Nega kože iz prirode: ši puter
Nega kože iz prirode: ši puter
6. avgust 2019.
Slobodno delite kozmetiku sa svojim partnerom
Slobodno delite kozmetiku sa svojim partnerom (sem ovih preparata)
15. avgust 2019.
Nega kože iz prirode: ši puter
Nega kože iz prirode: ši puter
6. avgust 2019.
Slobodno delite kozmetiku sa svojim partnerom
Slobodno delite kozmetiku sa svojim partnerom (sem ovih preparata)
15. avgust 2019.

Ne bi trebalo da se umivate ujutru – tako skidate masnoću sa kože i isušujete je.

Da li ste već čuli ovaj savet? Na internetu ćete naći suprotstavljene stavove, pa smo želeli da vam odgovorimo na ovu dilemu.

Najpre da raščistimo: bez obzira na vaš tip kože, potrebno je da barem jednom dnevno umijete lice. Pritom ne mislimo samo na to da isprskate lice vodom ili ga isperete pod tušem, već pričamo o čišćenju lica adekvatnim kozmetičkim preparatom. Evo i zbog čega:

Razlozi ZA umivanje:

Osnovna svrha umivanja je da uklonimo prašinu, prljavštinu, ostatke šminke i SPF-a, masnoću, znoj, zagađenje i mikrobe koji se nakupe na našoj koži tokom dana.

Čestice prašine se zaglave u porama i tako mogu da dovedu do razvoja akni i mitisera. Zato je obavezno skidanje šminke uveče, a zatim i umivanje.

Neki dermatolozi smatraju da je potrebno ponoviti proces i ujutru da bismo uklonili prljavštinu i iritanse koji se nakupljaju na našoj koži čak i dok spavamo (iz vazduha ili sa jastučnice).

Postoji i par situacija kada nema dileme: posle treninga ili plivanja, obavezno je umivanje da biste skinuli ostatke znoja, soli, hlora, itd. Bez obzira da li ste se tog dana već umili.

Razlozi PROTIV umivanja:

Međutim, mnogi dermatolozi su odlučni u tome da nije potrebno umivati lice i ujutru i uveče, pošto jutarnjim umivanjem samo uklanjamo sebum, tj. masnoće sa kože. Ove masti služe kao barijera, odnosno zaštita od spoljašnjih uticaja – hladnoće, suvog vazduha, mikroba, zagađenog vazduha ili vode… Ako uništimo ovu barijeru, koža je ostavljena na milost i nemilost raznim iritansima iz našeg okruženja.

I ne samo to – uklanjanjem sebuma, koži šaljemo signal da proizvodi nedovoljno masti, pa ona pokušava da nadomesti gubitak. I zato čestim pranjem koža, umesto da izgubi ulje sa površine, počinje da bude sve masnija i masnija.

Rešenje je jednostavno

Ujutru uradite jednostavan test: pre nego što se umijete, dobro se pogledajte u ogledalu. Da li vam je koža suva, zategnuta ili deluje iritirano? Ili je možda izrazito masna, sa sjajnim čelom, nosem i bradom? U oba slučaja, preterali ste sa čišćenjem kože i potreban vam je kozmetički post.

A ako vam je koža ujutru blistava, bez preteranog sjaja, zatezanja i znakova iritacije, nastavite sa istim režimom čišćenja. Čišćenje kože ujutru i uveče neće samo ukloniti nečistoće, već će je i pripremiti za preparate koje nakon toga nanesete.

Zato imajte u vidu da često nije problem u tome da li se umivamo jedanput ili dva puta dnevno, već u proizvodu koji koristimo. Snažni deterdženti će ukloniti sebum, pa odaberite sredstvo sa nežnim sastojcima za čišćenje kože koji je neće isušiti (probajte Atopik mlečnu kupku za izuzetno nežno čišćenje i hidrataciju, ili zakažite konsultaciju tokom koje ćemo analizirati vašu kožu i formulisati sredstvo za umivanje prema njenim potrebama).


Istaknuta fotografija: StockSnap sa Pixabay-a.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *