Kako se koristi vazelin: 20 beauty trikova
3. april 2017.
Mama i ćerka
Proizvodi za negu dečije kože u vašem neseseru
28. april 2017.
Kako se koristi vazelin: 20 beauty trikova
3. april 2017.
Mama i ćerka
Proizvodi za negu dečije kože u vašem neseseru
28. april 2017.

Kakvu negu koža traži u 30-im

brunette Cute young woman with colorful scarf smiling outdoors in nature

Svako doba nosi svoje izazove, a to važi i kada je nega kože u pitanju. Već smo pričali o nezi koju koža traži u 20-im, pa ovog puta nastavljamo u istom ritmu i analiziramo potrebe kože koja je prešla tridesetu.

Bez obzira da li su vas tridesete zatekle u jurnjavi za karijerom ili za vašim mališanima (ili pak jurcate na oba fronta), vrlo je verovatno da i vi živite brzo i najčešće, stresno. Ako ste vi pod stresom, i vaša koža je, pa se potrudite da joj makar kroz adekvatnu negu pomognete da održi svoj zdrav i mladolik izgled. Neke od stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju su:

1. Gubljenje elastičnosti

Kako vreme prolazi, elastin i kolagen u našoj koži nastavljaju da se razgrađuju brže nego što se oporavljaju, pa koža polako ali sigurno gubi svoju mladalačku elastičnost. Ovo se najlakše primećuje kroz pojavu prvih bora, i to najčešće tzv. bora smejalica oko usana i uglova očiju. Ako imate masnu kožu, možete očekivati da se bore pojave nešto kasnije, ali za dame sa suvom kožom pravovremena nega je neophodna.

Ako do sada niste, pronađite antirid koji vam odgovara, u svakodnevnu negu uvrstite kremove sa antioksidativnim svojstvima i moćnom hidratacijom, i nahranite kožu iznutra – korisne masnoće čuda čine za ten, ali ne zaboravite i na dovoljnu količinu vode.

Bore

Mali trik da proverite da li ste dovoljno hidrirani

Verovatno već znate da bi trebalo da pijemo oko 2l vode dnevno. Ova cifra zavisi od naše telesne mase, ali i drugih faktora, ali oko 8 čaša vode je dobar cilj kome bi trebalo da težimo.

Međutim, kako da procenite da li ste dovoljno hidrirani?

Test turgora odnosno elastičnosti kože ima smisla tek kada smo ozbiljno dehidrirani,  što ne bismo smeli da dozvolimo (test turgora kože se izvodi tako što uštinete kožu i pratite šta se dešava. Hidrirana koža će se brzo vratiti u početno stanje, dok će suvoj koži bez dovoljno vode biti potrebno više vremena da se izravna i da tragovi štipanja nestanu). Brži test kojim možete proveriti svoju hidrataciju svakog dana jeste provera boje urina. Ovo zvuči gore nego što zapravo jeste – samo bacite pogled na svoj urin tokom dana i znaćete koliko vode vaše telo sadrži. Tamniji urin je koncentrovan što znači da telo zadržava vodu, što dalje znači da je nema dovoljno; dok je svetao urin znak dobre hidratacije. Ovo pravilo jedino ne važi za jutarnji urin koji će i kod dobro hidratisane osobe biti taman, zbog koncentrovanja tokom noći.

2. Ne zaboravite na noćni tretman

Natural dry oil

Brzoupijajuće suvo ulje ublažava osećaj zatezanja i posledice preteranog izlaganja sunčevim zracima.

Noć je vreme kada se naša koža oporavlja, pa je to idealna prilika da je tretirate proizvodima kojima možda treba malo više vremena da deluju. Pritom mislimo pre svega na serume sa koncentrovanim sastojcima, kao što je Natural Dry Oil sa uljima nevena, koštica grožđa i žutog noćurka. Ova ulja ne samo što vraćaju koži preko potrebnu vlažnost, već je i štite od dejstva slobodnih radikala, pa samim tim i ublažavaju štetno dejstvo UV zraka. Dakle, iako se tokom dana sigurno štitite adekvatnim SPF-om, uveče nanesite intenzivan tretman kako bi se koža oporavila i pripremila za novi dan.

Serume i ulja možete koristiti samostalno ili sa kremom za noćnu negu, zavisno od proizvoda. Osnovna razlika između kremova za dnevnu i noćnu negu jeste u intenzitetu tretmana i ’težini’ formulacije. Noćni krem će biti intenzivniji i teži od dnevnog, koji mora biti lagan i prozračan što zbog dnevnih aktivnosti, ali i zbog šminke kojoj služi kao podloga.

3. Redovan piling

Sa godinama stepen obnove ćelija se smanjuje – to znači da mrtve ćelije sporije opadaju sa površine kože, pa je potrebno više vremena da ih zamene nove, žive ćelije. To praktično znači da ten poprima sivkast, umoran izgled. Ovo se najefikasnije rešava redovnim, ali nežnim pilingom (dva puta nedeljno je sasvim dovoljno). Možete koristiti vrlo blag fizički ili hemijski piling na bazi voćnih kiselina na primer. Piling neće samo učiniti ten sjajnim i zdravim, već će i sprečiti pojavu akni, na koje niste imuni čak i nakon što ste davno izašli iz puberteta.

Crystal Derma
Crystal Derma
Tim farmaceuta, specijalista tehnologije i kozmetologije, i dermatologa piše za vas. Odgovaramo na vaša pitanja i nedoumice, analiziramo trendove i delimo sa vama savete za blistav i zdrav ten.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *