Par na plaži

Muškarci su češća meta za rak kože

Već i ptice na grani znaju da izlaganje UV zracima povećava rizik od razvoja raka kože. Međutim, iako smo svesni štetnih uticaja sunčevog zračenja, to nažalost još uvek ne znači da radimo sve što je u našoj moći da se zaštitimo. A najnoviji podaci govore u prilog ovome.

Pre par nedelja dr Doroti Jang, lekar iz Velike Britanije, predstavila je svoje istraživanje na jednoj konferenciji u Glazgovu. Dr Jang je sakupila podatke iz 33 zemlje širom sveta, u periodu od 1985. do 2015. godine i primetila je zabrinjavajući trend. Njen rad se fokusirao na broj detektovanih melanoma sa smrtnim ishodom u ovom periodu (melanom je najopasnija forma kancera kože).

Sa jedne strane, čini se da su javne kampanje o štetnosti sunca urodile plodom, barem kod žena. U mnogim zemljama se broj melanoma kod žena stabilizovao ili se čak smanjuje, što je verovatno posledica povećane svesti o UV zracima.

Međutim, postoji i druga strana - kod muškaraca je trend potpuno obrnut. U svim zemljama, sem u Češkoj, primećen je porast u broju smrti usled melanoma među pripadnicima muškog pola. Da stvar bude još gora, čak u 8 zemalja broj smrtnih ishoda uzrokovanih melanomom porastao je za neverovatnih 50% među muškarcima. U najgoroj situaciji su Irska i Hrvatska, gde se broj mortliteta skoro duplirao. Istraživanje nije uključilo našu zemlju, ali poznajući naše navike i nivo svesti o štetnosti zračenja, vrlo je verovatno da nismo daleko od naših komšija.

Šta je uzrok ovolikoj razlici između muškaraca i žena?

Istraživači misle, a i mi se slažemo, da je verovatan uzrok pažnja koju žene poklanjaju svojoj koži - žene su često bolje obaveštene i svesnije opasnosti, ali i spremnije da se posvete zaštiti svoje kože. Muškarci, sa druge strane, obraćaju manje pažnje na negu kože, pa se i ređe adekvatno štite od UV zračenja. Čak i ako se sete da nanesu SPF preparat kada su na plaži, manja je verovatnoća da će se pridržavati pravila zaštite - obnavljanje na svaka 2-3 sata ili posle svakog plivanja, tuširanja ili znojenja. Uglavnom se SPF preparata setimo tek kad izgorimo, a tada je već kasno.

Šta vi možete da učinite?

Pokažite ovaj tekst svom partneru, bratu, ocu, drugarima, kolegama... Svim muškarcima u vašoj okolini. Melanom je potencijalno smrtonosan, brzo se razvija i može se sakriti na skalpu ili teško dostupnim mestima, pa je prevencija izuzetno važna. A ako ste u potrazi za kvalitetnim preparatima za zaštitu od sunca (da, znamo da je novembar, ali UV zraci nam prete tokom čitave godine, naročito kada je vreme ovako lepo i sunčano kao ovih dana) isprobajte našu Sun&Care liniju. Ovi preparati su vodootporni, štite i od UVA i od UVB zraka, a istovremeno neguju kožu da se ne bi isušivala na suncu.

Sun & Care

Proizvodi za sunčanje

Sun&Care proizvodi za sunčanje garantuju deklarisani stepen zaštite od sunčevog UVB i UVA zračenja, kao i visoku vodootpornost.

Devojka se tusira na plazi

Greške zbog kojih vaša koža nije zaštićena od sunca

Sigurni smo da znate kako UV zraci oštećuju vašu kožu i koliko je važno da se zaštitimo od sunca. Ali ako se prepoznate u nekoj od ovih pet grešaka, imamo loše vesti – vaša koža nije zaštićena. Barem ne onoliko koliko mislite da jeste.

Posted in Blog and tagged , , , , , , .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *