog efekta, odnosno omogućavaju da se proizvod lakše nanese i razmaže po koži, bez lepljivog traga. Rezultat je nežna i mekana koža, i svilenkasta kosa.

Štite kosu od isušivanja

U preparatima za negu kose, silikoni deluju tako što stvaraju zaštitni film na površini dlake i sprečavaju isušivanje. Na taj način kosa je zaštićena od agresivnog dejstva preparata za oblikovanje, toplote fena ili figara, i slično. Takođe, silikon pomaže da se kosa lakše raščešlja i manje mrsi.

Loše strane silikona

Neke od dobrih strana ovih jedinjenja ujedno su i njihovi nedostaci – s obzirom da se zadržavaju na površini kose ili kože, vrlo je važno pravilno skinuti šminku svake večeri i koristiti nežne ali efikasne šampone koji će potpuno ukloniti preparate sa vaše kose. U suprotnom, može se desiti da kosa izgubi volumen i počne brže da se masti, dok koža može postati iritirana.

Silikoni su vrlo intertni – drugim rečima veoma su stabilni, ali to ujedno znači da se teško razgrađuju u prirodi, pa mogu predstavljati rizik po životnu sredinu. Sa druge strane, ta inertnost i hipoalergenost ih čini pogodnim čak i za vrlo osetljivu kožu, pa i za primenu u medicini.

Da li silikoni zapušavaju pore?

Mišljenja su na ovu temu podeljena. Sa jedne strane ćete čuti da, pošto ostaju na površini kože i ne prodiru u dublje slojeve, ova jedinjenja stvaraju film na koži koji sprečava gubitak vode, ali i zadržava sebum, mrtve ćelije, bakterije, itd. Kada je koža stalno izložena ovim nečistoćama, može doći do iritacije. Ako primetite sitne bubuljice ili iritiranu kožu oko linije kose (čelo, obrazi, predeo ispred ušiju), moguće je da je krivac za iritaciju proizvod za negu kose koji sadrži silikon.

Sa druge strane, čućete da stručnjaci tvrde da je struktura silikona takva da ne mogu da prodru u pore, pa samim tim ne mogu ni da ih zapuše. Na taj način silikoni dozvoljavaju koži da diše, dok je istovremeno čuvaju od spoljašnjih uticaja i smanjuju gubitak vlažnosti koja je jedan od najvažnijih faktora za lepu i zdravu kožu.

Šta je onda tačno? Iako je vrlo malo verovatno da će silikoni iritirati vašu kožu, preporuka je da svaki novi preparat najpre testirate i proverite kako deluje na važu kožu, odnosno kosu. Ako primetite iritaciju, prestanite sa korišćenjem preparata na određeno vreme, pa pokušajte ponovo.

Vaša koža je najbolji indikator koji će vam uvek nepogrešivo reći da li ste na pravom putu.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *